• Negocierile din cadrul COP27 pot contribui la accelerarea tranziției către o aprovizionare cu energie curată și fiabilă, care să aducă beneficii atât oamenilor, cât și naturii.
  • Într-un raport recent, Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile a constatat că energia regenerabilă rămâne competitivă din punct de vedere al costurilor.
  • Energia regenerabilă adăugată în 2021 economisește aproximativ 55 de miliarde de dolari din costurile globale de generare a energiei în 2022.

În acest an, crizele legate de securitatea energetică și de costul vieții – cu rate de inflație în creștere care împing 71 de milioane de oameni în sărăcie în țările în curs de dezvoltare și care duc la dificultăți financiare pentru un sfert dintre oamenii din țările dezvoltate – au fost în centrul dezbaterilor naționale și mondiale. În timp ce viitoarele negocieri COP27 vor trebui să abordeze provocările urgente legate de asigurarea finanțării pentru economiile emergente, adaptarea la schimbările climatice, precum și pierderile și daunele, aceste crize recente vor fi, de asemenea, incluse în discuții.

Așadar, în timp ce liderii mondiali se vor întâlni peste câteva zile la Sharm-el-Sheikh, i-aș îndemna să își concentreze eforturile asupra soluțiilor pe termen lung la cauza principală, numitorul comun al acestor crize, și să le abordeze împreună. Mă refer la același numitor comun care a crescut probabilitatea unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile dezastruoase care au lovit Pakistanul și au provocat strămutarea a 33 de milioane de persoane; valul de căldură record care a durat mai mult de două luni în China; și uraganele Fiona și Ian care au făcut ravagii în părți din Caraibe și America de Nord care încă se refăceau după Maria, Ida, Harvey și prea multe altele pentru a le numi.

Acest numitor comun: dependența periculoasă a economiei noastre globale de combustibilii fosili și tranziția lentă către sursele regenerabile. O dependență care ne lasă expuși la volatilitatea extremă a prețurilor energiei, chiar mai mult recent, odată cu războiul din Ucraina purtat de Rusia – cel mai mare exportator de combustibili fosili din lume în 2021. O dependență care duce la schimbări climatice neabătute, exacerbând evenimentele meteorologice naturale, care, la rândul lor, au un impact asupra rezilienței și fiabilității sistemului energetic. Nu numai că există o interacțiune clară între aceste crize, dar schimbările climatice sunt, de asemenea, un multiplicator al amenințărilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Mai multe rapoarte ale IPCC au arătat foarte clar în ultimii ani: Trebuie să reducem drastic și rapid emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES). Și, în timp ce producția și utilizarea energiei este responsabilă pentru 73% din emisiile globale, soluțiile pentru decarbonizare și tranziția de la combustibilii fosili la un viitor de energie regenerabilă sunt la îndemână.

Într-un raport recent, Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) a constatat că energia regenerabilă rămâne competitivă din punct de vedere al costurilor – în ceea ce privește energia eoliană onshore și offshore, precum și cea solară. Aceasta a estimat că energia regenerabilă adăugată în 2021 economisește aproximativ 55 de miliarde de dolari din costurile globale de generare a energiei în 2022. Tranziția către energia verde nu este doar calea cea mai credibilă pentru securitatea energetică, ci și calea către o energie curată, accesibilă și rezilientă, precum și către locuri de muncă ecologice corecte și echitabile.

Soluțiile pentru decarbonizarea economiei noastre globale sunt la îndemână și, cu toate acestea, există încă un potențial semnificativ neexploatat pentru energia regenerabilă. Liderii mondiali prezenți la COP27 pot și ar trebui să trimită un semnal puternic pentru a accelera tranziția.