• Printre semnatari se numără artiști de succes la nivel internațional, precum cântăreții Robyn și Fever Ray, duo-ul folk First Aid Kit și foști concurenți suedezi la Eurovision.
  • Scrisoarea vine după o petiție similară semnată de aproximativ 1.400 de artiști din Finlanda și Islanda.
  • EBU a anunțat că Israelul nu va fi exclus, subliniind statutul apolitic al evenimentului.

Peste 1.000 de artiști muzicali din Suedia, țara gazdă a Eurovision, au semnat o scrisoare deschisă în care cer ca Israelul să fie exclus din ediția din acest an a concursului de cântece din cauza „războiului brutal din Gaza”, scrie The Guardian.

Publicată în ziarul suedez Aftonbladet, scrisoarea deschisă afirmă că, permițând participarea Israelului, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) „dă dovadă de un remarcabil dublu standard care subminează credibilitatea organizației”.

Faptul că țări care se plasează deasupra dreptului umanitar sunt binevenite să participe la evenimente culturale internaționale banalizează încălcările dreptului internațional și face invizibilă suferința victimelor”, se arată în scrisoarea publicată luni seara târziu.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Printre semnatari se numără artiști de succes la nivel internațional, precum cântăreții Robyn și Fever Ray, duo-ul folk First Aid Kit și foști concurenți suedezi la Eurovision, precum Eric Saade și Malena Ernman, cântăreața de operă mezzosoprană, care este și mama activistei climatice Greta Thunberg.

Scrisoarea vine după o petiție similară semnată de aproximativ 1.400 de artiști din Finlanda și Islanda, care au cerut, de asemenea, ca Israelul să fie exclus din concursul de cântece, care va avea loc la Malmö între 7 și 11 mai. Ca răspuns, EBU a anunțat că Israelul nu va fi exclus, subliniind statutul apolitic al evenimentului și argumentând că concursul Eurovision al cântecului este un concurs între radiodifuzorii de servicii publice și nu între state.

Citește și