• Qatarul va organiza Cupa Mondială de fotbal din 2022
  • The Guardian: Cel puțin 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru CM din 2022.
  • Datele arată că 12 muncitori migranți au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010.

Qatar a câștigat dreptul de a fi gazda Cupei Mondiale de fotbal în 2010, iar de atunci și până acum bilanțul deceselor în rândul muncitorilor care lucrează la noile arene este unul alarmant. Potrivit The Guardian, peste 6.500 de muncitori migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar în ultimii 10 ani, de când emiratul arab a câștigat dreptul de a găzdui turneul final al Cupei Mondiale din 2022.

Aceste date au fost strânse cu ajutorul surselor guvernamentale, iar acestea indică faptul că 12 muncitori migranți din aceste cinci țări asiatice au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010.

Investiții uriașe în infrastructură

Datele adunate din Nepal, India și Sri Lanka arată că 5.927 de muncitori migranți au murit între anii 2011 și 2020. De partea cealaltă, datele ambasadei statului Pakistan în Qatar prezintă 824 de decese ale muncitorilor pakistanezi, între 2010 și 2020.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Bilanțul nu include morțile din ultimele luni ale anului 2020, dar nici decesele muncitorilor din mai multe țări care au trimis forță de muncă considerabilă în Qatar, precum Filipine sau Kenya.

Qatarul a investit masiv pentru găzduirea marelui bal fotbalistic din 2022. S-au construit șapte stadioane noi, drumuri, un aeroport nou, sisteme de transport în comun, hoteluri și un nou oraș, în care se va disputa finala turneului final.

„Moartea din cauza naturale”

The Guardian a mai prezentat că 69% dintre decesele muncitorilor din India, Nepal sau Bangladesh au fost considerate ca producându-se din cauze naturale, precum stop respirator sau infarct. În rândul muncitorilor indieni procentul este de 80%.

Alte cauze ale morții în rândul muncitorilor din India, Nepal și Bangladesh sunt accidente rutiere (12%), accidente la locul de muncă (7%) sau sinucidere (7%).

Vizavi de acest bilanț tragic, comitetul care se ocupă de organizarea Cupei Mondiale în Qatar a pus că regretă toate aceste tragedii și că fiecare incident a fost investigat.