- Un rezident local, care a fost martor la momentul în care una dintre ambarcațiuni a intrat în dificultate, a descris faptul că a văzut oameni cățărându-se pe stânci pentru a se salva.
- Grecia a acuzat în repetate rânduri Turcia că nu a luat suficiente măsuri pentru a împiedica migranții să facă această călătorie periculoasă.
- Kythira se află la aproximativ 450 km vest de Turcia și face parte dintr-o rută folosită adesea de contrabandiști pentru a ocoli Grecia și a se îndrepta direct spre Italia.
Peste 80 de migranți sunt dați dispăruți, autoritățile spunând că există posibilitatea să se fi înecat după ce două ambarcațiuni s-au scufundat în incidente separate în apele grecești. Alte cincisprezece cadavre au fost deja recuperate. În cel mai grav incident, aproximativ 70 de persoane sunt date dispărute după ce o ambarcațiune s-a rupt și s-a scufundat în largul insulei Kythira.
Până în prezent, 30 de migranți au fost salvați după ce au reușit să ajungă la țărm în apropierea portului din satul Diakofti. Un locuitor a descris faptul că a văzut barca „izbindu-se de stânci” și oamenii cățărându-se pe ele pentru a încerca să se „salveze”.
„A fost o priveliște incredibilă”, a declarat Martha Stathaki. „Toți locuitorii de aici au coborât în port pentru a încerca să ajute”. Salvatorii au coborât frânghii până la malul mării pentru a-i ajuta pe supraviețuitori să urce pe stânci pentru a ajunge în siguranță. O școală din apropiere a fost, de asemenea, deschisă pentru a oferi adăpost celor care au fost salvați, au declarat oficialii locali.
Cu multe persoane încă dispărute, se așteaptă ca scafandrii marinei să continue joi căutările în zonă. Mai la est, un total de 15 cadavre au fost recuperate de salvatori în apropierea insulei Lesbos, după ce o barcă pneumatică care transporta aproximativ 40 de migranți a intrat în dificultate miercuri seara.
Cinci persoane au fost salvate de paza de coastă, iar alte trei au fost găsite cățărându-se pe o margine stâncoasă în apropierea locului unde s-a produs scufundarea. Majoritatea migranților care ajung în Grecia călătoresc dinspre Turci, dar contrabandiștii au schimbat rutele în ultimele luni pentru a evita apele puternic patrulate din jurul insulelor grecești din apropierea coastei turcești.
În ultimii ani, Grecia și-a înăsprit politica de migrație și interceptează în mod regulat ambarcațiunile pe mare – o măsură care a fost criticată de unele grupuri pentru drepturile omului.