Pfizer a livrat cu 30% mai puține doze de vaccin către UE decât promisese

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene aproximativ 10 milioane de doze de vaccin pentru COVID-19 care urmau să ajungă în decembrie, au spus pentru Reuters oficiali ai UE, o treime din livrările care trebuiau făcute de compania americană.

Întârzierea este o altă lovitură pentru UE, care a fost afectată şi de întârzierile livrărilor de la AstraZeneca şi Moderna.

Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech, a declarat un oficial al UE care este direct implicat în discuţii cu compania.

Livrările au fost cu aproximativ 10 milioane de doze mai puţin decât promisese Pfizer să furnizeze până la jumătatea lunii februarie, a declarat un al doilea oficial care este, de asemenea, implicat în discuţii.

Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sunt confidenţiale. Comisia Europeană nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de doze până la jumătatea lunii februarie.

La jumătatea lunii ianuarie, a existat o sincopă temporară în aprovizionare, despre care oficialii UE spun că s-a rezolvat în mare parte luna trecută. Dar multe doze care urmau să sosească în decembrie lipsesc încă, au spus cei doi oficiali UE.

Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizarea în UE pe 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că vor fi livrate către UE 12,5 milioane de doze până la sfârşitul lunii.

Doar aproximativ 2 milioane din aceste doze din decembrie au fost livrate, conform calculelor Reuters.

Un oficial al UE a declarat că Pfizer s-a angajat să livreze dozele lipsă până la sfârşitul lunii martie.

UE are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin.

În perioada cuprinsă între 30 ianuarie şi 16 februarie, UE a dat undă verde pentru 57 de solicitări de export de vaccin către 24 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Înainte de înfiinţarea unei scheme de monitorizare, blocul exportase deja milioane de vaccinuri în Israel, Marea Britanie şi Canada, în principal produse de Pfizer, potrivit datelor vamale citate într-un document al UE văzut de Reuters.

În medie, ţările UE au vaccinat doar aproximativ 5% din populaţiile lor, potrivit Our World in Data.

Exit mobile version