• Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a modifica Legea pensiilor speciale.
  • Ciolacu: Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților.
  • Ciolacu: Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a modifica Legea pensiilor speciale. În România sunt peste 200.000 de oameni care au pensii speciale.

„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”, a transmis joi Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

Premierul susține că este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid, astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR: „Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”.

Recomandări

ATENȚIE, CIP DEFECT
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis CCR. Decizia a fost luată miercuri.

Curtea Constituțională a anunțat că a decis unanimitate de voturi în privința punctului 1 și cu majoritate de voturi în privința punctului 2

„1. A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.”

În esență, Curtea a constatat că „diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa.”

De asemenea „se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.”

Curtea a mai reținut că „recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.”

Curtea a mai observat că „partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.”

Citește și

Nicușor Dan se laudă că aproape termină lucrările la pasajul Doamna Ghica. Este realist?

Din ce în ce mai cald. Cât urcă temperaturile în București

București, Cluj și Timiș, campioanele salariilor. Ciprian Mihali: Mediile sunt falsificate, diferențele sunt mari între companiile din IT și companiile cu salarii mici