• Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene.
  • Transporturile vor fi sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez.
  • Cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European au avertizat că blocarea cerealelor ucrainene îl ajută pe Putin.

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene. Transporturile vor fi sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, scrie Reuters

,,Am reuşit să creăm mecanisme care vor asigura că nici măcar o tonă de cereale nu va rămâne în Polonia” , a asigurat oficialul polonez, precizând că tranzitul cerealelor şi al celorlalte produse alimentare ucrainene va fi reluat începând de vineri.

Interdicţia asupra importurilor de cereale şi alte produse alimentare ucrainene în Polonia rămâne însă în vigoare, a precizat un alt ministru polonez.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Grupurile popularilor (PPE) şi socialiştilor (S&D) din Parlamentul European au criticat, marţi, deciziile Poloniei, Ungariei şi Slovaciei de a interzice temporar importurile agricole ucrainene şi consideră că aceste măsuri sprijină Rusia.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Citește și

Îți e ascultat telefonul? Un expert în tehnologie explică dacă unele reclame online sunt întâmplătoare sau nu

FOTO. Meghan Markle se află pe lista programului de încoronare a regelui Charles al III-lea. Reacțiile controversate ale fanilor

Un apropiat al familiei regale susține că regina Camilla s-a simțit rănită că a fost numită ticăloasă de prințul Harry