Pompier din Arad: „Nu am mai avut de-a face până acum cu o explozie urmată de un incendiu”

  • Maior George Pleșca, pompier în cadrul ISU Arad, a explicat pentru Aleph News intervenția în cazul exploziei din Arad.
  • George Pleșca: „După lichidarea incendiului a fost găsită o victimă decedată pe scaunul șoferului. Având în vedere starea cadavrului, de carbonizare, nu am putut stabili dacă este femeie sau bărbat”.
  • George Pleșca: „Noi nu am mai avut până acum de-a face cu o explozie urmată de un incendiu, în cazul unui autoturism, în ultimii 5 ani”.

Maior George Pleșca explică pentru Aleph News intervenția în cazul exploziei din Arad, precizând că, din experiența în cadrul ISU Arad, nu au mai fost cazuri în care un autoturism să explodeze, apoi să urmeze un incendiu.

„Apelul la 112 s-a făcut în jurul orei 07:00. S-au deplasat trei echipaje ale Detașamentului de Pompieri Arad. Un echipaj de stingere, un echipaj de descarcerare și un echipaj SMURD.

În momentul sosirii celor trei echipaje, autoturismul ardea generalizat, violent, cu posibilități de propagare la alte autoturisme parcate.

În maxim 20 de minute, incendiul a fost lichidat. După lichidarea incendiului a fost găsită o victimă decedată pe scaunul șoferului. Având în vedere starea cadavrului, de carbonizare, nu am putut stabili dacă este femeie sau bărbat sau alte date.

După lichidarea incendiului, de comun acord cu colegii de la poliție, am stabilit să executăm o cercetare ulterioară pentru stabilirea cauzei probabile de producerea incendiulu”, a declarat pentru Aleph News, Maior Pleșca George ISU Arad.

Pompier ISU Arad: „Noi nu am mai avut până acum de-a face cu o explozie urmată de un incendiu. Dar noi nu stabilim cauza exploziei”

Întrebat dacă este prematură o stabilire a cronologiei evenimentelor, dacă a fost mai întâi o explozie și apoi un incendiu sau un incendiu urmat de o deflagrație, acesta spune că: „Trebuie făcută o cercetare amănunțită a autoturismului, a surselor de aprindere. Nu putem vorbi acum dacă a fost prima dată explozie și apoi incendiu sau invers”.

Totuși, din experiența în cadrul ISU Arad, Maior Pleșca George spune că nu a mai întâlnit în Arad o explozie care să fie urmată de un incendiu în cazul unui autoturism.

„Noi nu am mai avut până acum de-a face cu o explozie urmată de un incendiu. Am avut autoturisme care au ars, apoi a urmat și explozia. Dar nu este un caz ieșit din comun, din punctul de vedere al pompierilor, însă noi nu stabilim cauza exploziei. Există verificări și competențe pe care noi nu le avem. Au mai fost cazuri”, explică Maior George Pleșca, ISU Arad.

„În Arad nu am mai avut explozie urmată de un incendiu, la un autoturism, până acum. Cu siguranță nu am avut în ultimii cinci ani”, a conchis Maior George Pleșca, ISU Arad.