• Miercuri a avut loc ședința de guvern
  • Pe ordinea de zi s-a aflat modificarea Strategiei de vaccinare
  • Cîțu: Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia dacă vor veni aceste vaccinuri

Autoritățile se declară pregătite pentru accelerarea etapelor vaccinării, așteptând doar să vină dozele, spune premierul Florin Cîţu. Profesorii, aflați în etapa a doua, se pot vaccina până pe 8 februarie.

„Trebuie să spun că și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial. Deci suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia dacă vor veni aceste vaccinuri”, a declarat miercuri premierul.

Întrebat dacă am putea vorbi de luna martie în loc de aprilie, pentru vaccinarea populației generale, Cîțu a răspuns: „Da, este adevărat, etapa a doua a început cam cu două săptămâni mai devreme. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a treia. De aceea am și cumpărat acele 8 milioane de vaccinuri care vor veni din trimestrul 2, începând cu luna aprilie. Dacă Moderna se ține de plan, vom putea accelera și etapa a treia. Dacă AstraZeneca se ține de plan, atunci cu siguranță vom accelera toate etapele. Noi suntem pregătiți cu centrele de vaccinare să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Șeful Executivului a precizat că a fost introdusă o etapă intermediară între cea de-a doua și a treia parte a campaniei de vaccinare. Este vorba despre etapa a treia A.

A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a mai spus premierul Cîțu.

Întrebat dacă producția mai mică a Pfizer nu încurcă autoritățile, premierul a afirmat că producția mai mică a fost o săptămână, însă săptămâna viitoare vine „compensarea”.

În acest moment ajungem la 220.000 pe săptămână, deci la 4 milioane până în 29 martie”, a afirmat Cîțu.

Întrebat, de asemenea, dacă profesorii au prioritate până pe 8 februarie, când se deschid școlile, Florin Cîţu a spus: „Sunt în etapa a doua. Toți profesorii ar trebui să se vaccineze, doar să dorească”.

Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.