• Ciolacu s-a întâlnit ieri cu bancherii.
  • Întâlnirea a avut loc cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a unei măsuri privind plățile cash.
  • Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate.

Premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Asociației Române a Băncilor au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate.

„Băncile nu au majorat comisioanele aferente plăţilor în numerar în trimestrul 4/2023. Mâine (astăzi – n.red.) vom transmite un comunicat de presă“, a transmis ARB ieri. Banca Transilvania a transmis ieri dimineaţă că nu mai majorează comisioanele pentru operaţiunile cu numerar, amânând această decizie.

„România nu are o problemă economică. Avem resurse naturale și forță de muncă bine calificată, investiții străine în creștere și un nivel ridicat al investițiilor publice. Pentru a asigura sustenabilitatea economică avem nevoie însă de combaterea evaziunii, reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea performanței în administrația publică. Ne-am asumat cu fermitate aceste obiective și le vom atinge prin aplicarea pachetului de măsuri economice”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Știre inițială

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește azi, 6 octombrie, cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, scrie Ziarul Financiar. Întâlnirea are loc cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a unei măsuri prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană.

„Evaziunea fiscală se face prin facturi, prin plata TVA-ului, prin tot felul de artificii, prețuri transformate, transferuri de bani dintr-o țară în alta, multe alte modalități care duc la evaziunea fiscală. Evaziunea asta fiscală e undeva la maxim 5 miliarde de lei”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, la Aleph News.

Cum s-a ajuns la această întâlnire?

Vineri, pe Facebook, prim-ministrul a anunţat că va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, băncilor şi societăţii civile „pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, menţionând că este „intolerabil” să se crească „artificial” comisioanele bancare. Măsura a creat valuri de reacții în rândul populației, dar și printre specialiști. Reacția băncilor a fost imediată: mai mult bănci mari au anunțat creșterea comisioanelor pentru operațiunile cu cash.

Ce se schimbă din 11 noiembrie ?

Practic, din 11 noiembrie, se introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană. Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry.