• Premierul cu cel mai vechi mandat al Țărilor de Jos anunță decizia după ce coaliția a demisionat în litigiu din cauza imigrației.
  • În prezent, Rutte conduce Guvernul cu statut interimar.
  • El a recunoscut că are „sentimente amestecate” în legătură cu părăsirea politicii.

În prezent, Rutte conduce Guvernul cu statut interimar. Cabinetul va funcţiona până la organizarea de noi alegeri în luna noiembrie. Premierul a anunţat luni că nu va candida pentru al cincilea mandat şi că va părăsi politica după alegeri, potrivit BBC.

„Odată ce noul cabinet va prelua conducerea după alegeri, voi părăsi politica. Aceasta este o decizie personală şi este independentă de evoluţiile din ultimele săptămâni”, a declarat Rutte, adăugând că i-a informat deja pe liderii partidelor şi ai parlamentului.

El a recunoscut că are „sentimente amestecate” în legătură cu părăsirea politicii. „Acest lucru nu este în întregime lipsit de emoţii. Dar mă simt de asemenea bine să transmit ştafeta”, a mai spus premierul interimar.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Mark Rutte a condus un guvern de coaliţie timp de un an şi jumătate. Până în prezent, Rutte a fost văzut ca unul dintre cei mai rezistenţi politicieni europeni, având porecla de „Teflon Mark”. El a reuşit să iasă din mai multe scandaluri politice cu reputaţia intactă.

Pieter Heerma, președintele partenerului de coaliție conservator CDA, a declarat că a avut „multe critici săptămâna trecută cu privire la gestionarea de către Rutte a discuțiilor privind migrația. Dar, după 13 ani de premier, ceea ce predomină, pentru mine, este respectul pentru cineva care a lăsat totul deoparte și și-a pus inima și sufletul în țară.”

Șeful partidului de extremă-dreapta PVV, Geert Wilders, i-a mulțumit lui Rutte „pentru angajamentul său nemărginit”. El a continuat: „Alegerile tale nu au fost ale noastre, dar le-ai adus cu convingere și asta merită foarte mult respect”.

Citește și