- Exercițiile comune ale Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei au un „scop sinistru” față de Coreea de Nord și fac parte dintr-un precedent periculos pentru crearea unei „versiuni asiatice a NATO”, anunță agenția de presă nord-coreeană.
- Raportul agenției de presă a Coreei de Nord a apărut cu câteva ore înainte ca liderii Coreei de Sud și Japoniei să participe pentru prima dată, în calitate de observatori, la summitul anual al NATO de la Madrid.
- Liderii Japoniei și Coreei de Sud au avut, pentru prima dată, o scurtă convorbire față în față. Ei se vor întâlni și cu președintele american pentru a discuta despre Coreea de Nord, primul summit trilateral de acest fel din 2017.
Planul de a forma o alianță militară SUA-Japonia-Coreea de Sud „este în mod evident un precedent periculos la crearea unei versiuni asiatice a NATO”, afirmă agenția de presă KCNA, citată de TRTWORLD.
Advertisment
Exercițiile comune ale Statelor Unite, Coreei de Sud și Japoniei au un „scop sinistru” față de Coreea de Nord și fac parte dintr-un precedent periculos pentru crearea unei „versiuni asiatice a NATO”, a declarat agenția de presă de stat nord-coreeană (KCNA).
„Schema de formare a alianței militare SUA-Japonia-Coreea de Sud, motivată de plecăciunea Japoniei și a Coreei de Sud în fața SUA, este în mod evident un precedent periculos pentru crearea unei versiuni asiatice a NATO”, a declarat KCNA, acuzând Washingtonul de faptul că promovează un nou Război Rece.
Recomandări
Raportul KCNA a apărut cu câteva ore înainte ca liderii Coreei de Sud și Japoniei să participe pentru prima dată, în calitate de observatori, la summitul anual al NATO.
De asemenea, ei se vor întâlni cu președintele american Joe Biden pentru a discuta despre Coreea de Nord, primul summit trilateral de acest fel din 2017.
Cele trei țări vor desfășura și un exercițiu combinat de detectare și urmărire a rachetelor lângă Hawaii în luna august, numit „Pacific Dragon”.
„NATO, un instrument de agresiune”
Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete în acest an, inclusiv cea mai mare rachetă balistică intercontinentală și există temeri că s-ar putea pregăti să testeze o armă nucleară pentru prima dată din 2017.
Coreea de Sud și Japonia sunt amândouă aliați ai SUA, dar relația dintre ele a fost afectată de tensiunile istorice legate de ocupația japoneză a Coreei între 1910-1945.
Washingtonul a împins Seulul și Tokyo să coopereze mai mult în fața amenințărilor din partea Coreei de Nord, precum și pentru a contracara influența în creștere a Chinei.
KCNA a difuzat un comentariu separat al lui Kim Hyo-myung, cercetător la Societatea Internațională de Cercetare Politică din Coreea de Nord, care a declarat că NATO este responsabilă pentru conflictul din Ucraina și că există „semne de rău augur că, mai devreme sau mai târziu, valurile negre din Atlanticul de Nord vor sparge calmul din Pacific”.
„NATO nu este altceva decât un servitor al realizării strategiei de hegemonie a SUA și un instrument de agresiune locală”, a scris Kim.
Liderii Japoniei și Coreei de Sud au avut pentru prima dată o scurtă discuție față în față
Premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol au avut o scurtă discuție marți la Madrid, au anunțat ambele guverne, în prima lor întâlnire față în față, în contextul în care legăturile dintre cei doi au fost răcite din cauza problemelor din timpul războiului.
Conversația a avut loc în marja unui summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, menținând astfel speranța unui dezgheț în relațiile bilaterale sub conducerea lui Yoon, care a devenit președinte în luna mai cu promisiunea de a adopta o abordare „orientată spre viitor”.
Kishida i-a spus lui Yoon, în timpul unui dineu oferit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei, că speră că președintele sud-coreean va lucra pentru a readuce relațiile „extrem de severe” dintre cele două țări la „o stare sănătoasă”, a precizat Ministerul japonez de Externe.
Biroul prezidențial sud-coreean a declarat că discuția a durat trei-patru minute și l-a citat pe Yoon, spunându-i lui Kishida că intenționează să rezolve rapid problemele care preocupă ambele națiuni după alegerile pentru camera superioară a Japoniei și să avanseze într-o manieră orientată spre viitor.
Ultima dată când liderii japonezi și sud-coreeni au stat la masa de discuții a fost în decembrie 2019.
Partenerii noștri