• Cei care se joacă cu focul nu vor face decât să se ardă, citează presa de stat chineză că Xi i-ar fi spus lui Biden.
  • Casa Albă a declarat că apelul, al cincilea dintre cei doi în calitate de lideri, a durat mai mult de două ore.
  • SUA nu au relații oficiale cu Taiwanul și urmează o politică a unei singure Chine.

Președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden să nu se joace cu focul în legătură cu Taiwanul, în cadrul unei convorbiri telefonice, în timp ce cresc îngrijorările legate de o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula revendicată de China.

Presa de stat chineză a declarat că Xi i-a spus lui Biden că Statele Unite ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și a subliniat că China se opune cu fermitate independenței Taiwanului și interferenței forțelor externe. China a lansat avertismente tot mai puternice cu privire la repercusiuni în cazul în care dna Pelosi – democrată ca și dl Biden – ar vizita Taiwanul, o acțiune care ar fi o demonstrație dramatică, deși nu fără precedent, a sprijinului SUA pentru insulă, care spune că se confruntă cu amenințări militare și economice tot mai mari din partea Chinei.

Cei care se joacă cu focul nu vor face decât să se ardă, citează presa de stat chineză că Xi i-ar fi spus lui Biden. Sperăm că partea americană poate vedea acest lucru în mod clar.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Casa Albă a declarat că apelul, al cincilea dintre cei doi în calitate de lideri, a durat mai mult de două ore. Oficialii americani declaraseră că aceasta va avea o agendă largă, inclusiv discuții despre invazia Rusiei în Ucraina, pe care China încă nu a condamnat-o.

Totuși, în esența sa, oficialii americani au declarat că au văzut schimbul ca pe o altă șansă de a gestiona competiția dintre cele mai mari două economii ale lumii, ale căror legături au fost din ce în ce mai mult umbrite de tensiunile legate de Taiwanul guvernat democratic, pe care dl Xi a promis că îl va reunifica cu partea continentală, prin forță dacă este necesar.

Politica SUA cu privire la Taiwan

SUA nu au relații oficiale cu Taiwanul și urmează o politică a unei singure Chine, care îi recunoaște pe plan diplomatic pe oficialii de la Beijing, nu pe cei de la Taipei, dar este obligată, conform legislației americane, să ofere insulei mijloacele de a se apăra, iar în Congres au crescut presiunile pentru un sprijin mai explicit.

Este vorba despre menținerea deschisă a liniilor de comunicare cu președintele Chinei, una dintre cele mai importante relații bilaterale pe care le avem, nu doar în această regiune, ci în întreaga lume, deoarece atinge atât de multe lucruri, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, înaintea convorbirii.

O persoană informată cu privire la planificarea convorbirii a declarat că administrația dlui Biden crede că angajamentul între lideri este cea mai bună modalitate de a reduce tensiunile legate de Taiwan. Unii analiști cred că Xi are, de asemenea, interesul de a evita escaladarea, în timp ce încearcă să obțină un al treilea mandat fără precedent la un congres al Partidului Comunist de guvernământ din China, așteptat în toamna anului în emisfera nordică.

Biden a dorit, de asemenea, să discute despre problemele legate de climă și de concurența economică, a declarat persoana informată, precum și despre ideea de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc pentru a pedepsi țara pentru războiul din Ucraina, o problemă pe care secretarul Trezoreriei Janet Yellen a ridicat-o cu omologii chinezi la începutul lunii iulie.

Administrația americană a dezbătut dacă să ridice unele tarife vamale pentru bunurile chinezești ca o modalitate de a atenua inflația în creștere, dar oficialii americani au declarat că nu se așteaptă o decizie înainte de convorbire.

Când dl Biden a vorbit ultima dată cu Xi în martie, el a avertizat asupra consecințelor în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru războiul Rusiei, iar guvernul SUA consideră că această linie roșie nu a fost depășită în lunile care au trecut de atunci.

Taiwanul s-a plâns de intensificarea manevrelor militare chineze în ultimii doi ani pentru a încerca să îl forțeze să accepte suveranitatea Chinei. Chiar înainte de convorbirea de joi, armata taiwaneză a declarat că a lansat rachete de semnalizare pentru a îndepărta o dronă care a trecut pe lângă o insulă puternic fortificată și situată strategic în apropierea coastei chineze și care ar fi putut să-i sondeze apărarea.

Casa Albă a reiterat că politica sa o singură Chină nu s-a schimbat, în ciuda speculațiilor privind o posibilă deplasare a lui Pelosi, pe care președintele nu a confirmat-o încă. Ultima dată când un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA a vizitat Taiwanul a fost în 1997, iar în calitate de ramură co-egală a guvernului, executivul american are un control redus asupra călătoriilor congresmenilor.

De atunci, China a devenit tot mai puternică din punct de vedere militar și economic, iar unii analiști se tem că o astfel de vizită, într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt tensionate, ar putea declanșa o criză în strâmtoarea Taiwan, care separă China de Taiwan pe o distanță de 160 km.