Prima întâlnire față în față a președinților Joe Biden și Vladimir Putin. Data și locul în care se vor vedea cei doi șefi de stat

Preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin, a salutat deciziile Statelor Unite şi Rusiei de organizare la Geneva a întâlnirii preşedinţilor american şi rus, Joseph Biden şi Vladimir Putin, exprimând speranţa că summitul va avea rezultate benefice pentru comunitatea internaţională.

„Sunt foarte fericit că Elveţia găzduieşte summitul preşedintelui american, Joe Biden, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Sper că discuţiile vor fi fructuoase pentru ambele ţări şi pentru comunitatea internaţională”, a declarat preşedintele Guy Parmelin, prin Twitter.

Casa Albă a anunţat, marţi, că preşedintele Joseph Biden se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva, pe 16 iunie. „Cei doi lideri vor discuta despre toată seria de probleme presante, în contextul în care încercăm să restabilim predictibilitatea şi stabilitatea în relaţia SUA-Rusia”, a transmis Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Administraţia Biden vrea o relaţie „stabilă şi predictibilă” cu Moscova

Preşedinţia Rusiei a confirmat întrevederea. „Intenţionăm să discutăm despre starea actuală şi despre perspectivele continuării dezvoltării relaţiilor ruso-americane, a temelor de stabilitate strategică, precum şi a problemelor punctuale din agenda internaţională, inclusiv despre interacţiunile în combaterea pandemiei şi în rezolvarea conflictelor regionale”, a transmis Kremlinul.

Administraţia Joseph Biden a anunţat în mai multe rânduri că vrea o relaţie „stabilă şi predictibilă” cu Moscova, în contextul acuzaţiilor privind ingerinţele electorale ruse şi a atacurilor cibernetice „SolarWinds”. Washingtonul a denunţat condamnarea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, precum şi activităţile militare ruse în apropierea Ucrainei.

La rândul său, Rusia este nemulţumită de activităţile militare americane în Europa. Rusia şi-a retras pentru consultări, în martie, ambasadorul din SUA, după ce preşedintele american, Joseph Biden, l-a catalogat „criminal” pe Vladimir Putin.