Vaccinul Moderna a ajuns în România. Prima tranșă, de 14.000 de doze de vaccin Moderna, a intrat în România, în urmă cu puțin timp, prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2. Potrivit Ro Vaccinare, dozele vor ajunge mâine dimineață la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge mâine la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră, informează CNCAV.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Câteva asemănări și deosebiri între vaccinul Pfizer și Moderna
Ambele utilizează tehnologia bazată pe ARN mesager. Prin această tehnologie, corpul tău învață să dezvolte anticorpi care să lupte cu virusul.
Procentul de eficiență în cazul Pfizer este de 95 %, iar în cazul vaccinului Moderna, de 94.1%.
„Vaccinul Moderna este destinat persoanelor cu vârsta mai mare de 18 ani. Rezultatul studiului a concluzionat că, după două injecții, nivelurile de anticorpi crește și, de asemenea, celulele T au un răspuns imun bun. Eficiența se dovedește a fi de 94,1 la sută.”, a explicat Ton de Boar, președintele Comitetului de Evaluare a Medicamentelor.