• Anumite antibiotice vor putea fi acordate în farmacii fără prescripţie medicală astfel încât să acopere doza pentru 48 de ore, un termen redus de la 72 de ore.
  • „Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii”, mai spun reprezentanţii Ministerului.
  • Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”.

Anumite antibiotice vor putea fi acordate în farmacii fără prescripţie medicală astfel încât să acopere doza pentru 48 de ore, un termen redus de la 72 de ore, a precizat luni Ministerul Sănătăţii.

Astfel, Ministerul arată că Ordinul ministrului care reglementează modul de prescriere, eliberare şi monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora stabileşte informaţiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripţie şi nu impune niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie.

„Doar în situaţii de urgenţă se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Recomandări

SECRETUL BANILOR E LA ZUCKERBERG
FRANȚA, CHEMATĂ LA PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
CE AJUTOR PRIMEȘTE PUTIN DIN IRAN?
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Astfel, pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore.

„Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii”, mai spun reprezentanţii Ministerului.

Citește și

STUDIU. Au oamenii nevoie să hiberneze pe timpul iernii? Cum se explică nevoia intensă de somn în sezonul rece
Europa, pregătită de război cu Rusia? Şeful Armatei norvegiene trage semnalul de alarmă: „Timpul de care dispunem se scurge”
Topul celor mai frumoase cuvinte în engleză. Ce sună bine în altă limbă