• Cazul prinţesei Latifa a intrat în atenţia publică în luna februarie, după ce tânăra a filmat un videoclip în care îşi acuză tatăl că o ţine ostatică
  • Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi-ar fi sechestrat fiica în vârstă de 35 de ani, aceasta afirmând că este în „izolare” de peste un an „fără acces la asistenţă medicală”
  • Imaginile au ajuns pe internet, iar strigătul de ajutor a fost auzit de liderii mai multor ţări şi instituţii pentru drepturile omului

Prinţesa Latifa a Dubaiului a transmis în februarie un videoclip secret, în care îşi acuza tatăl că o ţine ostatică. De atunci, în ciuda insistenţelor ONU, nu se mai ştie nimic despre fiica şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Zilele trecute, pe internet au apărut fotografii cu prințesa.

Cazul prinţesei Latifa a intrat în atenţia publică în luna februarie, după ce tânăra a filmat un videoclip în care îşi acuză tatăl că o ţine ostatică. Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi-ar fi sechestrat fiica în vârstă de 35 de ani, aceasta afirmând că este în „izolare” de peste un an „fără acces la asistenţă medicală”.

Imaginile au ajuns pe internet, iar strigătul de ajutor a fost auzit de liderii mai multor ţări şi instituţii pentru drepturile omului. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat imediat că va interveni în sprijinul prinţesei, luându-şi angajamentul de a chestiona Emiratele Arabe Unite în legătură cu detenţia. Ulterior, ONU a declarat că „nu a primit” dovezi că fiica şeicului Dubaiului este încă în viaţă.

Trei luni mai târziu, pe două conturi publice de Instagram a apărut o fotografie în care poate fi observată prinţesa Latifa. Aceasta se află la masă, într-un centru comercial din Dubai, alături de alte două femei pe care mai multe persoane din cercul apropiat prinţesei le-au identificat. În fundal se vede un afiş de promovare al filmului „Demon Slayer: Mugen Train”, lansat în Emiratele Arabe Unite în data de 13 mai 2021.

Sâmbătă, pe acelaşi cont de Instagram a fost postată o altă fotografie în care apare prinţesa Latifa, de data aceasta la un restaurant din Burj Khalifa, Dubai.

Recomandări

ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE

BBC precizează că autenticitatea fotografiilor nu poate fi verificată. Cu toate acestea, un prieten al prinţesei Latifa a confirmat că persoana din imagine este chiar fiica şeicului. Jurnaliştii BBC mai scriu că înţeleg raţiunile din spatele publicării imaginilor respective.

ONU a refuzat să ofere o poziţie oficială, dar a declarat pentru BBC că încă aşteaptă „dovezi clare” că prinţesa este încă în viaţă.

„Confirmăm că au existat evoluţii potenţial semnificative şi pozitive în campanie. Nu intenţionăm să oferim mai multe comentarii în această etapă. O declaraţie suplimentară va fi emisă la momentul potrivit”, susţine David Haigh, co-fondator al grupului Free Latifa.

Ambasada Emiratelor Arabe Unite din Londra nu a răspuns momentan solicitării BBC de a comenta situaţia.