• STB a luat măsuri pentru suplimentarea capacității de transport: Se vor menține în traseu vehiculele care erau programate să se retragă.
  • Liniile de autobuz 135, 143, 243, 330, 182, 232, R409 și R439 vor funcționa și pe calea de rulare a liniilor de tramvai.
  • Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii.
  • Aceștia au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex.

UPDATE 14:29 A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului

Cu privire la situația de la metrou, vă comunicăm următoarele:

A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

  • nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și
  • nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie.

Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafață, dar și mijloacele proprii de deplasare.

UPDATE 12:24 Prefectul Capitalei, Alin Stoica, i-a chemat pe reprezentanții Metrorex la discuții

Alin Stoica, prefectul Capitalei, susține că încearcă încă de la ora 07:00 să aibă un dialog cu sindicaliștii. În tot acest timp, cei de la sindicate vor o discuție cu Cătălin Drulă, care să vină în subteran.

„Jandarmeria asigură perimetrul pentru siguranţa oamenilor de acolo şi are negociatori în zonă. Am vrut să am o discuţie cu reprezentanţii protestatarilor. Aceştia refuză discuţia”, a spus Alin Stoica.

Acesta a convocat, la ora 13.30, o discuţie la Prefectură atât cu sindicatele de la Metrorex, cât şi cu CNSLR Frăţia, confederaţia din care face parte sindicatul de la Metrorex.

„L-am invitat şi pe domnul director de la Metrorex să vină şi am transmis prin negociatorii Jandarmeriei şi reprezentanţilor celor care sunt în staţia de metrou Unirii şi protestează că sunt invitaţi şi dumnealor să avem o discuţie să rezolvăm situaţia. Din partea lor încă nu am primit un răspuns, pentru că abia ce am transmis această invitaţie, din partea protestatarilor am primit un refuz de discuţie fără să motiveze. Dumnealor au spus că vor să discute doar cu directorul de la Metrorex”, a mai spus Stoica.

UPDATE 11:18 Reuters a scris despre protestul de la metrou

Reuters menționează că protestul apare la numai o zi după ce Metrorex a somat firma liderului de sindicat să dezafecteze spațiile comerciale din stații.

UPDATE 11:14 PSD, despre greva de la metrou: „Dacă eram la guvernare cu siguranță România nu se afla în haos”

Dacă PSD ar fi fost la guvernare cu siguranţă România nu se afla în haosul actual. De când au venit la guvernare, tot ceea ce fac în afară de a produce haos este să găsească ţapi ispăşitori. Nu să guverneze! Nu să găsească soluţii! Astăzi a venit iar rândul PSD-ului să fie vinovat pentru haosul de la Metrou, după ce ieri românii au fost vinovaţii de serviciu şi ca urmare guvernanţii au introdus noi restricţii aberante, care fac mai mult rău decât bine (vezi cazul aglomerărilor din magazine ca urmare a reducerii programului)”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a PSD.

UPDATE 10:58 Nicușor Dan: Bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”

Sper că Metrorex și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vor avea un dialog rapid și productiv, iar circulația cu metroul va fi reluată chiar azi. Înțeleg dacă există nemulțumiri ale angajaților de la Metrorex, dar bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”, transmite Nicușor Dan.

UPDATE 10:50 Dan Barna: „În plină pandemie, ei decid să trateze cu dispreț atât bucureștenii”

„În plină pandemie, ei decid să trateze cu dispreț atât bucureștenii, cât și contribuabilii din taxele cărora este susținut metroul. Mai mult, fac acest lucru în apărarea unor interese private și vădit nelegale”, spune Dan Barna.

UDPATE 10:21 Ciprian Ciucu: „Ridicol și penibil”

„Ridicol şi penibil. Este incredibil unde s-a ajuns, un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizaţii al cărei scop nu este bunăstarea angajaţilor ci acapararea de privilegii pentru vreo câţiva jmecheri. Hai, gata, e timpul să ieşim din tranziţie şi să ajungem în Europa! Instituţiile de ordine să facă ordine!”, spune primarul Ciucu.

UPDATE 10:15 Florin Cîțu: „Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal”

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

UPDATE 9:59 Clotilde Armand: Şantajul Mafiei a ajuns şi la metrou, astfel de gesturi de şantaj sunt de netolerat

„Şantajul Mafiei a ajuns şi la metrou. Cei care blochează metroul bucureştean şi se joacă cu destinele oamenilor trebuie să răspundă în faţa legii. Asemenea gesturi de şantaj sunt de netolerat”, a scris primarul Clotilde Armand.

UPDATE 9:05 Cătălin Drulă, despre miza protestului de la metrou

„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

UPDATE 9:00 STB a luat măsuri pentru suplimentarea capacității de transport

Societatea de Transport București (STB) a luat măsuri pentru a suplimenta capacitatea de transport. Se vor menține în traseu vehiculele care erau programate să se retragă.

În plus, liniile de autobuz 135, 143, 243, 330, 182, 232, R409 și R439 vor funcționa și pe calea de rulare a liniilor de tramvai.

Știre inițială

Compania săpune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii”.

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

„Asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă”, mai precizează Metrorex.