- Putin susține că țările Occidentale se folosesc de cazul Navalnîi pentru avansarea obiectivelor în cadrul „politicii de izolare a Rusiei”.
- Liderul de la Kremlin crede că „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar şi în combaterea pandemiei, „încep să genereze iritare” în rândul adversarilor.
Ţările occidentale se folosesc de cazul disidentului Aleksei Navalnîi pentru avansarea obiectivelor în cadrul „politicii de izolare a Rusiei” pe plan internaţional, afirmă preşedintele Vladimir Putin.
Advertisment
„Opozanţii noştri şi potenţialii adversari au mizat permanent pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit permanent”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat postului Rossiya 24, conform cotidianului Le Figaro.
Referindu-se la cazul liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie, Vladimir Putin a precizat: „Se folosesc de acest personaj chiar acum, în momentul în care toate ţările din lume, inclusiv ţara noastră, resimt epuizarea, frustrarea şi nemulţumirea din cauza condiţiilor de trai, din cauza nivelului veniturilor”, a afirmat Vladimir Putin.
Recomandări
Liderul de la Kremlin crede că „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar şi în combaterea pandemiei, „încep să genereze iritare” în rândul adversarilor. „Cu cât devenim mai puternici, cu atât este mai intensă această politică de izolare”, a subliniat preşedintele Rusiei.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri, pe fondul tensiunilor, că Rusia ar putea suspenda relaţiile diplomatice cu Uniunea Europeană.
„Pornim de la premisa că suntem pregătiţi pentru acest lucru, în cazul în care vom asista la impunerea de noi sancţiuni asupra unor sectoare şi dacă apar riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile domenii. Nu vrem să ne izolăm în relaţiile globale, dar trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a afirmat Serghei Lavrov.
Ulterior, Ministerul rus de Externe a comunicat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia este pregătită să întrerupă relaţiile dacă Uniunea Europeană iniţiază o astfel de criză.
La rândul său, Preşedinţia Rusiei a comunicat că ar prefera consolidarea relaţiilor cu UE, dar a atras atenţia că trebuie să fie pregătită pentru orice situaţie. „Dacă UE merge pe această cale, da, trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău. Sigur că, dacă ne confruntăm cu o linie politică destructivă care ne afectează infrastructura şi interesele, atunci Rusia trebuie să fie pregătită în avans pentru astfel de măsuri neprietenoase”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Guvernul Germaniei a catalogat drept „îngrijorător” avertismentul Administraţiei Vladimir Putin privind eventualitatea întreruperii relaţiilor diplomatice cu Uniunea Europeană în cazul impunerii unor sancţiuni suplimentare.
„Aceste declaraţii sunt într-adevăr îngrijorătoare şi de neînţeles. Pot sublinia acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat că Uniunea Europeană ar putea impune noi sancţiuni Rusiei, subliniind însă că este important să fie menţinut dialogul cu Administraţia de la Moscova.
Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi în contextul conflictului separatist din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat suplimentarea capabilităţilor militare în unele state est-europene membre NATO şi UE.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au criticat condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia. Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei. În replică, Germania, Polonia şi Suedia au expulzat diplomaţi ruşi.
„Relaţiile noastre se află într-un moment dificil. În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Partenerii noștri