- Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că armele folosite de armata rusă ar trebui să fie modernizate.
- Oficialii ruși au început să afirme că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară.
- Doar Putin poate ști ce are în cap, au subliniat oficialii.
„Armele trebuie să se îmbunătățească în mod constant, continuu și să rămână eficiente. Pentru a realiza acest lucru, repet, este important să ne asigurăm că există o concurență activă între producători și dezvoltatori”, a declarat Putin la o reuniune a consiliului său de coordonare.
Advertisment
Ministerul rus al Apărării a scris miercuri, într-o declarație pe site-ul său, că doctrina sa nucleară va permite utilizarea armelor atomice doar în mod defensiv și că liniile directoare stricte „urmăresc exclusiv obiective defensive”. Acesta a adăugat că Rusia ar recurge „ipotetic la arme nucleare doar „exclusiv ca răspuns la o agresiune care implică utilizarea de arme de distrugere în masă sau la o agresiune cu utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este în pericol”.
Evaluarea nu este un produs brut de informații, iar sursele pentru aceasta nu sunt solide, au declarat surse pentru CNN. Dar disputa internă cu privire la modul de interpretare a evaluării reflectă dificultatea mai largă pe care SUA a avut-o în a determina cu încredere dacă Putin ar merge cu adevărat până la utilizarea unei arme nucleare în Ucraina. Doar Putin poate ști ce are în cap, au subliniat oficialii.
Recomandări
Îngrijorările s-au intensificat după ce Putin a avertizat într-un discurs din septembrie că „în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate sistemele de armament pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma”.
Iar săptămâna trecută, oficialii ruși au început să afirme că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” – o acuzație despre care SUA se tem că ar fi doar un pretext pentru ca Rusia să folosească ea însăși una.
„Motivul pentru care această acuzație specială ne îngrijorează este că Rusia are un istoric de proiectare, adică de acuzație a altora că fac ceva ce ei înșiși au făcut sau se gândesc să facă”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la un eveniment Bloomberg săptămâna trecută. Blinken a precizat că SUA au „comunicat direct și foarte clar rușilor, președintelui Putin, despre consecințele” în cazul în care acesta va folosi o armă nucleară.
Partenerii noștri