Putin: „Nu vom ataca NATO, dar vom doborî toate avioanele F-16 trimise Ucrainei”

Rusia nu va ținti nicio țară NATO și nu va ataca Polonia, țările baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul va livra Ucrainei avioane F-16, atunci ele vor fi doborâte de forțele ruse, a declarat Putin, conform Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a determinat cea mai profundă criza în relațiile Rusiei cu Occidentul de la Criza Rachetelor Cubaneze din 1962.  

Adresându-se forțelor aeriene ruse, Putin a spus că Alianța Militară Occidentală condusă de SUA s-a extins înspre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are niciun plan de a ataca un stat NATO.

„Nu avem intenții de agresiune asupra acestor state”, a spus Putin, potrivit unui transcript publicat de Kremlin joi.

„Ideea că vom ataca o altă țară – Polonia, țările baltice sau Cehia este un nonsens complet. Sunt doar prostii”.

Kremlinul – care acuză SUA că se luptă cu Rusia prin sprijinul financiar, armele și serviciile acordate Ucrainiei – spune că relațiile cu Washingtonul nu au fost niciodată mai proaste.

Întrebat despre avioanele F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite Ucrainei, Putin a răspuns că astfel de aeronave nu vor schimba situația în Ucraina: „Dacă trimit F-16 – și vorbesc despre asta deja și aparent, antrenează piloți – nu va schimba cu nimic situația de pe frontul din Ucraina. Vom distruge aeronavele la fel cum distrugem tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusive lansatoare multiple de rachete”.

Putin a spus că F-16 ar putea transporta și arme nucleare.

„Desigur, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla”, a spus Putin.

Declarațiile lui Putin au venit după comentariile din aceeași zi a Ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, care a spus că astfel de aeronave vor sosi în Ucraina în lunile următoare.

Ucraina, care luptă de peste 2 ani în războiul lui Putin, a solicitat avioane F-16 multe luni la rând. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre țările care au promis să doneze Ucrainei aeronave F-16. Mai multe țări au promis să-i învețe pe piloții ucraineni să le manevreze.

Citește și

Exit mobile version