• Prețurile la alimentele de bază, cum ar fi uleiul de gătit, au crescut cu 50% sau mai mult.
  • Benzina este acum vândută în canistre sau sticle de contrabandă, deoarece benzinăriile nu au așa ceva.
  • Odată cu invazia sa în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit o nouă dezordine în lume.

La începutul lunii martie, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina intra în a treia săptămână, un diplomat rus aflat la aproape 4.800 de kilometri distanță, în Republica Centrafricană, a făcut o vizită neobișnuită șefului instanței supreme din această țară. Mesajul său a fost tranșant: președintele pro-Kremlin al țării trebuie să rămână în funcție, pe termen nelimitat.

Pentru a face acest lucru, diplomatul, Evgheni Migunov, al doilea secretar la Ambasada Rusiei, a susținut că instanța ar trebui să elimine restricția constituțională care limitează un președinte la două mandate. El a insistat că președintele Faustin-Archange Touadéra, care se află la al doilea mandat și se înconjoară de mercenari ruși, ar trebui să rămână în funcție, pentru binele țării.

Am fost absolut uimită”, și-a amintit Danièle Darlan, 70 de ani, pe atunci președinte al Curții, descriind pentru prima dată întâlnirea din 7 martie. I-am avertizat că instabilitatea noastră provenea din faptul că președinții doreau să-și facă domnia eternă”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Șapte luni mai târziu, în octombrie, Darlan a fost destituit prin decret prezidențial pentru a deschide calea unui referendum în vederea rescrierii Constituției, adoptată abia în 2016, și a eliminării limitelor de mandate. Acest lucru ar cimenta efectiv ceea ce un ambasador occidental a numit statutul Republicii Centrafricane de stat vasal” al Kremlinului.

Odată cu invazia sa în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a dezlănțuit o nouă dezordine în lume. Ucraina a prezentat lupta sa pentru a nu deveni un alt vasal al Rusiei ca fiind una pentru libertatea universală, iar cauza a avut ecou în Statele Unite și în Europa. Dar în Republica Centrafricană, Rusia și-a făcut deja drumul, cu o reacție occidentală slabă, iar în haosul zburător din capitala sa, Bangui, se manifestă deja un alt tip de victorie rusească.

Mercenarii ruși cu același grup Wagner din umbră care luptă acum în Ucraina stăpânesc Republica Centrafricană, o țară bogată în aur și diamante. Impunitatea lor pare totală în timp ce se deplasează în vehicule nemarcate, cu cagule care le acoperă jumătate din față și poartă în mod deschis puști automate. Marile interese în domeniul mineritului și al lemnului pe care Wagner le controlează acum sunt un motiv suficient pentru a explica de ce Rusia nu vrea să reprezinte o amenințare pentru un guvern ascultător.

De la Bangui însuși, unde forțele lui Wagner fură și amenință, la Bria, în centrul țării, la Mbaiki, în sud, am văzut mercenarii Moscovei peste tot în timpul unei șederi de 2½ săptămâni, în ciuda presiunilor exercitate asupra lor de a se roti pentru a lupta în Ucraina.

Amenință stabilitatea, subminează buna guvernare, jefuiesc țările de bogățiile minerale, încalcă drepturile omului”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken despre agenții Wagner săptămâna trecută, în timpul unui summit al liderilor americani și africani de la Washington.

Cu toate acestea, deși sunt temuți, rușii sunt adesea salutați ca o prezență mai eficientă în menținerea unei păci fragile decât cei peste 14.500 de pacificatori cu caschetă albastră ai Națiunilor Unite aflați în această țară devastată de război din 2014.

Cadrul președintelui american Joe Biden pentru această epocă – lupta dintre democrație și autocrația în ascensiune – pare prea binar pentru o perioadă de provocări complexe. În ciuda războiului din Ucraina, chiar din cauza acestuia, centrafricanii sunt intens sceptici față de lecțiile despre valorile” occidentale.

Invazia lui Putin în Ucraina și spirala inflaționistă pe care a generat-o au făcut ca o situație disperată să fie și mai disperată în această națiune fără ieșire la mare. Prețurile la alimentele de bază, cum ar fi uleiul de gătit, au crescut cu 50% sau mai mult. Benzina este acum vândută în canistre sau sticle de contrabandă, deoarece benzinăriile nu au așa ceva. Foametea este mai răspândită, în parte pentru că agențiile ONU nu au uneori combustibilul necesar pentru a livra alimente.