- Moscova încearcă să rescrie un capitol din istorie.
- Putin vrea să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina.
- Duma de Stat a Rusiei: Transferul Crimeei din 1954 a fost ilegal.
- Azi, Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la șefia NATO.
- Klaus Iohannis: Rusia e o amenințare gravă pentru continentul nostru.
- Klaus Iohannis: Îmi asum această candidatură în numele României.
- Klaus Iohannis: Alianța are nevoie de o reînnoire.
- Ministrul polonez de Externe: Militarii NATO au ajuns deja în Ucraina.
Putin nu lasă trecutul să-l încurce – preferă să-l schimbe după propriile interese. Moscova vrea să mai rescrie un capitol din istorie. De data asta, parlamentarii ruși vor să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina, din ’54, de pe vremea lui Hrușciov. Au propus în Duma de Stat un proiect de lege care vrea să anuleze decizia de atunci. Prin asta, Putin va justifica anexarea din 2014 – care nici nu va mai fi o anexare, ci recuperarea unui teritoriu – care după noua lege nu a aparținut niciodată Ucrainei. Deputații au descris transferul din 54 drept unul abritrar și ilegal – pentru că nu a fost organizat niciun referendum. Iar autoritățile sovietice nu aveau dreptul să „transfere” teritoriul după bunul plac.
În timp ce Putin își bate capul cu trecutul – hackerii ucraineni au pus mâna pe o scrisoare secretă al șefului Dumei de Stat, Veaceaslav Volodin, către președintele Putin.
În scrisoare, Volodin îi propune lui Putin – ca imediat după alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii să fie mai aspru cu cei care nu sunt de acord cu regimul de la Kremlin și să înceapă procesul de dez-Occidentalizare.
„Rusia are nevoie de transformare și de măsuri care să o întărească în fața provocărilor viitoare. Trebuie să începem procesul dez-Occidentalizare. Pentru asta trebuie să: naționalizăm economia, consolidăm cenzura, în special la TV și pe internet și să „rezolvăm opoziția”.
Tot îniante de alegeri – Putin e contestat militar și la el acasă. Luptătorii ruși din Legiunea Rusă pentru Libertate, Corpul Voluntarilor și Batalionul Siberian – toate 3 grupări militare care se opun lui Putin, au ales să lupte de partea Ucrainei. Au intrat cu echipamente grele, camioane și tancuri în regiunile rusești Kursk și Belgorod.
Acțiunile lui Putin ne privesc și pe noi.
„Rusia e o amenințare gravă pentru continentul nostru și pentru securitatea Nord Atlantică” – zice Klaus Iohannis – care se vede deja în fruntea NATO. „Am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea. Iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumultată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.
Ministrul polonez de Externe avertizează că NATO are deja trupe în Ucraina: „Mulțumesc țărilor care-și asumă acest risc”.
Citește și
- Klaus Iohannis candidează oficial la șefia NATO. Președintele a prezentat un decalog referitor la viziunea sa asupra viitorului Alianței: „Trebuie să asigurăm o rezilienţă mai puternică pentru Alianţă şi membrii săi”
- Erdogan avertizează cu privire la extinderea conflictului din Ucraina la NATO. Președintele turc spune că trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul
- Detaliile testamentului lui Matthew Perry au fost dezvăluite. Actorul avea proprietăți personale în valoare de 1.030.000 de dolari