• Raed Arafat susține că restricțiile din România au fost impuse pe baza unor studii de mobilitate făcute în Franța
  • Șeful Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență spune că în România nu au fost făcute astfel de studii
  • Un profesor de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca a publicat un studiu care arată analize și previziuni pentru țara noastră

Reacția DSU privind declarațiile lui Raed Arafat

DSU vine cu precizări după ce Raed Arafat a explicat instituirea noilor restricții din România și ce rol a avut analiza mișcării populației în Franța, acolo unde carantina de noapte intră în vigoare la ora 19.

Mai jos, atașăm afirmația șefului DSU, cu privire la măsurile de limitare a circulației în Franța, în urma unei intervenții din cadrul unei emisiuni, la postul de televiziune DIGI 24 din data de 2 aprilie 2021, astfel:

Singura țară care a revenit la o oră mai târzie este Franța si vă spun că a revenit de la ora 18.00 la ora 19.00 ca ora de limitare a circulației. În Franța au facut chiar analize ale mișcării populației și au găsit că mult din mișcarea care este de contact social intens se întâmplă după ce iese lumea de la lucru și după ora șase seara. Atunci au coborat la ora șase interdicția, acum au ajuns la ora 19.00 dar au și au alte reguli pe care le-au implementat acum cu limitarea circulației”, se arată în comunicatul DSU.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Știrea inițială

Raed Arafat spune că măsurile de siguranță s-au impus pe baza unor studii de mobilitate a populației făcute în Franța. Ne-am inspirat de la francezi pentru că în România nu există astfel de studii și analize. Măsura de a nu mai circula după ora 20 a fost adoptată după ce Franța a impus restricționarea circulației începând cu ora 18.

„Am vorbit mai mult de Franța care a făcut astfel de analize când a luat decizia de a reduce ora de mobilitate până la ora 18 inițial, acum ester la ora 19”, a spus Raed Arafat.

Ce nu știe Raed Arafat este faptul că la Cluj, un profesor de la Universitatea Babeș Bolyai a publicat un studiu care fix asta arată: analize și previziuni din țara noastră. El a mai adăugat că autoritățile au făcut recent o analiză referitoare la mortalitate, iar România stă bine la acest capitol. Cea mai mică rată de mortalitate din cauza COVID-19 o au Norvegia și Finlanda.

„România, la 10.000 de locuitori, are până acuma 12 decese comparativ cu foarte multe tări din Uniunea Europeană. Inclusiv cu Statele Unite unde sunt cifrele mai mari”, a adăugat Raed Arafat.