- Exporturile franceze de armament au crescut de peste două ori în 2021, ajungând la 11,7 miliarde de euro, impulsionate de vânzările de avioane de luptă Rafale.
- ,,Cu 11,7 miliarde de euro de comenzi în 2021, Franța înregistrează al treilea cel mai ridicat nivel al său în ceea ce privește exporturile de armament. Este deja sigur că anul 2022 va fi marcat și el de rezultate semnificative” , scrie ministrul forțelor armate Sébastien Lecornu.
- Potrivit AFP, Egiptul a fost cel mai important client al Franţei, cu comenzi preluate în valoare de 4,5 miliarde, devansând Grecia, Croaţia, India şi Arabia Saudită.
Exporturile de arme franceze au crescut de peste două ori în 2021, atingând suma de 11,7 miliarde de euro, în special datorită vânzărilor de avioane de luptă Rafale, potrivit unui raport, scrie RFI.
Acest rezultat clasează Franţa pe locul trei printre cei mai mari exportatori mondiali de materiale militare, după SUA şi Rusia.
,,Cu 11,7 miliarde de euro comenzi preluate în 2021, Franţa înregistrează al treilea cel mai mare nivel istoric al său în materie de exporturi de armament. Este deja o certitudine că anul 2022 va fi de asemenea marcat de rezultate importante” , potrivit ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu.
Raportul ar urma să fie prezentat de miniştrii francezi ai afacerilor externe, economiei şi apărării în cadrul unei audieri în spatele uşilor închise ce va avea loc la Adunarea Naţională pe 27 septembrie. O altă audiere ar urma să aibă loc la Senat.
Companiile de armament franceze au făcut mai bine doar în 2015 (16,9 miliarde) şi în 2016 (13,9 miliarde), prin vânzarea de avioane Rafale.
30 de Rafale vândute Egiptului
În 2021, din nou contracte pentru avionul de luptă Dassault sunt la originea relansării: Franţa a vândut şase aparate noi şi 12 aparate de ocazie Greciei, 12 de ocazie Croaţiei şi 30 de avioane Rafale noi suplimentare Egiptului.
În total, industria aeronautică a Franţei a reprezentat aproape 70% din comenzile preluate, comparativ cu 30% în mod obişnuit.
Printre alte contracte importante figurează vânzarea a 52 de tunuri autopropulsate Caesar către Republica Cehă, precum şi a zece elicoptere H145M, sisteme radar şi sol-aer Serbiei, potrivit raportului. În ceea ce priveşte contractele mici (sub 200 de milioane de euro), acestea au atins suma totală de 4,1 miliarde de euro.
Potrivit AFP, Egiptul a fost cel mai important client al Franţei, cu comenzi preluate în valoare de 4,5 miliarde, devansând Grecia, Croaţia, India şi Arabia Saudită.