• Ancheta a început în urmă cu mai bine de un an, după ce mai multe documente secrete au fost găsite la domiciliul și în fostul birou privat al lui Biden.
  • Dosarele au fost returnate imediat oficialilor americani atunci când au fost descoperite.
  • Avocatul special Robert Hur a refuzat să îl acuze pe președintele Joe Biden pentru manipularea documentelor clasificate.

Președintele american Joe Biden „a păstrat și dezvăluit în mod intenționat materiale clasificate”, a constatat un raport al unui avocat special, dar nu va fi acuzat penal, scrie BBC.

Ancheta a început în urmă cu mai bine de un an, după ce mai multe documente secrete au fost găsite la domiciliul și în fostul birou privat al lui Biden.

Dosarele au fost returnate imediat oficialilor americani atunci când au fost descoperite. Avocatul special Robert Hur a refuzat să îl acuze pe președintele Joe Biden pentru manipularea documentelor clasificate, dar a declarat că practicile lui Biden „prezintă riscuri serioase pentru securitatea națională” și a adăugat că Biden s-a prezentat ca un „om în vârstă cu o memorie slabă” care ar putea fi simpatizat de un juriu.

Recomandări

TAYLOR SWIFT FACE RAVAGII LA PARIS
O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
OLANDA SPUNE ADIO EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

„Ancheta noastră a descoperit dovezi că președintele Biden a păstrat și dezvăluit în mod intenționat materiale clasificate după ce a fost vicepreședinte, când era un cetățean privat”, se arată în raport, dar dovezile „nu stabilesc vinovăția domnului Biden dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

La aproximativ o lună după ce a părăsit funcția de vicepreședinte, într-o conversație înregistrată cu scriitorul său fantomă în februarie 2017, Biden a remarcat că „tocmai a găsit toate aceste lucruri clasificate jos”, se arată în raport. Se crede că Biden se referea la documente clasificate despre creșterea numărului de trupe în Afganistan în 2009, la care Biden s-a opus.

Memoria lui Biden, potrivit raportului lui Hur, „a fost semnificativ limitată” în timpul interviurilor sale din 2023 cu avocatul special.

Citește și