RAPORT. Rusia are un plan de a sabota parcurile eoliene europene, conductele de gaz și cablurile de internet

Rusia cercetează Marea Nordului pentru a găsi posibile ținte care ar putea sabota infrastructura energetică a țărilor nordice, potrivit unei noi investigații, anunță Business Insider. Țintele includ parcuri eoliene, conducte de gaz și cabluri de energie și internet, arată un raport comun al radiodifuzorilor publici din Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia.

Surse au declarat pentru YLE din Finlanda, SVT din Suedia, DR din Danemarca și NRK din Norvegia că Rusia folosește nave civile și militare pentru a scana fundul mării din apropierea celor patru țări. De asemenea, au urmărit zeci de nave rusești de cercetare și de pescuit și au raportat că au mers în mod regulat la infrastructura energetică cheie.

Șeful Serviciului Norvegian de Informații, Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru DR că Moscova controlează direct efortul. Anders Henriksen, șeful Serviciului de Informații al Poliției Daneze, a declarat pentru RD că navele Rusiei sunt gata să acționeze pentru a închide societatea daneză dacă există un conflict între Rusia și Occident.

NRK din Norvegia a raportat că cel puțin 50 de nave rusești au fost implicate în strângerea de informații în apele nordice în ultimii 10 ani și că unele dintre ele au apărut în timpul exercițiilor NATO. SVT suedez a raportat că 27 de nave de spionaj rusești au fost văzute în apele suedeze, ofițerul de presă al Marinei Suedeze spunând publicației că țara nu poate face mai mult decât să le monitorizeze.

De asemenea, BBC a raportat miercuri că oficialii britanici sunt la curent cu navele rusești care se deplasează în apele britanice, ca parte a aceluiași efort. DR a raportat că comunicațiile interceptate ale marinei ruse au arătat nave rusești care și-au oprit emițătoarele navigând în apele nordice. Se referea la ele drept „nave fantomă” rusești.

Una dintre nave, nava rusă de cercetare marină „Amiral Vladimirsky”, a navigat în apropierea parcurilor eoliene offshore actuale și viitoare și a rămas acolo câteva zile, au constatat instituțiile. Surse de informații au declarat pentru DR că nava desfășoară și activități de informații împreună cu cercetările sale.

Sursele au spus că ei cred că scopul navei a fost să se pregătească să întreprindă acțiuni precum întreruperea alimentării cu energie electrică din nord-vestul Europei. Experții au dat aceeași evaluare și lui DR. DR a raportat că nava a trimis continuu mesaje radio care aveau pozițiile sale către o bază navală din Rusia.

Citește și

Exit mobile version