• Forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei au distrus recent un radar rusesc de contra-baterie Zoopark-1M.
  • Forțele rusești au pierdut cel puțin șase dintre aceste sisteme de detectare critice, iar acestea sunt greu de înlocuit.
  • Rusia probabil că mai are doar un număr foarte limitat în Ucraina”, au declarat vineri serviciile de informații occidentale.

Rusia a pierdut cel puțin o jumătate de duzină de sisteme radar greu de înlocuit, care au jucat un rol important în Ucraina, ajutându-și forțele să găsească și să distrugă artileria ucraineană, relatează Business Insider. Serviciile de informații occidentale consideră că Moscova ar putea avea doar câteva în luptă.

Forțele de operațiuni speciale ucrainene au publicat recent imagini care arată cum un radar din Rusia de contra-baterie Zoopark-1M este distrus, potrivit unei actualizări de vineri a informațiilor de la Ministerul britanic al Apărării. Acesta a precizat că imaginile au fost publicate pe 23 martie și că atacul s-a desfășurat în regiunea Donetsk din estul Ucrainei.

Mai multe instituții media ucrainene au raportat săptămâna trecută că sistemele radar rusești de contra-baterie Zoopark au fost doborâte în luptă de către forțele de operațiuni speciale ale Kievului. Ministerul britanic al Apărării a declarat că atât Ucraina, cât și Rusia au încercat în mod constant să își elimine reciproc radarele de contra-baterie de-a lungul celor 13 luni de război.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Aceste sisteme deținute de Rusia sunt relativ puține la număr, dar reprezintă un multiplicator de forță semnificativ”, a precizat ministerul în actualizarea sa. Ele permit comandanților să localizeze și să lovească rapid artileria inamică. Cu toate acestea, deoarece au o semnătură electromagnetică activă, ele sunt vulnerabile la a fi detectate și distruse”, a precizat ministerul apărării. Acesta a adăugat că forțele ruse au pierdut cel puțin șase dintre aceste sisteme și probabil că mai are doar un număr foarte limitat în Ucraina”.

Atât Ucraina, cât și Rusia au ca prioritate refacerea flotelor lor de radare de contra-baterie, a declarat Marea Britanie, deși a precizat că Rusia probabil va avea dificultăți” în acest sens, deoarece sancțiunile radicale aplicate de comunitatea internațională împotriva Rusiei au întrerupt aprovizionarea acesteia cu produse electronice avansate necesare pentru funcționarea sistemelor.

Citește și: