• Tribunalul Lefortovo din Moscova l-a arestat pe jurnalistul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, într-un caz de spionaj.
  • Wall Street Journal neagă acuzațiile împotriva angajatului reținut în Rusia pentru spionaj și cere eliberarea imediată a acestuia.
  • Peskov despre arestarea corespondentului Wall Street Journal Gershkovich: „nu este vorba despre suspiciuni, a fost prins în flagrant”.

Astăzi FSB a anunțat reținerea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg. Potrivit serviciului de informații, jurnalistul The Wall Street Journal „la instrucțiunile Statelor Unite a colectat informații despre una dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus, care constituie secret de stat”.

Tribunalul Lefortovo din Moscova l-a arestat pe jurnalistul WSJ, Evan Gershkovich, într-un caz de spionaj pentru o lună și 29 de zile, până pe 29 mai 2023. Potrivit art. 276 din Codul penal („Spionajul”) riscă până la 20 de ani de închisoare, scrie CNN.

WSJ a considerat nefondate acuzațiile de spionaj ale angajatului lor și a cerut eliberarea imediată a acestuia. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că domnul Gerșkovici a fost „prins în flagrant”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse a oprit activitățile ilegale ale cetățeanului american Evan Gershkovich, născut în 1991, corespondent al biroului de la Moscova al ziarului american The Wall Street Journal, acreditat la Ministerul rus de Externe, care este suspectat de spionaj în interesele guvernului american.”, scrie un Comunicat oficial FSB.

Avocatul lui Gershkovich nu a putut să răspundă în ce activități era angajat jurnalistul american de la WSJ la Ekaterinburg. În cazurile de spionaj, atât ședințele instanțelor cât și dosarul – sunt clasificate.

Potrivit CNN, corespondentul WSJ a devenit primul jurnalist american reținut în Rusia din 1986, sub acuzația de spionaj. Evan Gershkovich este un reporter care se ocupă de Rusia, Ucraina și fosta Uniune Sovietică. Anterior, a fost reporter la Agenția France-Presse și la Moscow Times și asistent de știri la New York Times.

Citește și: