• Antonio Guterres spune că toate țările ar trebui să-și prezinte planurile net zero cu un deceniu.
  • Autorii spun că sunt optimiști că schimbări dramatice pot fi realizate rapid.
  • „Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, se arată în raport.

Șeful ONU Antonio Guterres spune că un nou raport major despre schimbările climatice este un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”. Energia curată și tehnologia pot fi exploatate pentru a evita dezastrul climatic în creștere, se arată în Raportul ONU asupra climei, citat de BBC.

La o întâlnire din Elveția pentru a conveni asupra concluziilor lor, oamenii de știință climatic au avertizat că un obiectiv cheie de temperatură globală va fi probabil ratat. Raportul lor prezintă modul în care reducerile rapide ale combustibililor fosili pot preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Ca răspuns la constatări, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că toate țările ar trebui să-și prezinte planurile net zero cu un deceniu. Aceste obiective ar trebui să reducă rapid emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera planetei noastre.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, se arată în raport.

Guvernele au convenit anterior să acționeze pentru a evita creșterea temperaturii globale peste 1,5 C. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1 C, iar acum experții spun că este probabil să scadă 1,5 C în anii 2030. Raportul Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice – organismul științific care consiliază ONU cu privire la creșterea temperaturilor – este agreat de toate guvernele implicate.

Noul lor studiu își propune să reducă într-un volum subțire mai multe descoperiri de referință privind cauzele, impactul și soluțiile la schimbările climatice care au fost lansate din 2018. Ea subliniază impacturile semnificative pe care schimbările climatice le au deja asupra lumii și explică că acestea se vor înrăutăți mult.

Până în anul 2100, se așteaptă ca inundațiile extreme de coastă care au avut loc o dată pe secol vor avea loc cel puțin anual în jumătate din locațiile mareometru din lume – locuri în care se fac înregistrări ale nivelului mării.

Concentrațiile gazului de încălzire CO2 în atmosferă sunt cele mai mari din ultimele 2 milioane de ani. Lumea este acum mai caldă decât oricând în ultimii 125.000 de ani – și probabil că se va încălzi încă în următorul deceniu. „Chiar și pe termen scurt, este mai probabil ca încălzirea globală să atingă 1,5C chiar și în scenariul de gaze cu efect de seră foarte scăzute”, se arată în raport.

„Dacă ne propunem la 1,5°C și atingem 1,6°C, este mult mai bine decât să spunem că este prea târziu și suntem condamnați și nici măcar nu încerc”, dr. Friederike Otto, de la Imperial College, membru al Colegiului Imperial. echipa centrală de redactare a acestui raport, a declarat BBC News.

Pragul cheie de temperatură

Sinteza arată că emisiile proiectate de CO2 din infrastructura existentă de combustibili fosili, cum ar fi puțurile de petrol și conductele de gaz, ar reduce bugetul de carbon rămas – cantitatea de CO2 care poate fi emisă – pentru a rămâne sub acest prag cheie de temperatură. Și, deși nu menționează în mod explicit noi proiecte precum uleiul de salcie din SUA sau mina de cărbune din Cumbria din Marea Britanie, oamenii de știință implicați au puține îndoieli cu privire la impactul lor.

„Nu există o zi limită (pentru combustibilii fosili), dar este clar că infrastructura de combustibili fosili pe care o avem deja va trece prin acel buget de carbon”, dr. Oliver Geden, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate și membru al organizației. echipa centrală de redactare a raportului, a declarat pentru BBC News. „Bugetul de carbon rămas în deschiderea unei noi infrastructuri pentru combustibili fosili nu este cu siguranță compatibil cu obiectivul de 1,5C”.

Documentul ONU susține cu tărie că trecerea de 1,5C nu va fi sfârșitul lumii, deoarece aceasta poate fi doar o „depășire temporară”. Autorii spun că sunt optimiști că schimbări dramatice pot fi realizate rapid, indicând scăderile masive ale prețului energiei obținute din solar și eolian.

Ei susțin, de asemenea, că schimbările determinate de consumatori în ceea ce privește dieta, risipa alimentară și trecerea la transportul cu emisii reduse de carbon pot realiza reduceri semnificative ale emisiilor din multe sectoare.

Dar raportul ONU recunoaște, de asemenea, că, pe lângă obținerea la zero emisii nete cât mai curând posibil, va fi necesară utilizarea la scară largă a tehnologiei de îndepărtare a dioxidului de carbon. Oamenii de știință spun că acesta este un plan realist pentru a readuce temperatura Pământului sub control și încălzirea sub 1,5C.

Unii observatori au îndoielile lor, spunând că aceste tehnologii nu sunt dovedite.

„Știm ce trebuie să se întâmple, dar partea de eliminare a carbonului și ideile de captare și stocare a carbonului sunt o distragere masivă”, a declarat Lili Fuhr, de la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului, care a participat la sesiunea de aprobare.

„Dar cred că susținătorii acestor tehnologii o vor învârti pentru a spune că acesta este un apel masiv pentru investiții în eliminarea carbonului”.

Răspunzând apelului raportului pentru acțiuni mai urgente, secretarul general al ONU cere țărilor să-și prezinte planurile pentru zero net cu un deceniu.

„Liderii țărilor dezvoltate trebuie să se angajeze să atingă zero net cât mai aproape de 2040, limita pe care toți ar trebui să urmărească să o respecte”, a spus el într-un comunicat. De asemenea, el face apel la India și China, care au anunțat planuri net zero pentru dincolo de 2050, să încerce și să le aducă înainte cu un deceniu.