• Administrația Biden a cerut Israelului să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, deoarece Washingtonul lucrează pentru a împiedica răspândirea războiului din Gaza.
  • Forțele de apărare israeliene afirmă că sute de infrastructuri Hamas” au fost distruse.
  • Peste 300 de militari ai armatei israeliene au fost uciși de când Hamas a lansat atacul.

23.22- Ursula: Dialogul intre Israel si vecini trebuie sa continue

Aceasta perioada marcata de razboi trebuie sa fie marcata si de diplomatie

23.10- Egiptul permite proteste în sprijinul palestinienilor

23.06- Haniyeh: Crimele ocupației confirmă încă o dată natura acestui dușman nazist brutal și criminal

Haniyeh: Administrația americană nu a reușit să ofere sprijin internațional și regional pentru agresiune și să adapteze poziția oficială arabă pentru a accepta deplasarea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Haniyeh: Lăudăm poziția arabă și islamică, în special cea egipteană, față de problema deplasării palestinienilor

Haniyeh: Facem apel la masele națiunii noastre pentru o mobilizare generală vineri, sub titlul „Lăsați agresiunea împotriva Gazei să înceteze, și nu pentru strămutare sau o patrie alternativă”.

Haniyeh: Această agresiune se extinde în Cisiordania, iar astăzi are loc un masacru în tabăra Nour Shams, iar apoi acolo în sudul Libanului, unde se ridică martirii din frații noștri libanezi și din poporul nostru palestinian pentru a încălca voința lui acest popor și această rezistență.

Haniyeh: Urmărim mișcările politice ale unor oficiali americani și europeni și vizita acestora în statul entității sioniste cu scopul de a continua să oferim sprijin psihologic și moral acestei armate lase și acestei societăți prăbușite după lovitura strategică purtată. scos de Brigăzile Al-Qassam la începutul inundației Al-Aqsa.

22.46- Pentagonul: ajutorul militar american pentru Israel include muniție, bombe și alte echipamente de bază

Pentagonul: Vom trimite mai multe rachete Iron Dome, astfel încât Israelul să obțină capacitățile necesare pentru a-și menține apărarea.

22.45- Un jurnalist iranian a fost ucis în sudul Libanului, iar un altul a fost grav rănit

22.12- Începând din această seară, israelienii vor putea intra în Statele Unite cu o scutire de viză.

Asta după ce Ministerul Securității Interne va publica un anunț oficial despre introducerea Israelului în sistemele ESTA care vă permit să vă înregistrați, să plătiți 21 USD și să primiți o scutire de viză pentru Statele Unite, timp de doi ani.

22.00- Axios – Pentagonul intenționează să trimită în Israel zeci de mii de obuze de artilerie destinate Ucrainei

Pentagonul intenționează să trimită Israelului zeci de mii de proiectile de artilerie de 155 mm care au fost destinate Ucrainei din stocurile de urgență ale SUA în urmă cu câteva luni, au declarat pentru Axios trei oficiali israelieni care cunosc situația.

21.44- CNN, preluat de presa israeliană: O navă de război a Marinei SUA a interceptat mai multe rachete trase asupra ei în largul coastei Yemenului

21.20- Israelul intenționează să creeze o zonă tampon în Fâșia Gaza, scrie FT

Israelul intenționează să creeze o zonă tampon în Fâșia Gaza, scrie FT citând unul dintre miniștrii israelieni. Potrivit acestuia, lățimea unei astfel de zone va fi determinată, printre altele, în funcție de „distanța față de armata sau așezările israeliene”

Ministrul israelian al Agriculturii: Israelul va crea o zonă tampon în interiorul Gazei după invazia terestră. „Oricine se va apropia de ea va fi ucis”

21.12- România sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

„Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate.

Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, pe cale aeriană, prin asistența umanitară europeană respectiv, a organizațiilor internaționale implicate”, anunță Guvernul României într-un comunicat.

21.00 -ABC News relatează că ministrul israelian al economiei a declarat că ostaticii și victimele civile vor fi secundare față de prioritatea de a distruge Hamas, adăugând că rețeaua de tuneluri va deveni „cel mai mare cimitir din lume”.

19.45-Tensiunile geopolitice amenință economia mondială: Președintele Fed Powell

Tensiunile geopolitice prezintă riscuri pentru activitatea economică globală, a declarat joi președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, adăugând că implicațiile economice ale acestora „rămân foarte incerte”.

„Vorbind în numele meu, am considerat că atacul asupra Israelului este îngrozitor, la fel ca și perspectiva pierderii mai multor vieți nevinovate”, a declarat el în cadrul unei conferințe la New York.

19.34- Peste 30 de state și trei organizații internaționale au confirmat participarea la summitul din Gaza, care va avea loc sâmbătă la Cairo, a raportat televiziunea egipteană

19.12- Cinci ambasade israeliene au fost evacuate sau fără personal de la începutul războiului.

Acestea sunt ambasade în Egipt, Iordania, Maroc, Bahrain și Turkmenistan, ale căror personal au fost returnați sau au rămas în Israel. În plus, Ministerul Afacerilor Externe a închis temporar, total sau parțial, 20 de ambasade în toată lumea, inclusiv în Europa și America de Sud, în urma avertismentelor sau a unor mari demonstrații care au loc în acele țări. În aceste țări, reprezentanții diplomatici au fost instruiți să rămână acasă și să continue să lucreze de acolo, sau au fost transferați în alte orașe din aceeași țară care sunt considerate mai sigure.

19.05- Sky News arab scrie că punctul de trecere Rafah va fi deschis mâine pentru trecerea ajutorului umanitar din Egipt în Fâșia Gaza

18.45- Departamentul de Stat al SUA emite o alertă de călătorie la nivel mondial

Departamentul de Stat al SUA emite un avertisment global din cauza „tensiunilor crescute în diferite locații din lume, potențialul de atacuri teroriste, demonstrații sau acte de violență împotriva cetățenilor și intereselor americane”

18.40- Au fost evacuați și diplomații ambasadei Israelului din Turcia, relatează presa turcă

Până acum, mai multe ambasade israeliene din țările arabe au fost evacuate, scrie presa israeliană.

18.31- Nouă britanici au fost confirmați morți în urma atacului Hamas, anunță biroul premierului Sunak


Cel puțin nouă cetățeni britanici sunt confirmați ca fiind morți în urma unui atac al militanților Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, iar alți șapte sunt dați dispăruți, a declarat joi un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

„Putem confirma acum că cel puțin nouă cetățeni britanici au fost uciși în mod tragic”, a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor.

„Alți șapte cetățeni britanici sunt dați dispăruți, unii dintre ei fiind de teamă că se află printre cei morți sau răpiți.”

18.25 -The New York Times: Washington a cerut Qatar să medieze eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas după ce a confirmat că salvarea militară este imposibilă

18.15- Ministrul Apărării Yoav Galant a susținut astăzi o evaluare a situației operative la Comandamentul de Sud

Ministrul Apărării Yoav Galant a susținut astăzi o evaluare a situației operative la Comandamentul de Sud, împreună cu comandantul comandamentului, generalul-maior Yaron Finkelman, șeful Diviziei de strategie IDF, general-maior Eliezer Toledano și comandanții diviziilor care activează în sector.

Ulterior, ministrul Apărării Galant a ajuns la locul de întâlnire de la granița Fâșiei Gaza, unde a avut o conversație cu luptătorii Brigăzii Givati ​​și cu comandanții de batalion din brigadă și armuri.

17.58- Lideri mondiali merg în Israel

După ce cancelarul german Olaf Schulz, președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au vizitat deja Israelul, săptămâna viitoare sunt așteptați să sosească premierul grec Kyriakos Mitsotakis, guvernatorul Californiei Gavin Newsom și ministrul german de externe Annalina Barbock. De asemenea, sunt în curs negocieri pentru sosirea președintelui francez Emmanuel Macron și a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, anunță presa israeliană.

17.00- Șase morți în confruntările din Cisiordania cu forțele israeliene – AP

Șase persoane au fost ucise în confruntările cu trupele israeliene în Cisiordania ocupată de Israel, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Forțele israeliene au intrat mai devreme în tabăra de refugiați Nur Shams din orașul Tulkarm, iar luptele dintre acestea și bărbați înarmați palestinieni sunt în curs de desfășurare, relatează Reuters, citând martori.

16.03- PE condamnă atacul Hamas asupra Israelului și solicită o „pauză umanitară”

„Parlamentul condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste ale Hamas și recunoaște dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional umanitar”

15.45- Medicamentul Captagon a fost găsit pe corpurile unor membri Hamas

  • Captagon, un drog folosit de membrii Hamas, a fost descoperit pe cadavrele unor membri și prizonieri Hamas.
  • Cunoscut și sub numele de „cocaină pentru săraci”, se crede că Captagon le permite membrilor Hamas să își desfășoare acțiunile cu calm și indiferență.
  • Se pare că drogul este produs în Liban și Siria, iar elementele extremiste salafiste, inclusiv ISIS, sunt cunoscute pentru că îl folosesc, scrie Channel 12 News

  • Captagon, a drug used by Hamas members, has been discovered on the bodies of Hamas members and prisoners.
  • Also known as „cocaine for the poor,” Captagon is believed to enable Hamas members to carry out their acts with composure and indifference.
  • The drug is reportedly produced in Lebanon and Syria, and extremist Salafist elements, including ISIS, have been known to use it.

Source: Channel 12 News

15.38 – Ambasada SUA îndeamnă cetățenii din Liban să plece „cât mai curând posibil”

Ambasada SUA în Liban și-a îndemnat cetățenii să „își facă planuri pentru a pleca cât mai curând posibil”.

Acesta a spus că ar trebui să facă acest lucru „în timp ce opțiunile comerciale sunt încă disponibile” într-un aviz de e-mail.

De la atacurile Hamas din 7 octombrie, focul a fost tranzacționat în mod regulat peste granița libaneze cu Israelul între IDF și gruparea militantă Hezbollah. Susținut de Iran, Hezbollah a declarat anterior că este gata să ajute atunci când va veni momentul în conflictul dintre Israel și Hamas.

15.03 – Imaginile din satelit arată pana de curent în Gaza

Nici electricitatea, nici combustibilul pentru funcționarea generatoarelor nu a fost permisă să intre în Gaza în peste o săptămână, după ce „asediul complet” al Israelului a împiedicat intrarea oricăror bunuri.

Folosind imagini din satelit realizate noaptea, colegii noștri din echipa de jurnalism vizual al BBC pot arăta contrastul puternic dintre septembrie și săptămâna trecută.

14.48 – „Vrem să câștigi”, îi spune Sunak Israelului

Rishi Sunak și Benjamin Netanyahu au susținut o conferință de presă la Ierusalim. Netanyahu spune că Hamas „sunt noii naziști și noul ISIS” și că acest război actual din Orientul Mijlociu este o „bătălie pentru lumea liberă”.

„Avem două forțe aici. Una este un act al răului condus de Iran, care vrea să readucă Orientul Mijlociu înapoi în Evul Mediu”, spune el.

„Cealaltă forță este o forță a progresului și a umanității”.

14.30 – 3.785 de palestinieni au fost uciși din cauza epuizării stocurilor de medicamente, spun oficialii din Gaza

Cel puţin 3.785 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din teritoriu controlat de Hamas.

Aceasta înseamnă că numărul morților a crescut cu 300 de persoane de la ultima dată publicării cifrelor. Aproximativ 1.524 de copii și 1.000 de femei se numără printre morți, a declarat purtătorul de cuvânt Ashraf al Qudra.

13.56 – Netanyahu: Luptăm împotriva unei axe a răului care include Iranul

Netanyahu repetă că aceasta nu este doar bătălia Israelului, ci și bătălia lumii civilizate și libere și a țărilor arabe moderne.

El spune că cealaltă parte este o axă a răului care include Hamas, Hezbollah și Iran.

13.40 – Sunak: Vă apărăm dreptul de a merge după Hamas

Premierul adaugă că Regatul Unit va sprijini dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional, precum și dreptul său de a urmări Hamas.

Sunak adaugă că știe că Israelul lucrează din greu pentru a proteja civilii „în contrast direct” cu Hamas.

13.29 -O hartă creată de New York Times arată intensitatea raidurilor israeliene asupra site-urilor din nordul Fâșiei Gaza

O hartă creată de New York Times arată intensitatea raidurilor israeliene asupra site-urilor din nordul Fâșiei Gaza. Punctele roșii după 12 octombrie; Culoare portocalie – înainte de raiduri.

13.20 – Raisi: Trecerea Rafah trebuie deschisă de îndată

Președintele Raisi: Așteptările noastre de la guvernul egiptean, de la Organizația Conferinței Islamice și de la Uniunea Țărilor Islamice este ca punctul de trecere Rafah să fie redeschis cât mai curând posibil și să înceapă ajutorul pentru poporul asuprit din Gaza.

13.06 – Ministrul german al apărării vizitează trupele din cadrul forței ONU din Liban

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a călătorit joi în Liban pentru a vizita soldații germani care servesc într-o forță de menținere a păcii a ONU în regiune, în urma unei escaladări majore între Israelul vecin și gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Berlinul a desfășurat aproximativ 140 de soldați pe o corvetă în largul coastei libaneze și la sediul misiunii UNIFIL din sudul Libanului, care a fost lovită duminică de o rachetă, fără a face victime.

12.16 – Președintele israelian și Sunak sunt de acord cu „importanța ajutorului pentru Gaza”

Rishi Sunak și președintele israelian Isaac Herzog au convenit asupra „importanței” obținerii „sprijinului umanitar urgent” palestinienilor din Gaza. Downing Street a spus că prim-ministrul a salutat anunțul de ieri că Israelul nu va opri intrarea ajutorului în Gaza, în timpul discuțiilor dintre cei doi astăzi.

„El și-a exprimat speranța sinceră că s-ar putea face progrese suplimentare în ceea ce privește furnizarea de alimente, apă și medicamente esențiale”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului. Ambii lideri „au subliniat necesitatea imperioasă de a evita escaladarea în continuare a violenței în regiune”, au spus aceștia.

12.00 – Peste 300 de militari ai armatei israeliene au fost uciși de când Hamas a lansat atacul

Într-o nouă actualizare, armata israeliană spune că cel puțin 306 dintre militarii săi au fost uciși din 7 octombrie. Ieri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că peste 1.400 de israelieni în total au fost uciși de Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, mai spune că nu poate exclude posibilitatea ca militanții palestinieni să se afle în continuare pe teritoriul israelian după atacul inițial al Hamas.

11.30 – Sunak se întâlnește cu președintele israelian

Rishi Sunak se întâlnește cu președintele israelian Isaac Herzog. Înainte de începerea discuțiilor, Sunak a spus: „Sunt încântat să mă aflu aici în Israel în acest moment important.

„Mai presus de toate, sunt aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu poporul israelian. Ați sugerat un atac terorist îngrozitor și vreau să știți că Regatul Unit și cu mine vă suntem alături. Aștept cu nerăbdare întâlnirile mele de astăzi cu premierul și președintele și sper foarte mult că vor fi întâlniri productive”.

11.00 – Patru din 10 persoane spitalizate sunt copii, spune un medic din Gaza

Ghassan Abu-Sittah, un medic din Londra care lucrează în Gaza, a descris ce s-a întâmplat marți seara, când a avut loc o explozie la spitalul Al Ahli. „Eram în sala de operație când a lovit racheta”, a spus el. „Tavanul blocului de operație a căzut peste noi.

„Au fost sute de morți, au fost părți amputate, au fost oameni cu amputații primare”. El a adăugat că 40% dintre pacienții pe care îi vede sunt „copii și toți… și-au pierdut unul sau doi părinți și, din păcate, acești copii au în fața lor un drum lung, lung de recuperare”.

10.45 – Ministrul de externe al Iordaniei a spus că „nimeni nu cumpără” povestea israeliană despre explozia spitalului din Gaza

Ministrul de externe al Iordaniei a spus că „nimeni nu cumpără” povestea israeliană despre explozia spitalului din Gaza.

Ayman Safadi i-a spus pentru Lester Holt de la NBC că oamenii „din această parte a lumii” nu vor crede că militanții palestinieni au bombardat accidental spitalul al Ahli, dacă nu există o anchetă independentă.

Întrebat dacă crede în Israel, Safadi a spus: „Nimeni nu cumpără această narațiune în această parte a lumii”.

El a continuat: „Singurul mod în care oamenii ar avea o narațiune diferită este dacă ar exista o anchetă internațională independentă asupra tragediei, cu dovezi impecabile că nu a fost Israel”.

10.30 – Cel puțin 203 ostatici ținuți în Gaza

Pe măsură ce a fost anunțată moartea lui Carmela și a lui Noya Dan, armata israeliană a actualizat numărul de persoane despre care se știe că au fost luate ostatice în atacurile Hamas din 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, declară că armata a anunțat familiile a 203 ostatici reținuți în Gaza.

10.04 – Xi insistă pentru încetarea focului la întâlnirea cu liderul egiptean

Vizita lui Rishi Sunak în Israel nu este singura diplomație din Orientul Mijlociu care are loc astăzi. La Beijing, președintele chinez Xi Jinping i-a spus premierului egiptean Mostafa Madbouly că încetarea focului este sarcina cea mai urgentă în războiul Israel-Gaza.

Înainte de izbucnirea luptei dintre Israel și Hamas, China a lucrat pentru a-și extinde influența în Orientul Mijlociu. La începutul acestui an, a intermediat discuții la nivel înalt între rivalii acerbii Iran și Arabia Saudită, primele în șapte ani. China a refuzat să condamne Hamas pentru atacurile din 7 octombrie – deși spune că se opune actelor care dăunează civililor.

09.45 – „Marea Britanie este cu tine”, îi spune Sunak Israelului

La sosirea în Israel, Rishi Sunak le-a spus reporterilor de pe aeroportul din Tel Aviv că atacurile Hamas din 7 octombrie au fost un „act de terorism nespus, îngrozitor”, și a reiterat că Marea Britanie este alături de Israel.

„Aștept cu nerăbdare întâlnirile mele de mai târziu cu premierul și președintele și sper foarte mult că vor fi întâlniri productive”, a spus Sunak.

09.14 – Forțele de apărare israeliene afirmă că sute de infrastructuri Hamas” au fost distruse

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat, în ultima sa actualizare de joi dimineață, că au distrus sute de infrastructuri teroriste Hamas” în cursul zilei trecute.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, FDI a afirmat că continuă să atace tot timpul în întreaga Fâșie Gaza”, adăugând că a distrus situri de lansare a rachetelor antitanc, puțuri de tunel, infrastructuri de informații, sedii operaționale și alte sedii”.

De asemenea, susține că peste zece teroriști au fost, de asemenea, eliminați”.

09.00 – Atacul” de la spitalul Al Ahli ar trebui să fie o cumpănă de ape – Sunak

După ce vizita sa a fost anunțată aseară, Rishi Sunak a declarat: Fiecare moarte civilă este o tragedie. Și prea multe vieți au fost pierdute în urma oribilului act de teroare al Hamas. Atacul asupra spitalului Al Ahli ar trebui să fie un moment de cotitură pentru ca liderii din regiune și din întreaga lume să se unească pentru a evita o nouă escaladare periculoasă a conflictului. Mă voi asigura că Regatul Unit se află în fruntea acestui efort.”

Reamintim că autoritățile locale pun explozia de la spitalul din Gaza pe seama unui atac aerian israelian. Israelul spune că a fost cauzată de o rachetă, lansată greșit de militanți.

08.00 – Ce va urmări călătoria lui Rishi Sunak în Israel?

Prim-ministrul va sosi în Israel în cursul zilei de astăzi, pentru o călătorie de două zile în care va purta discuții cu prim-ministrul țării, Benjamin Netanyahu, și cu președintele Isaac Herzog.

Călătoria se dorește a fi o dovadă de solidaritate față de Israel, scrie Beth Rigby, editor politic la Sky News.

„Rishi Sunak o va folosi, de asemenea, pentru a încerca să se bazeze pe munca depusă de SUA pentru a face presiuni în favoarea ajutorului umanitar pentru civilii palestinieni, pentru a preveni escaladarea războiului dintre Israel și Hamas într-un conflict regional mai amplu și pentru a-și arăta sprijinul pentru cetățenii britanici din Gaza, ridicând în același timp cazurile celor nouă britanici dispăruți”, spune Rigby.

07.00 – Mulțimi de oameni din Gaza s-au mutat în cea mai sudică parte a Fâșiei Gaza

Mulțimi de oameni din Gaza s-au mutat în cea mai sudică parte a Fâșiei Gaza, unde se află punctul de trecere Rafah cu frontiera egipteană, după ce au fost avertizați să evacueze înainte de o invazie terestră israeliană așteptată.

Egiptul a fost de acord să deschidă punctul de trecere pentru livrarea de ajutoare în Gaza – acest lucru s-ar putea întâmpla cel mai devreme vineri – dar nu s-a menționat că oamenilor li se va permite să plece. Israelul a declarat că nu va împiedica livrările de ajutoare atâta timp cât acestea nu ajung la militanții Hamas.

UPDATE 05:00 – Times of Israel: IDF lovește ținte Hezbollah în Liban

Printre ținte s-au aflat un post de observare militar de unde a fost trasă o rachetă anti-tanc ghidată spre orașul nordic Rosh Hanikra miercuri, spune armata.

Forțele de Apărare ale Israelului adaugă că loviturile au fost efectuate ca răspuns la bombardamentele asupra Israelului în ultima zi.  Rachete au fost lansate din Liban spre orașe din nordul Israelului, iar grupul terorist Hezbollah a atacat mai multe posturi ale armatei israeliene de-a lungul frontierei, pe măsură ce ciocnirile de la frontieră au continuat miercuri.

Potrivit IDF, nouă rachete au fost lansate din Liban, declanșând sirene în Kiryat Shmona și mai multe comunități din apropiere. IDF a spus că patru au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Domul de Fier.

צה״ל תקף בשעות האחרונות מטרות צבאיות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב הגבול עם לבנון. בין המטרות נתקפה עמדת תצפית לכיוון הים ממנה שוגר ירי נ״ט לעבר ראש הנקרה אתמול.
התקיפות בוצעו בתגובה לאירועי הירי לעבר ישראל ביממה האחרונה>> pic.twitter.com/pqn2srEgN0

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 19, 2023


UPDATE 00:30 – Biden se va adresa americanilor cu privire la războaiele din Gaza şi Ucraina

Preşedintele american Joe Biden se va adresa publicului american mâine seară, la ora 20:00 (ora Coastei de Est), cu privire la răspunsul Washingtonului la atacurile teroriste ale organizaţiei  Hamas şi la războiul în desfăşurare al Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis Casa Albă.

Va fi al treilea astfel de discurs pe care Biden îl ţine despre războiul Israel-Hamas de când gruparea teroristă a lansat un atac şoc fără precedent asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.300 de oameni, majoritatea civili şi luând 199 de prizonieri.

Biden insistă în faţa reporterilor de la bordul Air Force On că Israelul nu se află în spatele exploziei spitalului din Gaza.

UPDATE 00:00 – Biden spune că Sisi a fost de acord să permită intrarea a 20 de camioane în Gaza

Preşedintele american Joe Biden le-a spus reporterilor de la bordul Air Force One pe drumul de întoarcere din Israel că, în timpul convorbirii sale cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, acesta din urmă a fost de acord să deschidă trecerea Rafah între Egipt şi Gaza şi să lase „până la” 20 camioane de asistenţă umanitară. 

Știrea inițială

Administrația Biden a cerut Israelului să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, deoarece Washingtonul lucrează pentru a împiedica răspândirea războiului din Gaza, au declarat pentru Times of Israel doi oficiali familiarizați cu chestiunea.

SUA recunosc că Israelul trebuie să răspundă la țintirea sporită a graniței sale de nord de către Hezbollah de la atacul Hamas din 7 octombrie, clarifică oficialii.

Dar atacurile repetate ale grupării teroriste libaneze și faptul că Israelul nu a anticipat asaltul Hamas din Gaza au condus la intensificarea discuțiilor despre dacă Israelul trebuie să fie cel care inițiază o bătălie împotriva Hezbollah pentru a menține puterea. .

O astfel de discuție a fost un motiv de îngrijorare pentru SUA, care a avertizat public și privat Hezbollah și Iranul să nu deschidă un război pe frontul de nord al Israelului, spun oficialii.

SUA au avertizat Israelul să fie atent în răspunsurile sale militare la focul Hezbollah, explicând că o greșeală a IDF în Liban ar putea declanșa un război mult mai mare, adaugă oficialii.

Citește și: