• Conform acordului, 50 de ostatici israelieni luați de Hamas vor fi eliberați și 150 de femei și adolescenți palestinieni deținuți în închisorile israeliene vor fi eliberați.
  • Familiile celor reținuți în Gaza au declarat că fiecare prizonier trebuie să se întoarcă acasă și că fiecare oră este critică.
  • La finalul celor patru zile de armistițiu, Hamas mai poate câștiga o zi de pace în schimbul eliberării unui număr suplimentar de zece ostatici.

23.00 – Ministerul Sănătății din Hamas afirmă că lovitura asupra școlii ONU a ucis 27 de persoane

Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că 27 de persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei școli ONU din tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza.

Nu este prima dată când școala este vizată – a mai fost lovită și pe 2 noiembrie. Se pare că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în acel atac, a declarat UNRWA la momentul respectiv

22.00 – Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că l-au ucis pe comandantul forțelor navale ale Hamas din Khan Younis într-un atac aerian în Fâșia Gaza

Amar Abu Jalalah a fost ucis împreună cu un alt membru al forțelor navale ale Hamas, a precizat IDF într-un comunicat.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Acesta a precizat că Jalalah era „un agent de rang înalt în cadrul forțelor navale ale Hamas și a fost implicat în dirijarea mai multor atacuri teroriste pe mare care au fost zădărnicite”.

21.00 – Israelul va continua luptele intense” timp de cel puțin două luni după un armistițiu scurt”, afirmă ministrul apărării

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că armata va relua luptele împotriva Hamas „cu intensitate” timp de cel puțin încă două luni, după ce se va încheia „scurta” pauză temporară.

Gallant, care s-a adresat joi trupelor din unitatea de operațiuni speciale a marinei israeliene, a fost citat de Times of Israel, care a declarat: Ceea ce veți vedea în zilele următoare este mai întâi eliberarea ostaticilor. Acest răgaz va fi scurt”.

20.00 – David Cameron s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian, Isaac Herzog

David Cameron s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian, Isaac Herzog, în timpul unei vizite în Israel, exprimându-și speranța că armistițiul temporar planificat cu Hamas va fi o oportunitate de a scoate ostaticii și de a aduce ajutor în Gaza”.

Premierul israelian i-a spus noului ministru britanic de externe că precondiția pentru pace în Orientul Mijlociu este eradicarea a ceea ce Netanyahu a numit cultul terorist genocidar” Hamas. Comentariile sale au dat impresia că Netanyahu nu este interesat în prezent decât de o soluție militară pentru viitorul securității Israelului.

Vizita lui Cameron la Ierusalim și la Ramallah, sediul central al Autorității Palestiniene, a avut loc într-o altă zi dramatică în jurul eliberării ostaticilor și a prizonierilor politici palestinieni.

19.00 – Ministrul britanic de externe compară situația ostaticilor israelieni cu cea din Siria în 2014

În Israel, noul ministru britanic de externe David Cameron s-a întâlnit cu președintele israelian Isaac Herzog, în prima sa vizită în această țară de la revenirea în prima linie a politicii britanice.

Înaintea întâlnirii, Cameron – prim-ministru britanic până în 2016 – a vorbit despre cei peste 200 de ostatici israelieni deținuți de Hamas.

Nu sunt sigur că cineva poate înțelege și împărtăși pe deplin această traumă, dar îmi amintesc că cele mai rele zile în care am fost prim-ministru au fost atunci când ostaticii britanici au fost luați în Siria, iar atât de mulți dintre ei și-au pierdut viața în cel mai îngrozitor și teribil mod. Îmi amintesc efectul pe care l-a avut asupra mea… și astfel, poate că știu un pic din ceea ce trăiește națiunea voastră.”

18.00 – Hamas confirmă că armistițiul va începe vineri la ora 7 dimineața

Aripa armată a Hamas, brigăzile Izz ad-Din al Qassam sau brigăzile al-Qassam, a confirmat că o pauză de patru zile în lupte va începe la ora locală 7 dimineața în Gaza.

În timpul armistițiului, toate acțiunile militare ale brigăzilor al-Qassam și ale forțelor israeliene vor înceta, potrivit unui comunicat difuzat joi.

Acesta a adăugat că armata israeliană va opri zborurile deasupra sudului Fâșiei Gaza și va înceta, de asemenea, să mai zboare timp de șase ore pe zi, de la 10.00 la 16.00, deasupra orașului Gaza și a zonelor din nord.

De asemenea, în declarație se mai spune că „prizonierii israelieni, femei și copii cu vârsta sub 19 ani, vor fi eliberați”. Trei prizonieri palestinieni, inclusiv femei și copii, vor fi eliberați pentru fiecare israelian, a adăugat acesta.

17.00 – Pedro Sánchez a îndemnat Israelul să-și regândească ofensiva din Gaza

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a îndemnat Israelul să-și regândească ofensiva din Gaza, spunându-le președintelui și premierului său că numărul palestinienilor morți este „cu adevărat insuportabil”.

Apelurile directe ale lui Sánchez au fost făcute în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu împreună cu prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, în timpul căreia a cerut organizarea unei conferințe de pace și a reiterat faptul că crearea unui stat palestinian rămâne cea mai bună cale de a aduce pace și securitate în regiune.

Răspunsul la atacurile teroriste ale Hamas de luna trecută nu poate include „moartea unor civili nevinovați, inclusiv a mii de copii”, a declarat Sánchez.

16.00 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că Gaza este o zonă de război, iar întârzierea planului a fost pentru a asigura siguranța tuturor

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că Gaza este o zonă de război, iar întârzierea planului a fost pentru a asigura siguranța tuturor.

El a declarat că listele și orele de eliberare au fost convenite doar pentru prima zi și că zilele următoare vor fi anunțate pe parcurs.

El a spus că este important ca liniile de comunicare să rămână deschise. El spune că armistițiul este o încetare a tuturor ostilităților și ar putea fi rupt de orice reluare a ostilităților, indiferent de cum este definită aceasta.

El a spus că, în opinia sa, au ajuns la un punct în care sunt gata să meargă pe teren și că nu ar trebui să mai existe întârzieri.

14.00 – Qatarul anunță că încetarea focului va începe vineri la ora 7 dimineața, iar prima eliberare a ostaticilor va avea loc vineri la ora 16:00

În cadrul unei conferințe de presă la Doha, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar a declarat că încetarea focului va începe vineri la ora 7.00 și că prima eliberare a celor 13 ostatici, va avea loc vineri la ora 16.00.

Purtătorul de cuvânt a declarat că se așteaptă ca ajutoarele să înceapă să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah imediat ce începe încetarea focului.

Se crede că Hamas ar fi luat cel puțin 240 de ostatici israelieni în timpul atacului din 7 octombrie în interiorul Israelului. Acordul, elaborat între Israel și Hamas, cu sprijinul Qatarului, Egiptului și SUA, prevede că 50 de ostatici israelieni vor fi returnați în schimbul unei pauze de patru zile a ostilităților și a eliberării a 150 de palestinieni aflați în detenție în Israel.

Se spera că prima eliberare ar fi putut avea loc joi, dar piedici de ultim moment au întârziat implementarea preconizată a încetării focului.

12.00 – Armata israeliană nu a oferit niciun detaliu cu privire la circumstanțele reținerii directorului spitalului al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya

Armata israeliană nu a oferit niciun detaliu cu privire la circumstanțele reținerii directorului spitalului al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya, dar Reuters relatează că Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că acesta și mai mulți medici au fost arestați în zori la un punct de control de pe drumul care leagă nordul Gaza de sud.

Ministrul palestinian al sănătății, Mai Al-Kayla, a declarat că arestările au arătat că Israelul încalcă dreptul umanitar internațional. Al-Kayla este ministrul Autorității Palestiniene din Cisiordania ocupată, care nu are niciun control asupra sistemului de sănătate din Gaza, care este guvernată de Hamas din 2007.

10.00 – Un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat pentru Al Jazeera că s-a tras asupra personalului său în timp ce încerca să ofere sprijin umanitar în nordul Gaza

Un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat pentru Al Jazeera că s-a tras asupra personalului său în timp ce încerca să ofere sprijin umanitar în nordul Gaza.

Acesta a declarat: „Lucrătorii din domeniul sănătății beneficiază de o protecție specială în conformitate cu dreptul internațional și facem presiuni pentru protecția imediată a tuturor civililor”, adăugând că spitalele din Gaza au fost „transformate în cimitire și câmpuri de război”.

02:00 – Curtea Supremă a Israelului respinge contestația acordului

O asociație antiteroristă din Israel contestă decizia oficialilor de a elibera 150 de palestinieni din închisori. Asociația Almagor motivează că punerea în libertate a palestinienilor din închisori poate crea un precedent de securitate periculos.

Curtea a respins contestația în mod categoric, pentru că nu prezintă niciun fundament logic pentru care schimbul de ostatici nu s-ar putea realiza.

01:00 – Casa Albă: Ne vom asigura că Hamas respectă acordul

Administrația Biden va urmări punerea în aplicare a armistițiului încheiat între Israel și Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Nimeni nu face pași greșiți în respectarea acestui acord. Pentru că astfel se va reduce timpul de implementare și execuție”, a declarat Kirby.

00:00 – Crucea Roșie va intra cu ajutoare în Gaza

În timpul unei conferințe de presă, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că s-a convenit ca lucrătorii Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să poată vizita ostaticii rămași în Gaza.

Crucea Roșie urmează să își facă treaba să le aducă medicamentele de care au nevoie”, a declarat Netanyahu.

Hamas anunță că armistițiul temporar, convenit cu Israelul, va începe vineri, la ora locală 10:00. Israelul a oferit un punct oficial de vedere prin ministrul de Externe Eli Cohen, care susține ca primii ostatici vor fi primiți vineri.

Citește și