• Singura centrală electrică din Gaza a fost oprită, după ce Israelul a întrerupt aprovizionarea cu energie electrică, precum și cu bunuri, inclusiv medicamente, alimente, combustibil și apă.
  • Între timp, armata israeliană a declarat că sute de mii de soldați se află în apropiere de Gaza gata să execute misiunea care ne-a fost încredințată”.
  • Bilanțul atacurilor Hamas în Israel a ajuns la 1.200 de morți, în timp ce peste 1.100 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Gaza.

5.21- ONU cere 294 de milioane de dolari pentru a răspunde „celor mai urgente nevoi” ale palestinienilor

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a lansat un apel de urgență prin care cere țărilor să ofere 294 de milioane de dolari (241 de milioane de lire sterline) pentru finanțarea de urgență a „celor mai urgente nevoi” ale palestinienilor.

Fondurile vor fi folosite pentru a ajuta aproximativ 1,2 milioane de persoane, a precizat agenția.

Mai mult de 84.000 de persoane din Gaza au rămas fără adăpost joi, a declarat agenția, adăugând că în prezent există peste 423.000 de persoane fără adăpost în această zonă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

„Majoritatea locuitorilor din Fâșia Gaza nu mai au acces la apă potabilă de la furnizorii de servicii sau la apă menajeră prin conducte”, a precizat agenția.

4.52- Israel: 6.000 de bombe lansate asupra Gaza

Israelul afirmă că a aruncat 6.000 de bombe, cântărind 4.000 de tone, asupra unor ținte Hamas din Gaza în decurs de șase zile.

Forțele aeriene israeliene au declarat că atacurile aeriene au lovit peste 3.600 de ținte.

3.45- Peste 338.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza conflictului recent, potrivit ONU

Peste 338.000 de palestinieni au fost strămutați din cauza conflictului dintre Israel și Hamas, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

Aproape 218.000 dintre aceștia se adăpostesc în 92 de școli administrate de Agenția ONU pentru ajutor și lucrări, a declarat Dujarric joi.

3.20- O lovitură aeriană israeliană lasă tabăra de refugiați palestinieni în ruine

Avioanele de război israeliene au bombardat joi dimineață tabăra de refugiați Shati din orașul Gaza, reducând la ruine porțiuni întregi din tabăra aglomerată.

2.45- Franța a interzis protestele pro-palestiniene și a promis că îi va proteja pe evrei de antisemitism

Ministrul francez de interne a ordonat joi autorităților locale să interzică toate demonstrațiile pro-palestiniene, pe fondul creșterii numărului de acte antisemite după ce Hamas a atacat Israelul în weekend. Președintele Emmanuel Macron i-a îndemnat pe francezi să nu permită ca războiul din Orientul Mijlociu să se transforme în tensiuni acasă.

2.10- Atac IDF în Gaza

2.00- WSJ: Atacatorii Hamas, care s-au infiltrat din Fâșia Gaza în Israel pe 7 octombrie, aveau hărți detaliate ale orașelor și bazelor militare, precum și informații detaliate despre „punctele slabe ale vehiculelor blindate israeliene”

1.50- Washington Post: Hamas a dus în Fâșia Gaza cel puțin 64 de persoane care au devenit ostatici în timpul atacurilor din Israel

1.10- Hezbollah trimite o dronă deasupra Israelului, afirmă un oficial al grupării libaneze

Gruparea militantă Hezbollah a trimis joi o dronă deasupra Israelului, potrivit unui oficial al unui grup libanez familiarizat cu situația de la granița dintre Liban și Israel.

Drona a fost doborâtă deasupra Israelului, a declarat oficialul, fără a da mai multe detalii. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece persoana nu era autorizată să comenteze pentru presa de știri.

00.40- Bilanțul victimelor din Gaza a depășit 1.500 de morți, anunță Ministerul Sănătății

Bilanțul loviturilor israeliene asupra Fâșiei Gaza a crescut la 1.537 de morți și 6.612 persoane au fost rănite, a anunțat joi Ministerul Sănătății din Gaza.

Dintre cei uciși, 276 au fost femei și 500 aveau sub 18 ani, a precizat ministerul.

00.12- Ministrul de externe iranian, la sosirea în Liban, amenință cu deschiderea celui de-al 2-lea front de luptă în Israel

Ministrul de externe iranian, la sosirea în Liban, amenință cu deschiderea celui de-al 2-lea front de luptă în Israel: “Închiderea apei, a electricității și oprirea medicamentelor este o crimă de război”

“Felicitări poporului palestinian pentru Furtuna Al-Aqsa”

„Dacă infracțiunile continuă, există posibilitatea oricărei acțiuni din partea altor mișcări de rezistență”

23.50-Armata israeliană este pregătită să rămână în Gaza timp de luni de zile

Armata israeliană este pregătită să rămână în Gaza timp de luni de zile [după atacul terestru], iar obiectivul este de a dezarma și demilitariza Fâșia, scrie Sky News Arabia, citând Channel 14 Israel

23.13 – 700 de actori și vedete de la Hollywood au semnat o petiție pentru eliberarea răpiților în Israel

23.10 – Apelul Hamas la demonstrații de mâine în întreaga lume. Oficialii din statul New York încep să sugereze că sinagogile să ia în considerare să-și închidă sinagogile vineri. Măsuri luate în SUA mâine

Guvernatorul statului a numit că este o „alegere personală” să scoți copiii din școlile religioase sau să nu frecventeze sinagogă vineri seara, ca răspuns la posibilitatea unor demonstrații pro-palestiniene.

Departamentul de poliție din New York se pregătește pentru proteste în oraș vineri, chiar anulând vacanțele și ordonând tuturor ofițerilor de poliție să se prezinte în uniformă.

Rețeaua ABC a raportat că toate secțiile importante de poliție din orașele americane sunt acum în alertă intensă.

22.50 – Guvernul israelian aprobă evacuarea locuitorilor Fâșiei Gaza care se află la până la 4 kilometri de granița cu Gaza

22.30 – Neftali Bennett cedează nervos pe Sky News

Fostul premier israelian, Naftali Bennett, cedează nervos pe Sky News. „Să vă fie rușine, ne luptăm cu naziștii!” Fostul prim-ministru Bennett reacționează dur la întrebarea unui moderator britanic despre copiii palestinieni. Moderatorul încearcă să-l calmeze. Fostul premier se ceartă cu moderatorul.

22.10 – Anunț comun al Israelului

Anunț comun al Israelului – Sediul Securității Naționale, Cabinetul Primului Ministru și Ministerul Afacerilor Externe pentru mâine:

Pe fondul operațiunii „Săbii de Fier”, conducerea Hamas a lansat un apel către toți susținătorii lor din lume să organizeze o „Ziua furiei” vineri (13 octombrie), ca parte a acesteia – un apel la ieșire în stradă prin care să se facă rău israelienilor și evreilor. Din aceasta, este probabil ca în diverse țări din lume să aibă loc evenimente de protest, care se pot transforma în evenimente violente.

În lumina acestui fapt, Cartierul General al Securității Naționale și Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor israelienilor aflați în străinătate să fie vigilenți, să stea departe de demonstrații și proteste și, dacă este necesar, să se informeze cu forțele de securitate locale cu privire la posibilele demonstrații/evenimente de dezordine în împrejurimile lor.

21.45 – Liderii mondiali care vor ateriza mâine în Israel

Secretarul american al Apărării, șef al Pentagonului, Lloyd Austin, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Ministrul de externe al Germaniei, Annana Barbuk, Ministrul de externe al Canadei, Melanie Jolly, Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola și Annalena Baerbock din Germania.

Mesajul ministrului de Externe israelian, Eli Cohen: „Lumea înțelege că Israelul luptă împotriva unei organizații teroriste ucigașe care reprezintă o amenințare pentru lumea liberă”.

21.40 – Demonstrații pro-palestiniene în mai multe orașe din Franta, în ciuda interdicției lor

Ca și la Paris, manifestanții s-au adunat în mai multe orașe franceze. În centrul orașului Rennes, o adunare interzisă a reunit aproximativ cincizeci de manifestanți. La Bordeaux, aproximativ o sută au răspuns apelului Colectivului Girondin pentru o pace justă și durabilă între palestinieni și israelieni, au remarcat jurnaliștii AFP. Spre deosebire de cea organizată cu o zi înainte în același oraș, această adunare nu a fost interzisă de prefectură.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a dispus însă interzicerea sistematică a „demonstrațiilor pro-palestiniene, deoarece acestea sunt de natură să genereze tulburări de ordine publică”. La Paris, poliția, care a suferit câteva proiectile, a folosit un tun cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa adunarea, cu puțin înainte de ora 19.30.

În ciuda interzicerii și anulării de către organizatorii manifestației pro-palestiniene de la Toulouse, maximum o sută de persoane s-au adunat, înainte de a fi dispersate de jandarmi mobili folosind gaze lacrimogene. Joi, prefectul de Hérault a interzis alte două manifestații, programate vineri la Béziers și sâmbătă la Montpellier.

21.25 – Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se va întâlni vineri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o vizită în Israel a secretarului de stat Antony Blinken

Pentagonul a refuzat să comenteze dacă Austin, care se află în prezent la Bruxelles pentru o reuniune a miniștrilor apărării din NATO, va călători în Israel pentru a se întâlni cu Netanyahu. Premierul s-a întâlnit cu Blinken la Tel Aviv joi dimineață.

21.22 – O escadrilă de avioane A-10 sosește la baza Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite pentru a sprijini Israelul și a descuraja orice atacuri

21.21 – Macron le cere francezilor „să rămână uniți”

Emmanuel Macron dă asigurări că Franța este „vigilentă” în fața amenințării teroriste. 10.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați în prezent în teritoriu. „Datoria noastră este să rămânem uniți ca națiune și ca Republică” , spune președintele care avertizează: „Republica va fi nemiloasă cu toți cei care poartă ură”.

20.50 – Iranul are încă acces la activele de 6 miliarde de dolari care au fost eliberate de SUA ca parte a unui acord de schimb de prizonieri și transferate în conturi bancare speciale din Qatar. Acest lucru a fost raportat de portalul Nournews.

Anterior, John Kirby a spus că toate cele 6 miliarde de dolari aparținând Iranului, care fuseseră deblocate anterior, se află într-o bancă din Qatar, dar a refuzat să precizeze dacă Teheranul va avea acces la ele.

20.42 – Rusia: Atacurile ar putea provoca o scaladare armată în întreaga lume

„Atacurile aeriene israeliene asupra teritoriului sirian ar putea provoca o escaladare armată în întreaga regiune”, a declarat Ministerul rus de Externe. Departamentul a calificat grevele drept o încălcare gravă a suveranității siriene și a normelor fundamentale ale dreptului internațional.

20.40 – Bilanțul cetățenilor americani uciși de un atac Hamas a crescut la 27 de morți

„Bilanțul cetățenilor americani uciși în atacurile Hamas din Israel a crescut la 27 de morți, în timp ce numărul americanilor dispăruți se ridică acum la 14”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby. Statele Unite nu știu nimic despre starea ostaticilor americani deținuți de Hamas.

20.30 – Guvernul de urgență a fost aprobat printr-un vot în Knesset

Adunarea Generală a Knesset aprobă oficial includerea lui Gantz în guvernul israelian.

20.26 – O aeronavă a IDF a atacat cu puțin timp în urmă apartamentul lui Hamed al-Sinwar, fratele liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar

20.25 – Antony Blinken s-a întâlnit cu familiile americanilor uciși sau luați ostatici de Hamas

Trimisul special adjunct pentru problemele ostaticilor, Steve Gillen, s-a alăturat întâlnirilor cu familiile, a spus Blinken, iar acesta „va rămâne pe teren aici pentru a sprijini eforturile de eliberare a celor dragi”.

„Enormitatea angoasei lor, a pierderii lor, este incomensurabilă. Pentru familiile celor dispăruți, există o agonie necruțătoare de a nu cunoaște soarta celor dragi lor. Un lucru pe care nu cred că majoritatea dintre noi îl poate înțelege cu adevărat, îl poate contempla cu adevărat, dacă nu ești în locul lor. Nimeni nu ar trebui să îndure prin ce trec ei”, a spus Blinken.

Cel puțin 25 de americani au fost uciși în urma atacurilor teroriste ale Hamas în Israel. Casa Albă a declarat miercuri că 17 americani sunt dați dispăruți.

Criză umanitară în Gaza: Blinken a discutat, de asemenea, cu oficialii israelieni despre „modalități de a răspunde nevoilor umanitare ale oamenilor care trăiesc în Gaza pentru a-i proteja de rău în timp ce Israelul își desfășoară operațiunile legitime de securitate”, a declarat secretarul de stat.

„Am vorbit, de asemenea, despre posibilități de trecere în siguranță pentru civilii care doresc să plece sau să se îndepărteze din Gaza și aceasta este o conversație, o discuție pe care o vom continua în zilele următoare, inclusiv în unele dintre țările pe care le vom vizita”, a spus el.

Singura rută actuală de ieșire din Gaza este spre Egipt, pe care Blinken este așteptat să o viziteze în timpul călătoriei sale. Un oficial american a declarat miercuri că Cairo dorește să folosească un coridor umanitar pentru a trimite alimente și medicamente în Gaza, dar nu dorește să deschidă granița în cealaltă direcție pentru a accepta civilii care fug.

Oficialul care are cunoștință despre negocieri a declarat că, potrivit propunerii discutate, toți cetățenii americani ar putea trece prin punctul de trecere a frontierei Rafah dacă își prezintă pașapoartele americane, în timp ce circulația altor civili palestinieni ar fi limitată la 2.000 de persoane pe zi.

20.20 – Actualizare Ierusalim

Cu puțin timp în urmă, un terorist înarmat cu o armă de tip Carlo a tras în polițiștii de la intrarea în secția de poliție Shalem din districtul Ierusalim.

După ce a împușcat în polițiști, acesta a încercat să evadeze de la fața locului, iar polițiștii din districtul Ierusalim au încercat să ia contact cu teroristul și l-au neutralizat prin împușcare.

În urma atacului, doi polițiști au fost răniți. Unul apelează la tratament medical în stare gravă, iar celălalt în stare ușoară (conform autorităților medicale). Mari forțe de poliție aflate sub comanda comandantului districtului Ierusalim au fost chemate la fața locului și se află la fața locului și efectuează percheziții în zonă pentru a exclude presupușii complici. Comandantul districtului Ierusalim efectuează în prezent o evaluare a situației cu comandanții din arenă.

20.13 – Imaginii IDF cu luptele de sâmbătă

„Sheitat, Sheitat, stai în buncăr, venim!” Luptătorii israelieni dau publicității imagini din bătălia de sâmbătă împotriva Hamas

Forțele regulate și de rezervă ale Unității 13 au acționat la scurt timp sâmbătă dimineața, o dată cu sosrirea rapoartelor privind infiltrarea la granița cu Gaza și s-au alăturat forțelor de luptă în teren pentru un efort comun.

Forțele au început să lupte în așezările din jur și pe mare în același timp.

Luptătorii de flotilă s-au mutat dintr-un punct în altul în așezări și au luptat cu teroriștii sub foc în întreaga enclavă, cu scopul de a elimina teroriștii și de a elibera ostaticii.

Forțele au activat într-un număr mare de centre, dintre care principalele se aflau în Kibbutz Bari, la Mitzvah Sofa, Kfar Gaza, Sa’ad, Mefalsim și Nir Oz.

În timpul bătăliilor, luptătorii Flotei a 13-a au eliminat peste 60 de teroriști asociați cu organizația teroristă Hamas și au salvat în viață aproximativ 250 de ostatici.

20.10 – S-a găsit o carte de vizită pe o vestă Hamas

In afara de documente, a fost gasita si o carte de vizita pe o vesta Hamas. Reprezinta o fabrica de haine „Abu Adi Shanan”, care este și numele proprietarului. Fabrica produce veste si alte obiecte de imbracaminte militare, numarul apare pe carte de vizita, iar adresa este „strada Al Mushahara, langa benzinaria Timraz”

20.05 – Purtătorul de cuvânt al IDF:

„Sheitat, Sheitat, stai în buncăr, venim!”, au spus luptătorii celui de-al 13-lea Sheitat în bătălia pentru avanpostul furtunii.

Forțele regulate și de rezervă ale Unității 13 Flotei au fost lansate de elicoptere în scurt timp odată cu sosirea sâmbătă dimineața a rapoartelor privind infiltrarea la granița cu Gaza și s-au alăturat forțelor de luptă în teren pentru un efort comun. Forțele au început să lupte în așezările din jur și pe mare în același timp. Luptătorii de flotilă s-au mutat dintr-un punct în altul în așezări și au luptat cu teroriștii sub foc în întreaga enclavă, cu scopul de a elimina teroriștii și de a elibera ostaticii.

Forțele au activat într-un număr mare de centre, dintre care principalele se aflau în Kibbutz Bari, la Mitzvah Sofa, Kfar Gaza, Sa’ad, Mefalsim și Nir Oz.

În timpul bătăliilor, luptătorii Flotei a 13-a au eliminat peste 60 de teroriști asociați cu organizația teroristă Hamas și au salvat în viață aproximativ 250 de ostatici. În timpul operațiunii au fost arestați 26 de teroriști, printre care și comandantul adjunct al brigăzii navale de sud a Hamas, Muhammad Abu A’ali.

20.00 – Canalul 12: Guvernul israelian aprobă evacuarea completă a Sderot

19.50 – Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că va vizita Arabia Saudită, Egiptul și Emiratele Arabe Unite în cadrul unui turneu pe criza din Orientul Mijlociu

19.40 – Declarațiile lui Netanyahu

Netanyahu: „Acesta este un război și ar trebui să se încheie cu zdrobirea și eliminarea Hamas, care este Daesh.”

Netanyahu: „Am convenit cu președintele Biden să opereze un pod aerian pentru a transporta muniție în Israel.”

Netanyahu: „Mă voi întâlni mâine cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.”

19.30 – Amir Abdollahian: Operațiunea de furtuna Al-Aqsa a fost o acțiune spontană și complet palestiniană

Ministrul Afacerilor Externe: „Pozițiile Republicii Islamice asupra Palestinei sunt clare și am susținut întotdeauna drepturile inalienabile ale palestinienilor, dar ceea ce s-a întâmplat în operațiunea de furtuna Al-Aqsa a fost o acțiune complet palestiniană și spontană, ca răspuns la crimele continue și provocatoare ale sioniștilor împotriva palestinienii şi atacul repetat asupra Moscheei Al-Aqsa.”

19.25 – Marea Britanie va trimite două nave Royal Navy în estul Mediteranei și va începe zboruri de informații asupra Israelului, într-o demonstrație de sprijin militar pentru aliatul său

19.20 – Presa israeliana/ Kann: Ordine în multitudinea de informații despre cine știa și când

– Cu două ore înainte de atac: a fost efectuată o evaluare a situației de către șeful de stat major și de înalți oficiali cu privire la evenimentele de pe teren

– Șeful Shin Bet Ronan Bar a fost sărit la sediul Shin Bet vineri seara în urma acelorași evenimente

– Secretarul militar al prim-ministrului a primit o actualizare la ora 06:00

– Biroul Primului Ministru: Prim-ministrul Netanyahu a fost actualizat abia la 06:29 când au izbucnit luptele și nu înainte. S-a dus imediat la Kirya, a evaluat situația și a convocat cabinetul.

19.17 – Purtătorul de cuvânt al IDF

Comandantul Forțelor Aeriene: „Avem o listă cu toți cei care au participat la crimele atroce. Și știi Forțele Aeriene – vom ajunge la toată lumea.”

În cuvintele comandantului Forțelor Aeriene: „Avem mult de lucru până când organizația (Hamas) va dispărea”. Avem o listă cu toți cei care au participat la aceste crime odioase, împotriva familiei noastre și împotriva locuitorilor din Otaf, și vom ajunge la ei – știți Forțele Aeriene și Forțele de Apărare Israelului. Continuați atacurile cu intensitate. Ne uităm la toate arenele și îi protejăm pe toți rezidenții.”

19.15 – Netanyahu susține luptătorii

Prim-ministrul Netanyahu a finalizat recent o vizită la „Formația de foc” (Divizia 98) și a auzit despre luptele încăpățânate și îndrăznețe ale luptătorilor și comandanților de comando și parașutisti obișnuiți și de rezervă din Fâșia Gaza, sub comanda Brigăzii 98, Generalul de brigadă Dan Goldfuss, care a fost unul dintre primii comandanți care au ajuns la fața locului și a reușit lupta din primele minute până la decizie.

În plus, prim-ministrul Netanyahu a primit o imagine de ansamblu de la comandantul diviziei și oamenii săi cu privire la planurile operaționale, mijloacele și capacitățile diviziei și pregătirea ei operațională pentru toate arenele.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu către luptători:

„Sunt aici cu luptătorii și comandanții Diviziei 98. Lei, lei! – oameni și lei. Au avut experiențe foarte grele, au lăsat totul de acasă, au venit aici, au campat aici pe drum – kilometri, s-au echipat, au ieșit în câmpul, luptat ca leii în fața ororilor, Se poate descrie și au continuat să lupte, și au căzut, s-au ridicat și au continuat. Spiritul pe care l-am întâlnit aici este mare.

Am stat aici cu comandanții superiori, iar acum aici cu soldații și comandanții. „Prim-ministru, dă-ne libertatea de a acționa” – așa spun ei. „Dă-ne libertatea de a acționa. Îi vom lovi în coapsă și vom asigura viitorul statului Israel. Și ai aici cel mai bun, cel mai bun’. Adevărați eroi.

Vă salut, pe fiecare dintre voi. Vă salut și vă fac să știți că întreaga națiune a lui Israel stă în spatele vostru. Aceasta nu este o frază. Poporul Israel stă în spatele tău, are încredere în tine și împreună vom învinge. Astăzi, după ce vizitezi aici, știi cât de real este, cât de adevărat este – și știi că va fi. Vă mulțumesc foarte mult băieți, vă mulțumesc.”

19.04 – Școlile evreiești din Amsterdam se vor închide vineri

Școlile evreiești din Amsterdam vor fi închise vineri, de teama unor incidente, după apelul Hamas la proteste.

19.00 – Israelienii au ucis 2 palestinieni la o înmormântare în Cisiordania, conform Ministerului de Externe.

18.50 – Yair Lapid atacă „consiliul de război”

Yair Lapid: „Nu vom vota astăzi împotriva guvernului, sunt zile de război și ultimul lucru care mă interesează este politica. Extremiștii trebuie îndepărtați din guvern. Cei care vor să intre și să voteze vor vota pentru.”

Yair Lapid atacă „consiliul de război” și cere ca Ben Gvir și Smotrich să fie excluși din guvern pentru a se alătura acestuia.

18.40 – Antony Blinken: SUA este alături de Israel, astăzi, mâine și în fiecare zi

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit joi cu președintele Herzog, căruia i-a spus că „Statele Unite sunt alături de Israel, astăzi, mâine și în fiecare zi.”

„Statele Unite sunt aici în calitate de partener pentru a vă ajuta să vă asigurați că învingeți”, a spus Blinken, adăugând că: „Aici, în Orientul Mijlociu, există calea integrării, cooperării, normalizării și măsuri egale de justiție, o șansă pentru toate popoarele, inclusiv pentru palestinieni, sau există calea pe care Hamas a arătat-o lumii în aceste ultime zile: teroare, distrugere, nihilism, o cale care nu duce nicăieri pentru nimeni, decât în cele mai întunecate locuri din sufletele noastre.”

„Așadar, alegerea este clară, suntem împreună și vom merge împreună pe această cale dreaptă, asta este ceea ce, din punct de vedere moral, poporul nostru vrea să facem”, a spus el.

Președintele Herzog i-a mulțumit lui Blinken pentru implicarea sa „personală”, spunând: „Știu că tatăl tău vitreg, Samuel Pisar, a fost un supraviețuitor al Holocaustului, originar din Bialystok, și a scris o carte care a avut un impact enorm asupra vieții mele.”

18.35 – Israelul stă în întuneric

Israelul a întrerupt furnizarea de electricitate, alimente, apă și combustibil în Gaza după ce Hamas a atacat Israelul sâmbătă, Israelul a reacționat ordonând un „asediu complet” în Gaza, întrerupând aprovizionarea cu alimente, electricitate, combustibil și apă.

ONU a afirmat într-o declarație publicată joi că locuitorii din Gaza „trăiesc sub o blocadă ilegală de 16 ani” și a condamnat această „înăsprire suplimentară” a blocadei.

18.25 – Hamas: Am făcut planuri ample pentru a pregăti atacul

Abu Ubaida (Hamas): „Am fost dornici să ascundem intențiile, antrenamentul și mișcările înainte ca furtuna Al-Aqsa să fie efectuată. Am făcut planuri ample de a pregăti forțele pentru a putea îndeplini sarcinile în mod eficient. Am elaborat un plan precis pentru a convoca 3.000 de luptători pentru luptă și 1.500 pentru operațiuni de sprijin. Am început Operațiunea Al-Aqsa Flood pentru a distruge divizia Gaza, pe care am atacat-o în 15 puncte. Am atacat situl Zikim și alte câteva așezări în afara sediului Diviziei Gaza.”

18.15 – Deborah Lipstadt se întâlnește cu Papa Francisc și spune că a discutat despre violența din Israel

Trimisul special al SUA pentru antisemitism, Deborah Lipstadt, s-a întâlnit cu Papa Francisc, unde spune că au discutat despre „violența din Israel și ne exprimăm marea noastră îngrijorare pentru atacurile teroriste brutale care au loc, pe care Papa Francisc le-a descris ca fiind criminale”.

17.45 – Abbas se întâlnește cu regele Iordaniei

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit cu regele Abdullah al Iordaniei în capitala Iordaniei, Amman. Abbas a cerut oprirea imediată a atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, furnizarea de ajutor umanitar, apă și electricitate și deschiderea urgentă a coridoarelor umanitare.

De asemenea, el a declarat că respinge uciderea sau abuzarea civililor de ambele părți ale conflictului.

„Renunțăm la violență și aderăm la legitimitatea internațională, la rezistența populară pașnică și la acțiunea politică ca o cale pentru a ne atinge obiectivele naționale”, a declarat Abbas, citat de agenția oficială de presă WAFA. Vineri, Abbas urmează să se întâlnească cu Blinken la Amman.

17.40 – Președintele Autorității Palestiniene solicită eliberarea civililor

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, solicită eliberarea civililor, prizonierilor și deținuților din Gaza și subliniază necesitatea opririi bombardamentelor în Gaza.

17.25 – Blinken s-a întâlnit cu Herzog

Anthony Blinken: „M-am întâlnit cu președintele israelian Isaac Herzog pentru a discuta situația de pe teren și pentru a reafirma sprijinul nostru de neclintit pentru dreptul Israelului de a se apăra de terorism.”

17.20 – Declarația principală a șefului Pentagonului, Lloyd Austin

– Statele Unite trimit activ Israelului muniție și interceptoare pentru sistemul Iron Dome, dar vor continua să sprijine Ucraina;

– NATO nu va fi atrasă în ostilitățile din Ucraina, dar intenționează să continue să ofere asistență Kievului;

– SUA nu văd niciun indiciu că Iranul ar fi putut fi implicat în planificarea sau executarea incursiunii Hamas în Israel;

– Statele Unite au oferit Finlandei orice asistență în investigarea avariei aduse gazoductului și o îndeamnă să aștepte rezultatul anchetei.

17.15 – IDF continuă să atace energic infrastructura teroristă în toată Fâșia Gaza; până acum, Forțele Aeriene au aruncat aproximativ 6.000 de bombe împotriva țintelor Hamas

Începând de dimineață, zeci de avioane de luptă, elicoptere de combat și avioane ale IDF au atacat o serie de ținte teroriste ale organizației teroriste Hamas în toată Fâșia Gaza.

Între timp, IDF a eliminat un comandant al organizației teroriste Hamas și un grup de agenți care au rămas cu el și s-au angajat în dirijarea terorismului împotriva statului Israel, precum și o cameră de conducere a luptei a Brigăzii Rafah din sudul Fâșiei Gaza. .

Atacurile IDF s-au concentrat în orașul Gaza și periferia acestuia, unde își desfășoară activitatea liderii organizației teroriste Hamas.În plus, au fost produse pagube mari cartierelor centrale din nordul Fâșiei Gaza care au fost folosite ca zone de adunare pentru teroriștii Hamas. Grele și sute de teroriști morți.

În atacuri, sute de teroriști au fost uciși și peste 3.600 de ținte au fost atacate. Printre țintele atacate s-au numărat ținte de comandă și control, infrastructuri militare strategice, site-uri de producție de muniție, mijloace de informații, ținte de conducere, ținte de superioritate navală și ținte de rachete.

Până acum, aproximativ 6.000 de bombe cu o greutate de 4.000 de tone au fost aruncate pe Fâșia Gaza.

17.11 – 1.200 de membri Hamas au participat la masacrul de sâmbătă

Până acum IDF a aruncat 6.000 de bombe asupra Gaza, echivalentul a mai mult de 3.600 de lovituri. Hamas: „1.200 de membri au participat la masacrul de sâmbătă.”

17.00 – Compania aeriană El Al va zbura de Sabat pentru prima dată în 40 de ani

Compania aeriană israeliană El Al va zbura de Sabat pentru prima dată din 1982 încoace, sâmbăta aceasta, când intenționează să opereze două zboruri gratuite pentru rezerviști, echipe medicale și membri ai forțelor de securitate.

El Al a precizat într-un comunicat că a primit autorizația religioasă necesară pentru a opera zborurile din New York și Bangkok, precizând că acestea sunt plătite de El Al și de „organisme financiare americane”.

16.50 – Anthony Blinken va participa la o întâlnire extinsă cu Benjamin Netanyahu

Mișcarea Jihad Islamic: „Condamnăm declarațiile pline de ură făcute de secretarul de stat american Anthony Blinken, care încearcă să terorizeze poporul națiunii noastre și oferă Israelului acoperire pentru a comite masacre și crime de război.”

După declarație: Blinken participă la o întâlnire extinsă cu Netanyahu, Gantz, Gallant și Eisenkot

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și secretarul de stat al SUA Anthony Blinken țin acum o altă întâlnire extinsă la care participă și ministrul Apărării Yoav Galant, Benny Gantz și deputatul Gadi Eisenkot

16.35 – Itamar Ben Gvir acceptă supraaglomerarea prizonierilor în închisori

După o discuție a ministrului Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, cu consilierul juridic al guvernului, Gali Beharev Miara, și cu comisarul șerifului, rabinul Gondar Kati Perry, ombudsmanul a acceptat poziția ministrului de a supraaglomera spațiul de locuit al prizonierilor în închisori și, în același timp, să plaseze teroriștii pe saltele, permițând astfel întemnițarea mai multor teroriști care s-au infiltrat din Gaza și au fost capturați.

16.30 – Bilanțul victimelor

Numărul morților din atacurile israeliene din Fâșia Gaza a crescut la 1.417, cu peste 6.200 de persoane rănite, a raportat Ministerul Sănătății din Gaza.

16.00 – Discursul șefului de stat major israelian

Șeful Statului Major al Armatei Israeliene: „Gaza nu se va întoarce la ceea ce a fost, dar asta va dura timp.”

Șeful Statului Major al Armatei Israeliene: „Armata a eșuat în misiunea sa sâmbătă dimineață și vom investiga asta.”

Șeful Statului Major al Armatei: „Prețul acestui război este greu și crud.”

Șeful Statului Major al Armatei Israeliene: „Yahya Sinwar este cel care a aprobat această operațiune și îl vom ucide.”

„Vom face totul pentru a restabili contractul rupt cu cetățenii Israelului; Sinwar și întregul sistem sub el sunt muritori – îi vom demonta”

15.41 – Haaretz: 854 de cadavre de civili și ofițeri de poliție israelieni au ajuns la Centrul de identificare a victimelor, 361 au fost identificate

854 de cadavre ale civililor israelieni și ale ofițerilor de poliție uciși în atacurile Hamas au ajuns la Centrul de identificare a victimelor, dintre care 361 au fost identificate, iar familiile acestora au fost informate. Dintre civili și ofițeri de poliție, 264 au fost înmormântați.

IDF a declarat că organizațiile și birourile guvernamentale care se ocupă de această problemă pun în balanță necesitatea unui proces rapid de identificare și imperativul de a nu face erori. În cadrul armatei, procesul de identificare este mai rapid, la fel ca și informarea familiilor, iar FDI speră ca fiecare soldat ucis de la începutul luptei să fie înmormântat până vineri seara. Până în prezent, familiile a 222 de soldați au fost informate de moartea acestora, dintre care 138 au fost înmormântați.

15.28 – Documentație din Kibbutz Bari

La scurt timp după ce teroriștii Hamas au împușcat și ucis 3 tineri la intrarea în kibbutz, doi teroriști au sosit într-o mașină, au încărcat cadavrul unuia dintre uciși și au condus cu el în Fâșia Gaza. Asta după ce i-au luat telefonul mobil personal și caută informații suplimentare de identificare.

Conform videoclipului de mai sus, se pare că Hamas a acționat într-o manieră sistematică, în care o echipă a venit din Fâșia Gaza pentru a colecta cadavrele împreună cu informații de identificare.

Primul pas: în jurul orei 06:00, doi teroriști au așteptat la poarta de intrare în kibbutz, așteptând ca un vehicul să deschidă poarta de intrare. La scurt timp mai târziu sosește o mașină Mazda cu 3 tineri în ea, teroriștii au deschis focul asupra lor, ceea ce nu le-a lăsat nicio șansă. De acolo teroriștii au continuat în kibbutz și au preluat prima casă.

Al doilea pas: În jurul orei 07:00, o echipă de opt teroriști înarmați a ajuns la locul masacrului și a identificat că cadavrele ucișilor se aflau încă în interiorul vehiculului și a chemat o altă echipă la fața locului.

Al treilea pas: Cei doi agenți Hamas care au fost chemați la fața locului, au sosit în jurul orei 09:40 și au răpit cadavrul împreună cu detaliile de identificare ale răpitului.

15.18 – Forțele de Apărare Israelului au identificat marea majoritate a soldaților uciși de teroriștii Hamas în timpul atacului lor asupra sudului Israelului în weekend.

Forțele de Apărare Israelului au identificat marea majoritate a soldaților uciși de teroriștii Hamas în timpul atacului lor asupra sudului Israelului în weekend.

Familiile a 222 de soldați au fost anunțate oficial, iar numele lor au fost făcute publice.

Procesul de identificare a soldaților uciși a fost relativ rapid, deoarece armata are baze de date cu amprentele lor digitale și scanări dentare, iar trupele înșiși au etichete pe ele.

15.00 – Presa israeliană/ Raport: Avionul ministrului iranian de externe s-a întors la Teheran din cauza atacurilor asupra aeroporturilor siriene

Centrul Sirian pentru Monitorizarea Drepturilor Omului a raportat că aeroporturile internaționale din Damasc și Alep au fost închise în urma atacului forțelor aeriene israeliene. O sursă diplomatică a declarat că un avion aparținând ministrului iranian de externe Hossein Amir Abdullahian s-a întors la Teheran pentru că nu a putut ateriza pe aeroporturile siriene.

14.36 – Ministrul de Externe înainte de a pleca la Bagdad

„Astăzi, vom începe o călătorie periodică din Irak, iar apoi ne vom consulta și ne vom consulta cu autoritățile acestor țări din Siria și Liban.

Lumea este martoră la scenele sfâșietoare care arată încercarea regimului israelian de a masacra oamenii fără apărare din Gaza și soldații din Gaza.

În consultări, vom încerca să luăm măsuri care să ajute populația civilă din Gaza să plece.”

14.28 – Presa israeliană: Schimbarea cursului avionului ministrului de externe iranian după bombardarea aeroporturilor din Damasc și Alep.

14.15 – Declarația lui Netanyahu și Blinken

  • Blinken: „SUA stă cu Israel și lucrează cu oamenii din Israel și cu toți din regiune.”
  • Blinken: „25 de cetățeni americani au fost ucisi.”
  • Blinken: „Israel are dreptul să se apere și să se asigure ca acest lucru nu se va mai repeta.”
  • Blinken: „Hamas nu stă pentru viitorul pe care palestienienii îl vor pentru ei.”
  • Blinken: „Oricine vrea pace și justitite trebuie să condamne HAMAS.”
  • Blinken: „Mesajul pe care îl aduc Israelului – atâta timp cât America va exista, va fi alături de tine. Acesta este mesajul pe care l-a transmis președintele Biden primului ministru, acesta este mesajul pe care l-am transmis colegilor noștri israelieni.”
  • Blinken: „Oamenii din Sirael au o lungă istorie de a se apăra în ciuda tuturor piedicilor.”
  • Blinken: „Mi-e imposibil să privesc pozele cu familii, în timp ce se ascundeau in casele lor, fără să mă gândesc la copiii mei, asta a fost doar unul din atacurile Hamas.”
  • BLINKEN: „Mă aflu în Israel într-un moment extrem de cumpănă pentru Israel și întreaga lume.”
  • Netanyahu: „HAMAS este ISIS. HAMAS trebuie tratata exact ca ISIS.”
  • Netanyahu: „Vor veni multe zile grele.”
  • Blinken: „Nu vin doar ca secretar de stat american, dar și ca un evreu. bunicul meu a fost în pogromul din Rusia.”
  • Netanyahu: „Mulțumesc Anthony că ești aici. Mulțumesc America că stă lângă Israel.”

14.14 – Raport presa israeliană

Un atac combinat israelian atât asupra Aeroportului Internațional Damasc, cât și asupra Aeroportului Internațional Alep. Un atac care vizează traseele de zbor ale aeroporturilor.

13.44 – Hamas anunță o lovitură cu rachete în această după-amiază asupra orașului Sderot cu 50 de rachete.

13.42 – Hamas: Întreruperea apei și a electricității prizonierilor palestinieni este o crimă împotriva umanității

Hamas: Întreruperea apei și a electricității prizonierilor palestinieni este o crimă împotriva umanității, iar Crucea Roșie trebuie să intervină imediat pentru a-i proteja pe palestinieni și pentru a dezvălui adevărul despre amenințarea la adresa vieții lor.

13.35 – Ministru israelian despre declarațiile lui Trump.

Ministru israelian despre declarațiile lui Trump: „Este o rușine că o astfel de persoană ajută propaganda”
Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi, a vorbit cu Channel 13 News, spunând: „Este o rușine că o astfel de persoană, fostul președinte al Statelor Unite, ajută la propagandă și la diseminarea unor lucruri care dăunează spiritului luptătorilor din FDI și spiritului locuitorilor din Israel”.

Karhi a răspuns la declarațiile fostului președinte american Donald Trump, făcute miercuri seară la un miting de campanie, potrivit cărora Israelul nu a ajutat la asasinarea comandantului iranian al Forțelor Quds, Qassem Soleimani, și că premierul Benjamin Netanyahu și-a asumat meritele pentru acest lucru și „l-a dezamăgit”.

13.12 – O conferință de presă comună între Blinken și Netanyahu în curând.

12.50 – Iran în discuții cu Siria: Nici o nouă ordine în regiune nu va fi realizată fără a se lua în considerare drepturile palestinienilor

Președintele iranian într-o conversație cu omologul său sirian: „Astăzi, toate țările islamice și arabe și toți oamenii liberi din lume trebuie să ajungă la o convergență și o cooperare serioasă în calea opririi crimelor regimului sionist împotriva poporului palestinian asuprit, iar Republica Islamică Iran va încerca pe această bază să contacteze liderii țărilor islamice pentru a stabili această coordonare cât mai curând posibil.

Astăzi, toți cei care și-au făcut publice relațiile cu regimul sionist sub pretextul apărării drepturilor palestinienilor au fost dezamăgiți și s-a dovedit lumii întregi că regimul sionist este în starea sa cea mai slabă”

Președintele sirian Bashar Assad: „Astăzi, problema cea mai evidentă în fața noastră este că toate țările arabe și islamice trebuie să convină asupra unei poziții unice și clare pentru a sprijini drepturile națiunii palestiniene și ale poporului oprimat din Gaza.

Marile victorii ale mișcării de rezistență împotriva sioniștilor au arătat că acest regim este mult mai slab decât pretinde”.

12.40 – Unul dintre liderii grupului radical palestinian Jihad Islamic, Abdel Rahman Shehab, a murit în Fâșia Gaza sub focul israelian.

Unul dintre liderii grupului radical palestinian Jihad Islamic, Abdel Rahman Shehab, a murit în Fâșia Gaza sub focul israelian. Acest lucru a fost raportat de postul de televiziune din Qatar Al Jazeera.

Potrivit acestuia, Shehab a murit împreună cu familia sa după o lovitură israeliană asupra orașului Jabaliya.

12.20 – Cancelarul german Scholz despre Abu Mazen

Cancelarul german Scholz despre Abu Mazen: „Tăcerea sa cu privire la masacru este rușinoasă și nu vom trimite ajutor până când nu vom termina investigația”

11.51 – Două persoane rănite în atac cu rachetă

Două persoane sunt grav rănite în cel mai recent atac cu rachetă din Fâșia Gaza asupra orașului Sderot din sudul orașului, spun medicii.

Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că medicii duc o femeie de 20 de ani și un bărbat de 30 de ani la spitalul Barzilai din Ashkelon, după ce cei doi au fost grav răniți de schije de rachete.

11.49 – Americanii au terminat un exercițiu militar în Kuweit și se îndreaptă spre Marea Arabiei.

Infanteriştii marini americani au terminat mai devreme un exerciţiu în Kuweit din cauza „evenimentelor emergente”. O unitate expediţionară se îndreapră către Marea Arabiei, la bordul navelor amfibie de asalt USS Bataan şi de debarcare USS Carter Hall.

11.27 – Președintele Isaac Herzog spune că Israelul se pregătește pentru o campanie militară extinsă împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

„Națiunea mea este îndurerată. Această tragedie a afectat aproape toate casele din Israel”, a spus el într-un briefing adresat jurnaliştilor străini la Reşedinţa Preşedintelui din Ierusalim.

„Va fi o campanie lungă și îndelungată împotriva Hamas, care este practic o campanie lungă și îndelungată asupra ISIS”, spune el.

Herzog le arată reporterilor o prezentare de diapozitive cu copii și bebeluși răpiți și spune că supraviețuitorii Holocaustului au fost uciși, familii întregi au fost măcelărite împreună și incendiate în devastația brutală a Hamas din sudul Israelului.

11.04 – Armata confirmă afirmațiile conform cărora soldații au găsit un steag al grupării jihadiste Statul Islamic

Armata confirmă afirmațiile conform cărora soldații au găsit un steag al grupării jihadiste Statul Islamic pe vesta unui terorist ucis în timpul unui atac asupra Kibbutz-ului Sufa, în apropiere de granița cu Gaza.

IDF publică o imagine în care trupele țin steagul.

Ieri, un canal Telegram numit South First Responders, care a distribuit imagini șocante din scenele din kibutzim și din alte zone devastate în atacul de sâmbătă, a publicat imagini care arată steagul Statului Islamic.

11.00 – Ministrul Apărării Yoav Gallant vorbește cu 31 dintre omologii săi la o reuniune a NATO de la Bruxelles, spune biroul său.

Gallant le povestește despre atrocitățile comise de teroriștii Hamas împotriva copiilor, femeilor, bărbaților și bătrânilor și le arată un videoclip necenzurat.

„Am fost loviți puternic. Totuși, nu vă înșelați – 2023 nu este 1943. Suntem aceiași evrei, dar avem capacități diferite. Statul Israel este puternic. Suntem uniți și puternici”, spune el.

„Hamas este „ISIS” din Gaza, o organizație sălbatică, finanțată și susținută de Iran. Hamas este ISIS”, spune el.” „ISIS” din Gaza nu va exista, la granițele noastre. IDF va distruge Hamas. Și vom urmări până la ultimul om, cu sângele copiilor noștri pe mâini.”

Gallant își exprimă aprecierea pentru demonstrația globală de solidaritate cu Israelul, în special pentru sprijinul din partea Statelor Unite.

10.43 – Blinken ajunge în Israel

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken aterizează în Israel și este întâmpinat la aeroport de o serie de oficiali, printre care și ministrul de externe Eli Cohen. El nu a făcut nicio declarație reporterilor.

El urmează să se întâlnească cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, președintele Isaac Herzog și alți înalți oficiali.

Blinken va călători vineri la Amman, unde se va întâlni cu înalți oficiali iordanieni, precum și cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, care va călători cu o delegație care include șeful de informații al AP Majed Faraj și secretarul general al Comitetului Executiv al OEP, Hussein al-Sheikh. spune un oficial palestinian.

9.45 – Ministrul Energiei, Israel Katz, spune că Gaza nu va fi furnizată cu energie electrică sau apă până când cei răpiți în timpul atacului șoc al Hamas nu vor fi returnați acasă.

„Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întrerupător electric nu va fi pornit, nicio pompă de apă nu va fi deschisă și nici un camion de combustibil nu va intra până când răpiții israelieni nu vor fi înapoiați acasă”, postează el pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

„Umanitarism pentru umanitarism. Și nimeni nu ne poate predica moralitatea”, scrie el.

Soarta a aproximativ 150 de persoane răpite și duse în Fâșia Gaza în timpul atacului devastator al grupării teroriste Hamas este încă neclară.

9.37 – Guvernul egiptean a respins orice propunere de a stabili coridoare din Gaza

Guvernul egiptean a respins orice propunere de a stabili coridoare din Gaza pentru palestinienii care fug de bombardamentul de represalii al Israelului în Gaza, a declarat un înalt oficial egiptean.

Oficialul, care vorbește sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizat să informeze mass-media, îi răspundea purtătorului de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, care a spus că administrația Biden este în conversații active pentru a asigura trecerea în siguranță din Gaza pentru civili.

9.33 – Actualitatea de circulație în Israel

Actualizarea regulamentului de circulație și a blocajelor din regiunea de sud pentru ora 08:30 – publicul este rugat să nu ajungă la blocaje pe următoarele rute de circulație:

  • Autostrada 4 intersecția Zikim la vest și sud
  • Intersecția traseului 25 Gilat spre vest
  • Drumul 25/34 bifurcație spre vest
  • Autostrada 241 Piața Merhavim spre sud
  • Autostrada 34 Yad Mordechai – Beit HaGadi în ambele sensuri.

9.31 – Israelul face public numele a 31 de soldați uciși

Armata israeliană publică numele a 31 de soldați suplimentari uciși de la începutul confruntărilor, ducând numărul anunțat la 220 de ofițeri și soldați.

9.21 – 2000 de palestinieni s-au infiltrat

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Aproximativ 2.000 de palestinieni s-au infiltrat în Fâșia Gaza la începutul operațiunii de sâmbătă și au reușit să se întoarcă în Fâșia Gaza”.

9.19 – Atacuri aeriene

Acum: Israelul atacă în Gaza, iar Hamas a anuntat ca atacă in Tel Aviv, dar Israelul are apărarea antiaeriană Iron Dome.

9.15 – Declarația lui Biden

Washington Post de la Casa Albă: „Nici Biden și niciun oficial nu a văzut fotografii sau rapoarte confirmate despre „teroriştii” care decapitau copii.”

Secretarul general al ONU: proviziile critice care salvează vieți, inclusiv combustibil, apă și alimente, trebuie să poată pătrunde rapid și nestingherite în Fâșia Gaza.

9.13 – 338.000 de persoane au fost strămutate

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare: Numărul persoanelor strămutate din Fâșia Gaza a crescut la peste 338.000 de persoane strămutate.

9.10 – Numărul morților continuă să crească

Numărul morților israelieni de la începutul războiului a continuat să crească, ajungând la 1.300, potrivit rapoartelor presei ebraice.

Soarta a aproximativ 150 de persoane răpite și duse în Fâșia Gaza în timpul atacului devastator al grupării teroriste Hamas este încă neclară.

Aproximativ 3.300 au fost răniți, dintre care 28 în stare critică și 350 în stare gravă.

9.04 – Sirene de rachetă sună în centrul Israelului după o pauză de aproximativ 10 ore

Alertele de rachetă sună într-un număr de orașe din centrul Israelului.

Sirenele se aud în localități precum Even Yehuda, Tayibe, Ariel și Kfar Yona.

Exploziile sunt auzite fie de la impacturi, fie de la interceptări.

Tragerea rachetei vine după o pauză de aproximativ 10 ore.

Nu există rapoarte imediate de răniți.

8.55 – Alți 239 de români au revenit în țară

În cursul după-amiezii zilei de 11 octombrie 2023, respectiv al nopții dinspre 11 spre 12 octombrie 2023, alți 239 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, prin intermediul a patru curse aeriene: o cursă operată de Tarom, o cursă operată de compania istaeliană EL Al și două curse operate de două companii private. 

8.20 – IDF trimite trupe rezerviste în orașele de la granița cu Liban

Forțele de Apărare Israelului spun că au alocat forțe rezerviste în orașele de la granița cu Libanul, pe fondul unei întăriri generale a trupelor în nordul Israelului.

„Forțele îndeplinesc diverse sarcini de apărare în orașe, care includ patrule, ambuscade și desfășurarea de blocaje rutiere, pentru a asigura siguranța locuitorilor”, spun militarii.

8.00 – Fostul președinte al SUA, Donald Trump, salută gruparea teroristă Hezbollah drept „foarte inteligentă”

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, salută gruparea teroristă Hezbollah drept „foarte inteligentă”, în timp ce îl etichetează pe ministrul Apărării Yoav Gallant drept „prost”.

Vorbind la un miting de campanie la West Palm Beach, republicanul spune: „Acum două nopți, i-am citit pe toți oamenii de securitate ai lui Biden [care] au spus: „Păi, sper că Hezbollah nu atacă [Israelul] din partea nord pentru că acesta este cel mai vulnerabil loc.”

„Am spus: „Stai puțin, Hezbollah este foarte inteligent. Toți sunt foarte deștepți.”
„[Israelienii] Au un ministru al apărării naționale sau pe cineva care spune: „Sper că Hezbollah nu ne atacă din nord.” Așa că a doua zi dimineața, au atacat… i-au atacat din nord pentru că au spus: „Acesta este punctul nostru slab”.

7.50 – IDF susține că au ucis un membru înalt al forței navale a Hamas în Fâșia Gaza

Forțele de Apărare Israelului spun că au lovit și ucis un membru înalt al forței navale a Hamas în Fâșia Gaza peste noapte.

IDF susține că Muhammed Abu Shamala a fost un agent superior în forțele navale ale grupurilor teroriste din partea de sud a Fâșiei Gaza.

„Casa lui Abu Shamala a fost folosită și pentru depozitarea armelor navale destinate a fi folosite în operațiuni teroriste împotriva Israelului”, adaugă armata.

Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a spus că armata l-a ucis și pe Mustafa Shahin, un agent Hamas care a filmat și difuzat atacul criminal al grupării teroriste în sudul Israelului de sâmbătă.

„Vom închide contul cu toți cei care au fost implicați în ororile războiului. Luăm videoclipuri de pe internet și le identificăm cu ajutorul recunoașterii faciale”, spune Hagari.

În atacuri separate peste noapte, IDF spune că a lovit zeci de locuri aparținând forțelor de comando ale Hamas.

7.30 – IDF susține că 81 de familii de ostatici sunt acum notificate; Grupurile teroriste din Gaza spun că dețin cel puțin 130

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata a notificat până acum familiile a 81 de ostatici reținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

„Suntem conștienți de incertitudine, dar există o tensiune între fiabilitate și viteză și înțelegerea a ceea ce se întâmplă pe teren, trebuie să fie precis”, spune el într-un apel cu reporterii.

Hamas și Jihadul Islamic susțin că țin 130 de ostatici, iar unele rapoarte estimează că cel puțin 200 sunt ținuți în Fâșia Gaza.

06.56 – Incidentele antisemite din Marea Britanie au crescut cu 300% de la izbucnirea războiului

Incidentele antisemite din Marea Britanie au crescut cu peste 300% de la atacul Hamas asupra Israelului, potrivit unui grup de securitate evreiesc.

Community Security Trust (CST), care reprezintă evreii britanici în probleme de rasism și poliție, a declarat că a înregistrat 89 de incidente în perioada 7-10 octombrie pe care le-a clasificat drept „ura anti-evreiască”.

Se spune că aceasta a marcat o creștere de 324% față de cele 21 de incidente antisemite înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul Securității, Tom Tugendhat, s-a declarat „foarte îngrijorat” de rapoartele privind o creștere a antisemitismului în Marea Britanie de la începutul programului Hamas sâmbătă.

06.42 – Bilanțul deceselor cetățenilor thailandezi în Israel a crescut la 21

Bilanțul deceselor cetățenilor thailandezi în Israel a crescut la 21, a declarat premierul țării, Srettha Thavisin, într-o postare pe X, fostul Twitter.

El a precizat că, în afară de evacuările cu avionul, oficialii au încercat să găsească mijloace de transport alternative, precum bărci sau mașini, pentru a-i scoate pe cetățenii thailandezi din Israel și a-i duce în Iordania. Dar ambele benzi sunt în continuare foarte periculoase, deoarece trec prin zone de conflict activ”, a spus el.

Primul grup de 15 cetățeni thailandezi cu destinația Thailanda a plecat din Israel, a spus el, și va ajunge acasă astăzi.

06.20 – Trimisul special al Chinei în Orientul Mijlociu este așteptat să discute astăzi cu oficialii israelieni

Trimisul special al Chinei pentru probleme din Orientul Mijlociu este așteptat să aibă joi o conversație telefonică cu oficiali israelieni, a declarat ambasadorul Israelului în China, Irit Ben-Abba.

China va vorbi probabil despre întâlnire mai târziu în cursul după-amiezii, în timpul unui briefing obișnuit organizat de Ministerul de Externe.

06.05 – SUA, alături de Israel

Președintele Joe Biden a declarat din nou sprijinul său și al Americii pentru Israel în timp ce războiul continuă.

El a declarat că atacul asupra statului evreu „a scos la suprafață amintiri dureroase și cicatricile lăsate de un mileniu de antisemitism și genocid”. Președintele a adăugat: „Suntem alături de Israel și de comunitatea evreiască”.

05.41 – 2.540 de locuințe din Gaza, distruse de atacuri

Campania de bombardamente a Israelului a distrus cel puțin 2.540 de locuințe din Gaza, a declarat OCHA, citând cifrele Ministerului Lucrărilor Publice și Locuințelor din Gaza.

Alte 22.850 de unități de locuit au suferit pagube moderate sau minore, a precizat OCHA.

De asemenea, agenția ONU și-a exprimat îngrijorarea față de distrugerea semnificativă a infrastructurii civile avariate în timpul bombardamentelor.

05.10 – Peste 338.000 de persoane și-au părăsit locuințele în Gaza

Peste 338.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din Fâșia Gaza, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, în timp ce bombardamentele intense ale Israelului continuă să lovească enclava palestiniană.

Continuă deplasările în masă în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat agenția umanitară a ONU, OCHA, într-un comunicat transmis joi.

04.42 – Cel puțin 51 de morți în raidurile aeriene din Gaza, anunță Ministerul palestinian al Sănătății

Cel puțin 51 de persoane au murit în urma unei serii de raiduri aeriene israeliene în Gaza în ultima oră, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

De asemenea, alte 281 de persoane au fost rănite după ce atacurile au lovit cartierele Sabra, Al Zaytoun, Al Nafaq și Tal Al Hawa.

03.48 – Peste 260 de cadavre au fost recuperate de la locul unde a avut loc festivalul de muzică Supernova

Peste 260 de cadavre au fost recuperate de la locul unde a avut loc festivalul de muzică Supernova, dar unii oameni încă așteaptă vești despre cei dragi.

Meitav Journo a declarat pentru BBC că a vorbit cu sora sa Karin, în vârstă de 24 de ani, în minutele care au urmat după începerea atacului. Ea a spus că sora ei a fost nevoită să se ascundă pentru că își rupsese piciorul înainte de a participa la festival.

03.28 – Antony Blinken a declarat că lumea ar trebui să fie revoltată” de acțiunile Hamas

Secretarul de stat american, care urmează să viziteze această țară, a adăugat că SUA monitorizează îndeaproape situația și că sprijinul american pentru Israel rămâne ferm și de neclintit”.

03.06 – Alte șapte spitale și zece adăposturi de urgență ale ONU au fost lovite

AP: Alte șapte spitale și zece adăposturi de urgență ale ONU au fost lovite, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Națiunilor Unite. O lovitură aeriană israeliană a lovit unul dintre cele mai mari spitale din Gaza, în nordul orașului Beit Hanoun, făcându-l nefuncțional.

La Spitalul Shifa, medicii s-au luptat pentru a menține locul în funcțiune. Rezervele de combustibil s-au redus, iar afară a început panica. În timp ce exploziile se ciocneau, femeile și copiii au ieșit pe străzi cu lucrurile lor, unii dintre ei desculți.

02.47 – Două zboruri Qantas vor începe vineri evacuarea australienilor

Ministrul australian de externe, Penny Wong, a declarat că departamentul său lucrează la detaliile acțiunilor viitoare. Pot să le spun australienilor care au prieteni și rude în acest rol că încercăm să organizăm un alt zbor, probabil la începutul săptămânii viitoare”, a declarat ea joi reporterilor din Melbourne.

Wong a condamnat din nou uciderea fără discernământ a civililor și a îndemnat organizația teroristă Hamas să elibereze ostaticii.

02.13 – Armata israeliană a postat un videoclip cu atacuri cu rachete în Fâșia Gaza

La prima, a fost aruncată în aer o clădire înaltă, care, potrivit armatei, a fost folosită de organizația teroristă Jihad Islamic. Al doilea este bombardarea instalațiilor Hamas.

02.04 – Fiecare luptător Hamas este un om mort” – Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că fiecare luptător Hamas este un om mort”, în urma primei reuniuni a noului guvern de urgență al țării.

Netanyahu și figura opoziției Benny Gantz – un fost șef al armatei – au format miercuri un cabinet de război, lăsând deoparte rivalitatea lor politică. Gantz a declarat că a venit vremea războiului” și că guvernul nou format este pregătit să șteargă de pe fața pământului acest lucru numit Hamas”.

01.50 – Președintele Consiliului de Securitate al ONU a confirmat organizarea Consiliului de Securitate asupra Israelului pe 13 octombrie

01.41 – Blackout în Gaza după ce singura centrală electrică nu mai funcționează, fiind oprită pe măsură ce combustibilul s-a epuizat

01.33 – Iran vrea ca toate țările arabe și islamice să sprijine Palestina și să condamne Israelul

Miercuri seara, dr. Hossein AmirAbdollahian, ministrul Afacerilor Externe al țării noastre, a vorbit la telefon cu Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, cu privire la ultimele evoluții din Palestina și crimele de război. comise de ocupația sionistă împotriva poporului palestinian din Gaza.

În acest apel telefonic, ministrul Afacerilor Externe al țării noastre a condamnat ferm crimele de război ale regimului sionist și intensificarea blocadei umane din Gaza și a subliniat necesitatea sprijinului țărilor islamice și arabe pentru poporul palestinian.

Dr. AmirAbdollahian a subliniat: Continuarea și extinderea crimelor de război în Gaza și asediul și țintirea zonelor rezidențiale, spitalelor și școlilor și întreruperea apei și a electricității sunt exemple de pedepse colective și o crimă de război sistematică împotriva umanității.

Șeful serviciului diplomatic a subliniat că continuarea acestei situații va complica situația, iar în mod firesc responsabilitatea consecințelor ei revine regimului de ocupație al Ierusalimului.

01.27 – S-a confirmat decesul irlandezo-israeliencei Kim Damti, care era dată dispărută în Israel de la atacurile de sâmbătă ale Hamas

Ministrul irlandez de externe a declarat că este devastator faptul că speranța că aceasta ar putea fi găsită în viață s-a stins acum”.

Kim Damti, în vârstă de 22 de ani, se afla la festivalul de muzică Supernova din Re’im, în sudul Israelului, când a fost văzută ultima dată.

Mai mult de 260 de cadavre au fost recuperate de la fața locului. Micheál Martin, care este tánaiste (viceprim-ministru), dar și ministru de externe, a declarat că a vorbit cu familia lui Damti și că le-a transmis sincere condoleanțe în numele guvernului și al poporului irlandez.

01.18 – Fotografii arată casele arse din kibbutzul Be’eri

Kibbutzul Be’eri a fost locul uneia dintre cele mai grave atrocități ale atacului Hamas din sudul Israelului de sâmbăta trecută.

Serviciul israelian de urgență Zaka a declarat că a găsit peste 100 de cadavre ale celor uciși de atacatorii Hamas.

00.47 – Statele Unite ridică alerta de călătorie pentru Israel și Cisiordania la nivelul 3

Statele Unite ridică alerta de călătorie pentru Israel și Cisiordania la nivelul 3: Reconsiderați călătoriile din cauza terorismului și a tulburărilor civile.

00.32 – Declarații Abu Hamza

„Noi, cei din Brigăzile Al-Quds și Rezistență, în a cincea zi a Furtunij Al-Aqsa, confirmăm că bătălia nu se mai limitează doar la Gaza, deoarece inamicul israelian a văzut rezistența noastră reală în Cisiordania. Bătălia se poate extinde în curând în interiorul ocupat. Focul se extinde, iar ceea ce s-a întâmplat în sudul Libanului este doar un mic exemplu a ceea ce vă așteaptă. Ne-am pregătit în afara Palestinei, la fel cum ne-am pregătit în Palestina, iar ceea ce s-a întâmplat în Fâșia Gaza veți vedea în alte arene. Asigurăm pe toată lumea că victoria este aproape, victoria este doar o oră de răbdare”.

00.15 – Trei cetățeni canadieni au fost uciși în Israel

Trei cetățeni canadieni au fost uciși în Israel de la atacul Hamas de sâmbătă, iar alți trei sunt dați dispăruți, a declarat anterior ministrul canadian de externe, Melanie Joly.

În timpul unei conferințe de presă, Joly a declarat că avioanele militare canadiene vor începe să transporte cetățenii și rezidenții permanenți de la Tel Aviv la Atena, ca un prim pas.

Ea a adăugat că peste 4.700 de cetățeni canadieni și rezidenți permanenți în Israel, Gaza și Cisiordania s-au înregistrat la guvern, dar nu a dat detalii despre câți dintre ei doresc să fie evacuați.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Între timp, armata israeliană spune că sute de mii de soldați se află în apropiere de Gaza „gata să execute misiunea care ne-a fost încredințată”. Bilanțul atacurilor Hamas în Israel a ajuns la 1.200 de morți – în timp ce peste 1.100 de persoane au fost ucise de atacurile aeriene israeliene asupra Gaza.

Statele Unite avertizează Iranul să acționeze cu prudență în situația actuală din jurul Israelului, a spus Joe Biden. „Am mutat un portavion american în Mediterana de Est. Și trimitem mai mulți luptători în această regiune. Și le-am spus clar iranienilor: fiți atenți”, a spus șeful personalului de la Washington, vorbind la o întâlnire la Casa Albă. cu reprezentanți ai organizațiilor publice evreiești din SUA.

Vorbind reporterilor în timp ce se pregătea să se îmbarce în avionul care urma să îl ducă în Israel, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că SUA sprijină Israelul – astăzi, mâine și în fiecare zi”.

Ne opunem cu hotărâre terorismului și am văzut actele aproape indescriptibile create de Hamas”, a adăugat el, adăugând că situația este pur și simplu sfâșietoare”. El a continuat spunând că se va întâlni cu premierul Netanyahu când va ajunge în Israel, precum și cu președintele Isaac Herzog și cu alți înalți oficiali, reiterând că SUA vor oferi Israelului „tot ceea ce are nevoie”.

În continuare, vorbind despre cetățenii americani care sunt încă dați dispăruți, el a spus că se va stabili unde se află aceștia și că, dacă se va dovedi că au fost luați ostatici de Hamas, vor face eforturi pentru a asigura eliberarea lor.

Citește și: