- Banca Centrală a Rusiei și-a plasat unele rezerve de aur și valută străină în active lichide precum principalele valute, aur și obligațiuni guvernamentale.
- Unii oficiali ruși au sugerat că, dacă activele rusești sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocați în așa-numitele conturi speciale de tip „C” din Rusia ar putea avea aceeași soartă.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că Rusia va contesta orice confiscare în instanță.
După ce Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, SUA și aliații au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală a Rusiei și Ministerul de Finanțe, blocând în jur de 300 de miliarde de dolari în activele rusești din Occident, scrie Reuters. SUA au propus ca G7 să lucreze la a găsi modalități de a confisca banii, potrivit Financial Times.
Ce sunt aceste active, unde se află și ce ar putea face Rusia dacă sunt confiscate?
Rezervele Băncii Centrale
Ca orice altă bancă centrală, Banca Centrală a Rusiei și-a plasat unele rezerve de aur și valută străină în active lichide precum principalele valute, aur și obligațiuni guvernamentale. Aproximativ jumătate din aceste rezerve erau deținute în Occident.
Banca Centrală a confirmat că active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari au fost înghețate în Occident. La acea vreme, rezervele totale de valută străină și aur ale Rusiei erau de 612 miliarde de dolari.
Putin a acuzat Occidentul că a declanșat un război economic împotriva Rusiei și a numit înghețarea rezervelor drept furt.
Guvernatoarea Băncii Centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, a fost criticată de naționaliști pentru că a permis înghețarea unei părți atât de mari din rezervele băncii.
Ce a fost înghețat
Banca Centrală din Rusia nu a oferit o defalcare detaliată a ceea ce a fost înghețat, dar ne putem face o idee generală din documentele care detaliază bunurile rusești la începutul anului 2022.
La acel moment, Banca Centrală a Rusiei deținea în jur de 207 miliarde dolari în active în euro, 67 miliarde dolari în active în dolari americani și 37 miliarde dolari în active în lire sterline.
De asemenea, deținea participații cuprinzând 36 de miliarde de dolari yeni japonezi, 19 miliarde de dolari canadieni, 6 miliarde de dolari australieni și 1,8 miliarde de dolari din Singapore. Deținerile sale de franci elvețieni erau de aproximativ 1 miliard de dolari.
Banca Centrală a Rusiei a declarat că aceste active au fost investite în principal în titluri de valoare străine, depozite bancare și conturi de corespondent nostro.
Cele mai mari dețineri de obligațiuni ale băncilor au fost în obligațiunile suverane din China, Germania, Franța, Marea Britanie, Austria și Canada. Rezervele de aur ale Rusiei erau deținute în Rusia. Investițiile în yuani sunt deținute în China.
Banca Centrală a Rusiei nu s-a ascuns în spatele unor lanțuri complexe de deținători nominali, astfel că identificarea activelor nu e dificilă. Majoritatea bunurilor – inclusiv cele ale cetățenilor ruși privați – au fost înghețate la depozitari.
„Confiscarea de stat a activelor contravine tuturor principiilor pieței libere”, au declarat oficialii ruși în repetate rânduri. „Să vedem ce vor decide”, a spus un înalt oficial rus, sub condiția anonimatului, la Reuters. „Protecția proprietății private este o vacă sacră care îi hrănește de multe secole”.
Unii oficiali ruși au sugerat că, dacă activele rusești sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocați în așa-numitele conturi speciale de tip „C” din Rusia ar putea avea aceeași soartă. Unele active străine au fost blocate efectiv în conturile C.
Nu este clar câți bani sunt în aceste conturi, dar oficialii ruși au spus că este o sumă comparabilă cu cele 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate.
Ministrul de Finanțe Anton Siluanov a declarat săptămâna trecută că există fonduri semnificative în conturile C.
Peskov amenință cu „lista Kremlinului”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că Rusia va contesta orice confiscare în instanță.
„Dacă ni se confiscă ceva, ne vom uita și noi la ce vom confisca”, a spus Peskov. „Și vom face asta imediat”.
Kremlinul a avertizat vineri Occidentul că are o listă de active americane, europene și de altă natură care vor fi confiscate dacă liderii G7 vor confisca 300 de miliarde de dolari din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse.
Liderii G7 vor discuta în februarie despre o nouă procedură juridică – procedură care ar permite confiscarea bunurilor rusești înghețate, potrivit a două surse familiare cu planurile și un oficial britanic.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „orice astfel de mișcare a Occidentului ar echivala cu „furt”, ar încălca dreptul internațional și ar submina valutele de rezervă, sistemul financiar global și economia mondială”.
„Va fi o lovitură semnificativă pentru principalii parametri ai economiei internaționale, va submina economia internațională”, a declarat Peskov. „Va submina încrederea altor ţări în Statele Unite, precum şi în UE ca garanţi economici. Prin urmare, astfel de acţiuni sunt pline de consecinţe foarte, foarte grave”.
Întrebat dacă există o listă specifică de bunuri occidentale pe care Rusia le-ar putea confisca ca răzbunare, Peskov a spus: „Da. Există”.
El a refuzat să spună care sunt activele specifice de pe listă.
Citește și
- Avertismentul lui Xi Jinping înainte de alegerile din Taiwan: „Reunificarea cu China este inevitabilă”
- Scandal în Moscova: Ksenia Sobchak, presupusa fină a lui Putin, prezentă la o petrecere a celebrităților „Aproape Goale”. Reacțiile acide nu au întârziat să apară
- Bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari până în 2025