- Temerile că mai multe state ar putea rămâne fără gaze, în special Germania, cresc.
- Adrian Codîrlașu, economist, vicepresedinte CFA Romania, a vorbit despre cum vor evolua lucrurile în acest război al gazelor dintre Rusia și Europa.
- Rusia a transmis celorlalte state din UE că este dispusă să întrerupă importurile de petrol, dar numai cu anumite condiții.
Germania nu vrea să dea curs „șantajului” rusesc cu plata în ruble a gazelor și vrea să achite ca până acum, doar în euro. Pe măsură ce compania rusă Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria miercuri din cauza neplății în ruble, temerile că mai multe state ar putea fi lovite în special Germania, cresc.
Asta și după ce Germania și-a anulat obiecțiile de embargou asupra gazelor, petrolului şi cărbunelui din Rusia. Și a transmis celorlalte state din UE că este dispusă să întrerupă importurile de petrol, dar numai cu anumite condiții care vor fi discutate cu Comisia Europeană.
Despre cum vor evolua lucrurile în acest război al gazelor dintre Rusia și Europa a vorbit Adrian Codîrlașu, economist, Vicepresedinte CFA Romania. Tot mai multe țări europene rămân fără gazul din Rusia, iar o reuniune de urgenţă a Consiliului European va avea loc pe 30-31 mai, după ce preţul la gaze a crescut cu 20%
„Per total, fluxurile de gaze sunt, în prezent, la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Berlin într-o declaraţie trimisă prin e-mail, citat de Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Acest lucru este cauzat de faptul că Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria, pentru că nu au plătit în ruble. Mai multe despre acest subiect îți spune Ionuț Purica, expert în energie.
Ursula von der Leyen a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”
Într-o declaraţie, ea a numit acţiunea Rusiei „nejustificată şi inacceptabilă” şi spus că Rusia este un furnizor nesigur de gaze. Von der Leyen a spus că UE este pregătită pentru acest scenariu, pe măsură ce tensiunile cresc între Rusia şi Occident cu privire la invazia din Ucraina.
UE a lucrat pentru a asigura livrări alternative şi „cele mai bune” niveluri posibile de stocare a gazelor, a adăugat ea.