- Sindicaliștii de la Metrorex au protestat vineri și au oprit circulația trenurilor
- Greva a pornit la doar o zi distanță după ce a fost făcut anunțul că spațiile comerciale de la metrou vor dispărea
- Potrivit raportului corpului de control, suma provenită din chirii se ducea în proporție de 75% către firma sindicatului condus de Ion Rădoi
Vinerea trecută metroul nu a funcționat o zi întreagă, din cauza protestelor. Greva a pornit la doar o zi distanță după ce a fost făcut anunțul că, pe 2 aprilie, spațiile comerciale de la metrou vor dispărea.
Advertisment
Potrivit raportului corpului de control, suma provenită din chirii se ducea în proporție de 75% către firma sindicatului condus de Ion Rădoi, firma Sindomet. Și aceste chirii au continuat să fie încasate, deși contractele erau expirate și deși magazinele erau considerate periculoase pentru siguranța călătorilor. Adică Metrorex căștiga aproape 200.000 de euro pe an, potrivit raportului Curții de Conturi din 2015. Iar firma sindicatului câștiga de 3 ori mai mult.
Un raport din 2013 al corpului de control al fostului premier Ponta arată că atunci erau 227 de spații comerciale. Iar firma deținută de sindicat obținuse timp de 11 ani, venituri ilegale de 3,7 milioane de euro. Au facut plangere la DNA, dar vreme de opt ani nu s-a întâmplat nimic.
Recomandări
Situația este încă din 1994. Problema ar fi și că toți acești bani se duc doar în buzunarele unor angajați ai Metrorex, care sunt și în sindicat. Dacă s-ar fi dus în investiții, ai fi avut un metrou mult mai modern echipat și mai curat. Ele sunt ilegale și vedem că această problemă a fost semnalată de mai multă vreme în mai multe rapoarte, dar abia acum sunt luate măsuri.
Povestea s-ar putea încheia pe 3 aprilie
Sâmbătă, pe 3 aprilie se va termina povestea. Ei au somație până pe 2 aprilie la 12 noaptea. Așa că sâmbătă, poliția, cel mai probabil, va intra să le dărâme. Ne așteptăm și sâmbătă la proteste, la nemulțumiri.
Războiul se dă acum între două tabere. De-o parte îi avem pe Ministrul Drulă care a atras de partea lui Consiliul de Administrație Metrorex, pe care l-a schimbat, și conducerea Metrorex. Iar în cealaltă parte avem sindicatul condus de Rădoi, care bineînțeles că îi are de partea lui pe unii sindicaliști și comercianți, căci ei vor rămâne fără venituri începând de pe 3 aprilie.
„Noi nu am avut nicio înștiințare, niciun comunicat pentru evacuare. Noi la contractul ce avem între noi și Sindomet există și treaba asta, că dacă nu vrea să prelungească contractul, comunică înainte cu 30 de zile cu noi și noi suntem chiriași. Pur și simplu evacuăm spațiul”, a spus Iancu Ali, administratorul unui magazin.
„A existat un contract de participațiune, vechi de 20 de ani, între Metrorex și firma sindicatului, care a expirat din 2018. Deci, de trei ani sunt ocupate fără drept aceste spații, publice, aplicăm legea”, susține Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.
Partenerii noștri