• Armata șefului mercenarilor, Evgheni Prigojin, a preluat controlul a două orașe, Rostov pe Don și Voronej.
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei a declarat: Monitorizăm îndeaproape evenimentele din Rusia”.
  • Premierul Marcel Ciolacu a transmis, sâmbătă, că toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii.

În discursul său către națiune, Putin a calificat revolta armată a mercenarilor Wagner drept o lovitură de cuțit în spate” și a spus că șeful grupului a trădat” Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a promis sâmbătă să oprească ceea ce a numit o revoltă armată, după ce armata privată a șefului mercenarilor Evgheni Prigojin a preluat controlul a două orașe, Rostov pe Don și Voronej, pentru a înlătura conducerea militară, informează Hindustan Times.

Reacțiile oficialilor la mișcarea grupului Wagner:

Ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics

„Letonia urmărește îndeaproape evoluția situației din Rusia și face schimb de informații cu aliații. Securitatea la frontieră a fost întărită, viza sau intrarea la frontieră din partea rușilor care părăsesc Rusia din cauza evenimentelor actuale nu va fi luată în considerare. Nu există nicio amenințare directă pentru Letonia în acest moment”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis

„De 100 de ani, lituanienii au trăit la marginea brutalei banditocrații a Moscovei, știind că este doar o chestiune de timp până la următoarea implozie haotică. Nu suntem neatenți. Vedem clar în haos. Scopul, ca întotdeauna, este victoria și dreptatea, pentru Ucraina. Momentul este acum.”

Ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky

„Urmărim îndeaproape situația din Federația Rusă. În ceea ce privește invazia militară în curs a Ucrainei și posibila amenințare de erodare a situației de securitate din țară, în special pentru cetățenii țărilor UE și NATO, avertismentul nostru puternic împotriva călătoriilor către Federația Rusă este încă în vigoare”.

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas

„Estonia urmărește îndeaproape evoluția situației din Rusia și face schimb de informații cu aliații. Pot să asigur că nu există nicio amenințare directă la adresa țării noastre. Securitatea frontierei a fost întărită. De asemenea, îndemn poporul nostru să nu călătorească în nicio parte a Rusiei.”

Președintele Poloniei, Andrzej Duda

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a scris pe Twitter: În legătură cu situația din Rusia, în această dimineață am avut consultări cu prim-ministrul și cu ministrul apărării, precum și cu aliații. Cursul evenimentelor dincolo de granița noastră estică este monitorizat în permanență”.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, sâmbătă, că toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii. „Autoritățile române monitorizează îndeaproape evoluțiile evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat cu privire la evoluțiile înregistrate. Suntem în contact permanent cu Aliații”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei a declarat: Monitorizăm îndeaproape evenimentele din Rusia”. Ministerul britanic al Apărării spune că În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi esențială pentru modul în care se va desfășura această criză. Aceasta reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima perioadă”.

Rămânem concentrați pe sprijinul acordat Ucrainei”, a declarat Biroul prezidențial francez. Premierul Meloni urmărește îndeaproape evenimentele din Rusia, care arată că asaltul acesteia asupra Ucrainei provoacă instabilitate în interiorul Rusiei”, a declarat biroul premierului italian Georgia Meloni în comunicatul său.

Citește și