- Vaccinul anti-Covid-19 de la Moderna este eficient în proporţie de 95%, conform datelor preliminare
- Testarea s-a făcut pe 30.000 de persoane
- Cei de la Moderna spun că vaccinul lor rămâne stabil la -20 de grade Celsius
Al doilea vaccin e aproape gata. După Pfizer, americanii de la Moderna anunţă o eficienţă de 95% a vaccinului lor. Cu siguranţă, lumea se bucură de veste, pentru că s-a săturat de pandemie. Mai ales că vaccinul de la Moderna rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade Celsius.
Cel de la Pfizer are o eficienţă de 90% şi rezistă la -80 de grade Celsius. Doctorul Gindrovel Dumitra este optimist în privinţa ambelor vaccinuri. Şi directorul medical de la Victor Babeş este încrezător. Îşi pune mari speranţe în vaccinul de la Moderna, care rezistă la -20 de grade. Bogdan Tamba, coorodnatorul Centrului Avansat de Cercetare în Medicina Experimentală este mai pragmatic.
Consideră că important este ca vaccinul să ajungă la noi. Iar asta, nu se va întâmpla prea curând. Sau, cel puţin nu în primă fază.
Gindrovel Dumitra, medic primar: „Este într-adevăr o veste nemaipomenită, pentru că al doilea producător de vaccinuri vine şi ne spune că speranţele pe care ni le-am pus în vaccinuri nu sunt deşarte, ceea ce este foarte important. Legat de faptul că unul are 95, iar altul 90, trebuie să amintesc că aceste date sunt preliminare, că ele pot fi influenţate şi vor putea asista poate, la mai mult de 90 sau 95 la sută eficacitate, dar ar putea fi şi mai puţin. Dar, vestea bună pe care ne-o aduce această informaţie este că, chiar dacă în studiul în care s-a administrat vaccin, am întâlnit un număr de cazuri de îmbolnăvire, nu am întâlnit niciun caz de formă severă, respectiv de deces”
Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş Bucureşti: „Dacă este adevărat şi dacă am înţeles noi corect, toate aceste date, este evident că este mult mai sigur de manevrat, de transportat şi de administrat. Deşi toate triajele clinice pentru terapie au fost accelerate în această perioadă, ele şi-au păstrat criteriile respective care sunt cerute de fiecare fază, fazele 1, 2, respectiv 3, aşa că nu pot exista dubii în provinţa siguranţei, în acest moment”
Bogdan Tamba, director CEMEX Iaşi: „În mod sigur există un proces care va fi coordonat, centralizat de Comisia Europeană împreună cu reprezentanţii statelor membre. Deci nu cred că va fi disponibil, la început, pacienţilor obişnuiţi, în farmacii”