- Energia electrică din Franța și Germania a urcat vineri la noi recorduri.
- Creşterea fără precedent a costurilor energiei alimentează inflaţia.
- Europa se pregătește să trăiască cu mai puțină energie în această iarnă.
Electricitatea franceză pentru anul viitor a depăşit vineri 1.000 de euro pe megawatt-oră, cel mai recent record al unei creşteri care a dus la creşterea contractului futures de peste 10 ori în ultimul an.
Advertisment
Preţurile din întreaga Europă stabilesc noi maxime aproape zilnic, în condiţiile în care Rusia restrânge aprovizionarea cu gaze naturale înainte de perioada crucială de încălzire din timpul iernii. Creşterea fără precedent a costurilor energiei alimentează inflaţia şi ameninţă situaţia financiară a gospodăriilor şi a întreprinderilor din întreaga Europa, notează Bloomberg.
Guvernele europene au început să ia măsuri drastice de limitare a consumului de energie, cum ar fi interzicerea iluminatului exterior al clădirilor din Germania şi reducerea temperaturilor de încălzire interioară. În Regatul Unit, facturile la energie vor creşte în octombrie, după ce autoritatea de reglementare în domeniul energiei a majorat plafonul de costuri. Preţurile în creştere ar putea forţa multe persoane din ţară să limiteze consumul de energie, deoarece nu îşi pot permite acest lucru în această iarnă.
Recomandări
,,Companiile îşi opresc producţia, deoarece se luptă să ţină pasul cu costurile în creştere„, a declarat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la compania de cercetare BloombergNEF din Londra. ,,Presiunea inflaţionistă asupra utilizatorilor finali va continua să crească pe măsură ce tot mai multe persoane care lucrează în sectorul industrial vor începe să fie concediate„.
Contractul francez pentru anul viitor a crescut cu până la 19%, la 1.075 de euro pe megawatt-oră, vineri, la European Energy Exchange AG. Echivalentul german a înregistrat şi el o creştere record, ajungând până la 920 de euro pe megawatt-oră, pentru o creştere de peste 64% în această săptămână. Energia nordică pentru anul viitor a urcat cu 11%, la un record de 277 de euro pe megawatt-oră.
Partenerii noștri