Republica Moldova dorește să se alăture „unei alianțe mai mari”

La présidente de la République de Moldavie, Maia Sandu et Catherine Colonna, ministre de l’Europe et des Affaires étrangères, à la conférence ministérielle de la Plateforme de soutien à la Moldavie au centre de conférence ministériel de Paris, France, le 21 novembre 2022. © Romain Gaillard/Pool/Bestimage Moldovan President Maia Sandu during the third ministerial conference of platform support for Moldavia at the ministerial conference center, in Paris, France, on November 21, 2022.

Fără a numi direct NATO, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că ţara ei „discută serios” dacă să se alăture la „o alianţă mai largă”.

„Acum există o discuţie serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare.

Şi dacă, la un moment dat, ajungem la concluzia că trebuie să ne schimbăm statutul neutru, acest lucru va trebui să se întâmple printr-un proces democratic” , a spus Sandu, intervievată de Politico, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Neutră prin Constituţie

Fostă republică sovietică, Moldova are un statut de ţară neutră consacrat în Constituţie. Cu toate acestea, guvernul de la Chişinău a început deja cooperarea cu Alianţa Atlantică şi participă la forţa de menţinere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

În decembrie, ministrul moldovean al Apărării a participat pentru prima dată la şedinţa ministerială NATO de la Bucureşti. Principalul obstacol în calea intrării Moldovei în NATO este prezenţa soldaţilor ruşi pe teritoriul său, în autoproclamata republică separatistă a Transnistriei.

Între timp, apropierea periculoasă de conflictul din vecina Ucraina a deschis dezbaterea în ţară, care a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.

Moscova a avertizat în repetate rânduri Chişinăul să nu colaboreze militar cu Occidentul.

Exit mobile version