• Pachetul de 110 miliarde de dolari includea 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Republicanii insistă ca orice ajutor acordat Ucrainei să fie legat de reforme radicale ale SUA în domeniul imigrației și azilului.
  • Fiecare senator republican a votat împotriva măsurii, alături de senatorul independent Bernie Sanders.

Republicanii din Senat au blocat o inițiativă de adoptare a unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina, după ce nu au reușit să obțină compromisurile privind frontierele pe care le căutau în schimb, scrie BBC.

Pachetul de 110 miliarde de dolari includea 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, precum și fonduri pentru Israel și ajutor pentru Gaza. Republicanii insistă ca orice ajutor acordat Ucrainei să fie legat de reforme radicale ale SUA în domeniul imigrației și azilului.

Casa Albă a avertizat că fondurile americane pentru Ucraina s-ar putea epuiza în curând. Senatorii au votat cu 51 la 49 împotriva avansării proiectului de lege, fiind necesare 60 de voturi. Votul aruncă incertitudinea asupra viitorului ajutorului pentru Ucraina și trimite legislatorii înapoi la masa negocierilor cu doar câteva zile înainte ca Congresul să aibă programată vacanța de iarnă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Fiecare senator republican a votat împotriva măsurii, alături de senatorul independent Bernie Sanders, care își exprimase mai devreme în cursul zilei rezervele că legislația includea un ajutor militar de miliarde de dolari pentru Israel.

Nu cred că ar trebui să alocăm peste 10 miliarde de dolari pentru ca guvernul de extremă-dreapta Netanyahu să-și continue actuala abordare militară”, a declarat Sanders, referindu-se la campania în curs a premierului israelian Benjamin Netanyahu în Fâșia Gaza, care a ucis până acum mii de civili.  Sanders, care este un critic de lungă durată al dlui Netanyahu, a adăugat: Ceea ce face guvernul Netanyahu este imoral, încalcă dreptul internațional, iar Statele Unite nu ar trebui să fie complice la aceste acțiuni”.

Citește și