Roman Protasevici, interviu în lacrimi la televiziunea de stat din Belarus. Familia jurnalistului: „L-au forțat să spună ce e necesar”

  • Fostul jurnalist, Roman Protasevici, a apărut într-un interviu acordat televiziunii de stat din Belarus
  • În interviu menționează că el este cel care a organizat protestele anti-guvernamentale
  • Fostul jurnalist a încheiat interviul cu ochii în lacrimi
  • Familia activistului subliniează că acesta a fost obligat să spună aceste lucruri
  • Tatăl jurnalistului: „L-au forțat să spună ce e necesar”

Fostul jurnalist, Roman Protasevici, a apărut într-un interviu acordat televiziunii de stat din Belarus, în care menționează că el este cel care a organizat protestele anti-guvernamentale, dar și că acum îl respectă foarte mult pe președintele Lukașenko. Cu toate acestea, familia activistului subliniează că acesta a fost obligat să spună aceste lucruri, relatează BBC.

În interviul acordat televiziunii de stat, Roman Protasevici l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko și a recunoscut că a organizat protestele anti-guvernamentale, menite să pună capăt regimului din Belarus.

Acesta a menționat că l-a criticat mult pe președintele țării, dar acum „a început să înțeleagă că face ceea ce trebuie și, cu siguranță, îl respect”.

Imaginile au fost analizate și de militanții pentru drepturile omului, dar și de liderii din opoziție și spun că activistul prezenta semne vizibile de tortură, pe încheieturile mâinilor.

Fostul jurnalist al publicației de opoziție NEXTA, inculs pe o listă a „persoanelor implicate în activități teroriste” de către guvernul din Belarus, a încheiat interviul cu ochii în lacrimi. El spune că speră ca într-o zi să se căsătorească și să aibă copii.


Tatăl jurnalistului: „L-au forțat să spună ce e necesar”

La puțin timp după apariția interviului, tatăl jurnalistului a delcarat că că fiul său a fost forțat să facă aceste declarații.

„Îl cunosc foarte bine pe fiul meu și cred că nu va spune niciodată astfel de lucruri. L-au forțat să spună ce este necesar”, a afirmat bărbatul.

Afirmațiile părintelui au fost întărite și de declarațiile liderului opoziției exilat Svetlana Tikhanovskaya.

„Ar trebui să înțelegeți în ce condiții se află acești oameni și sunt cu siguranță sunt torturați. Așa că nu ar trebui să credem cuvintele acestor oameni, inclusiv ale lui Roman Protasevici, pentru că trebuie să înțelegeți, sunt obligați să spună aceste lucuri.” , a spus aceasta.

Interviul de joi a fost a treia apariție a jurnalistului la televiziunea de stat de când a fost reținut.