România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui

Anul trecut România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi în UE la producţia realizată, după Franţa, la porumb boabe, și pe primul loc la floarea soarelui, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, anunță Institutul Național de Statistică.

La grâu România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania și Polonia, şi pe locul şase la producţia realizată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia.

La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa, şi pe locul șase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia și Belgia.

Producţia agricolă vegetală a scăzut în anul 2020, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, legume şi a crescut la cartofi. Suprafaţa cultivată în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, cartofi și legume.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, la 5,435 milioane hectare iar producţia a scăzut cu 37,6%, faţă de anul precedent, la 18,9 milioane tone, față de 30,4 milioane tone în 2019. Scăderea este urmarea secetei pronunțate în principalele perioade de vegetație a culturilor și lipsei irigațiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2020 a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,5%.

La leguminoase pentru boabe producția a scăzut faţă de anul precedent cu 48,3%, în timp ce suprafața cultivată cu numai 0,9%.
La plante uleioase producţia a scăzut cu 35,1%, iar suprafaţa cultivată cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), la 2 milioane de tone, la soia boabe (-26,4%) la 306.000 tone, şi la rapiţă (-8,8%), la 728.000 de tone.

La cartofi suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,4%, la 166.000 de hectare, iar producţia a crescut cu 2,1%, la 2,683 milioane tone, faţă de anul precedent.

La legume producţia a scăzut cu 0,4%, la 3,5 milioane tone, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

Producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-3,5%), faţă de anul precedent, dar şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

Producţia de fructe din livezi a crescut față de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate dar şi a randamentelor la hectar.

Exit mobile version