- Putin are de mult timp dorința de a prelua controlul asupra statelor care, până la căderea Zidului Berlinului la sfârșitul anului 1989, au făcut parte din Uniunea Sovietică.
- Detaliile publicate de Rusia cu privire la planurile sale pentru războiul din Ucraina vor stârni, de asemenea, temeri că Putin ar putea invada și alte state ex-sovietice care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Georgia.
- Articolul 5 din tratatul de apărare colectivă al NATO declară că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor celor 30 de membri.
O figură militară importantă de la Kremlin susține că Moscova dorește să creeze un coridor către o regiune disputată din Moldova, revendicată de separatiștii ruși. Rusia a evocat perspectiva unei invazii a Moldovei dacă Vladimir Putin reușește să-și atingă obiectivele militare în Ucraina.
Una dintre cele mai importante figuri militare rusești a declarat că planul Kremlinului este de a-și extinde dramatic asaltul din regiunea Donbas în sudul Ucrainei pentru a oferi coridoare terestre către Crimeea și Moldova. Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Rusiei, a declarat că controlul asupra sudului Ucrainei ar oferi Moscovei acces la Transnistria, o regiune disputată din Moldova revendicată de separatiștii ruși.
Deși Transnistria, în care locuiesc aproximativ 460.000 de persoane din cele patru milioane de locuitori ai Moldovei, și-a declarat independența față de Moldova în 1990, niciun membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU) nu îi recunoaște suveranitatea, iar regiunea este considerată de ONU ca făcând parte din Moldova.
Vineri, în cadrul reuniunii anuale a Uniunii Industriilor de Apărare din regiunea Sverdlovskiană, dl Minnekayev a declarat: „Una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili un control deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum și va influența obiectele vitale ale economiei ucrainene”.
„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde există, de asemenea, fapte de opresiune a populației vorbitoare de limbă rusă”. Afirmațiile de eliberare a unei populații rusești asuprite și de denazificare a Ucrainei se numără printre motivele pe care Putin le-a folosit pentru a-și justifica invazia.
Sudul Ucrainei include regiunile Kherson, Nikolaev și Zaporijjea. Aceasta include, de asemenea, cel mai mare oraș-port al Ucrainei, Odesa, care se află la doar 35 de mile de granița cu Moldova. Moldova este cea mai săracă națiune din Europa și nu este membră a NATO, ceea ce înseamnă că națiunile occidentale nu ar fi obligate să o apere în cazul în care Putin își duce războiul într-o a doua țară.