- SUA ar urma să accelereze planurile de depozitare în Europa a bombelor gravitaționale îmbunătățite B61-12 lansate din aer.
- În ceea ce privește bombele lansate din aer de către SUA, acestea sunt desfășurate în țări europene cu timpi de zbor scurți până la granița Rusiei.
- Astfel de antrenamente au loc în prezent în cadrul exercițiului Steadfast Noon.
„În aceste vremuri de tensiuni și riscuri sporite, statele nucleare au o responsabilitate specială de a preveni escaladarea. Acestea fiind spuse, fac încă o dată apel la Washington să returneze toate armele nucleare desfășurate peste hotare înapoi pe teritoriul său național, să elimine infrastructura de peste mări pentru depozitarea și întreținerea acestora și să renunțe la practica simulării utilizării acestor arme cu implicarea trupelor din țări nenucleare, în cadrul misiunilor nucleare comune ale NATO, care contravin principiilor de bază ale Tratatului de neproliferare”, a declarat trimisul, comentând un articol din POLITICO, potrivit căruia SUA ar urma să accelereze planurile de depozitare în Europa a bombelor gravitaționale îmbunătățite B61-12 lansate din aer.
„Oficialii administrației se referă în mod tradițional la aceste arme ca fiind arme tactice și susțin că arsenalul de arme similare al Rusiei este de câteva ori mai mare decât cel al SUA. Cu toate acestea, ei nu dezvăluie faptul că toate armele noastre nucleare tactice sunt depozitate în instalații centralizate în Rusia și nu pot reprezenta o amenințare pentru Statele Unite”, a subliniat Antonov.
„În ceea ce privește bombele lansate din aer de către SUA, acestea sunt desfășurate în țări europene cu timpi de zbor scurți până la granița Rusiei. Acesta este motivul pentru care bombele B61-12 au o importanță strategică în ciuda capacității lor limitate”, a precizat el.
„În plus, forțele armate americane, împreună cu partenerii din NATO, organizează în mod regulat exerciții de exersare a utilizării acestor arme. Astfel de antrenamente au loc în prezent în cadrul exercițiului Steadfast Noon. Conducerea Alianței Nord-Atlantice susține că această activitate nu vizează Rusia. Întrebarea este atunci împotriva cui se antrenează alianța în utilizarea armelor nucleare, dacă este vorba de țara noastră, care este descrisă ca fiind cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității în conceptul său strategic?”, a adăugat ambasadorul rus.