• Rusia spune că ar putea rupe legăturile cu Uniunea Europeană dacă va continua cu sancțiuni pe care UE vrea să le impună, din cauza condamnării lui Alexei Navalnîi
  • Șeful diplomației europene spune că Rusia vrea să se desprindă și să divizeze Occidentul
  • Josep Borrell a spus că Kremlinul a văzut democrația ca pe o „amenințare existențială”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că Rusia este pregătită să întrerupă relațiile cu Uniunea Europeană dacă va aceasta implementa sancțiunile planificate, conform Deutsche Welle.

Serghei Lavrov a fost întrebat într-un interviu al jurnalistului Vladimir Solovyov, publicat pe canalul său Telegram și distribuit de Ministerul de Externe: „Ne îndreptăm spre o ruptură cu UE?”.

El a răspuns că Rusia este pregătită să facă acest lucru în cazul în care sunt impuse sancțiuni în domenii care amenință economia Rusiei.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Pornim de la ideea că suntem pregătiți [pentru asta]. În cazul în care vom vedea din nou sancțiuni impuse în unele sectoare care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile sfere”, a spus Lavrov.

„Nu vrem să ne izolăm de restul globului, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vreți pace, atunci pregătiți-vă pentru război”, a spus el.

Declarațiile lui Josep Borrell au stârnit reacțiile

Declarații sale au venit după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus marți că este de părere că Rusia dorește să se desprindă de Europa și să divizeze Occidentul.

„Guvernul rus merge pe o cale autoritară îngrijorătoare”, a spus Joseph Borrell. „Se pare că nu există aproape niciun loc pentru dezvoltarea alternativelor democratice… sunt nemiloși în înăbușirea unor astfel de încercări”, a declarat el pentru Parlamentul European. El a spus că Kremlinul a văzut democrația ca pe o „amenințare existențială”.

Remarcile lui Borrell, susținute de președintele Consiliului European, Charles Michel, arată că UE își întărește poziția față de Moscova.

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni

UE a făcut aluzie la impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei, din cauza reținerii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi și a reprimării protestatarilor din Rusia.

Potrivit unor rapoarte, UE intenționează să impună interdicții de călătorie și să înghețe activele aliaților președintelui rus Vladimir Putin, după ce Franța și Germania și-au dat consimțământul.