Rusia numește planul SUA de a confisca activele rusești înghețate drept „pirateria secolului 21”. Zakharova amenință cu o răzbunare „dureroasă”

Ministerul rus de Externe a numit vineri un plan al SUA de a confisca până la 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei „pirateria secolului 21” și a declarat că Moscova va riposta aspru dacă se va întâmpla, scrie Reuters.


Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Statele Unite că încearcă să creeze „acoperire legală” pentru a fura activele suverane ale Rusiei, o mișcare pe care Moscova a avertizat în mod repetat că ar încălca dreptul internațional și va submina sistemul financiar global.


„Furtul de proprietate de stat, privată și publică a devenit o marcă comercială a anglo-saxonilor”, a declarat Zakharova într-un briefing de presă.


Washington (și) Londra o fac de zeci de ani. Înainte se numea piraterie, dar apoi a fost legalizată. Acum este pirateria secolului 21, după părerea mea”.


Un raport Bloomberg publicat miercuri spunea că administrația președintelui american Joe Biden susține o legislație care îi va permite să sechestreze unele bunuri rusești înghețate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, părți care zac în ruine.


Zakharova, care a acuzat Washingtonul că încearcă să înarmeze puternic Uniunea Europeană pentru a semna același plan de confiscare a activelor, a spus că Moscova va reacționa dur dacă activele i-ar fi furate.


„Vor fi luate măsuri de răzbunare, încât să fie văzute și simțite. Vor fi dureroase”, a spus ea.
După ce președintele Vladimir Putin a lansat ceea ce el numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu Banca Centrală și Ministerul de Finanțe al Rusiei, blocând aproximativ 300 de miliarde de dolari de active rusești suverane în Occident, o mare parte din acestea în Europa. .


Zakharova a spus că Occidentul se străduiește acum să găsească noi modalități de finanțare a Ucrainei din cauza dificultăților tot mai mari de a obține sprijin financiar pentru Kiev.


Casa Albă a declarat joi că asistența SUA pentru Ucraina s-a „întrerupt”, deoarece negocierile au continuat la Washington cu privire la un pachet de ajutor care ar putea fi legat de o revizuire a măsurilor de securitate la frontieră.


Kremlinul a declarat anterior că Moscova are o listă de bunuri americane, europene și alte bunuri pe care Rusia le va confisca dacă țările occidentale confiscă bunurile rusești.

Liderii G7 sunt așteptați să discute luna viitoare o nouă teorie juridică care ar permite confiscarea bunurilor rusești, au declarat două surse familiare cu planurile și un oficial britanic la sfârșitul anului trecut.

Citește și

Exit mobile version