• S-a raportat că costul grăsimii de crab, populară pe masa de Anul Nou în rândul rușilor, a crescut cu 10% pe parcursul anului.
  • Cercetătorii consideră că însăși lista de produse semnificative din punct de vedere social trebuie revizuită.
  • Potrivit lui Ordov, soluția poate și ar trebui să fie mai mult un compromis – controlul prețurilor pentru perioada de restructurare a industriei respective sau o creștere a măsurilor de sprijin social pentru familiile și cetățenii aflați în dificultate.

Acțiunile guvernului de limitare a prețurilor pentru produsele de importanță socială au un rezultat pozitiv, în principal în ceea ce privește efectul psihologic. Acestea sunt concluziile unui studiu privind starea securității alimentare în Rusia în contextul unei volatilități ridicate a prețurilor de consum în 2021-2022, scrie RBC.

Documentul ar fi fost elaborat de Centrul pentru politici agricole al Institutului de cercetare economică aplicată al Academiei Prezidențiale Ruse de Economie Națională și Administrație Publică (RANEPA). Cercetătorii consideră că însăși lista de produse semnificative din punct de vedere social trebuie revizuită.

Experții propun excluderea de pe listă a produselor care sunt incluse în dieta familiilor bogate – este vorba despre carnea de vită. În plus, se propune excluderea produselor importate – de exemplu, merele, sau alimentele care ocupă cea mai mică pondere în bugetul familiilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Anterior, s-a raportat că costul grăsimii de crab, populară pe masa de Anul Nou în rândul rușilor, a crescut cu 10% pe parcursul anului. A crescut și costul preparării salatei de mămăligă. Produsele pentru aceasta vor costa 344,6 ruble, ceea ce reprezintă cu 8 la sută mai mult decât anul trecut.

Între timp, REGNUM l-a citat pe Konstantin Ordov, directorul Școlii Superioare de Finanțe din cadrul Universității Economice Ruse numite după Plehanov, spunând că este imposibil să scoatem carnea de vită și merele de pe lista produselor semnificative din punct de vedere social.

Potrivit lui Ordov, soluția poate și ar trebui să fie mai mult un compromis – controlul prețurilor pentru perioada de restructurare a industriei respective sau o creștere a măsurilor de sprijin social pentru familiile și cetățenii aflați în dificultate.