• Aliații Ucrainei s-au confruntat vineri cu o alegere simplă”, a remarcat un consilier al ministrului apărării de la Kiev înainte de summit.
  • Dacă aveți [tancuri] Leopard, atunci dați-ne-le”, a declarat Zelenski la televiziunea publică germană.
  • La aproape 11 luni după ce Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, oficialii militari ai NATO cred că Moscova plănuiește o nouă ofensivă de primăvară.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut un apel direct la Germania pentru a furniza tancuri, înainte de discuțiile cruciale care implică zeci de aliați occidentali la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei.

SUA și națiunile europene au promis deja Kievului mai multe echipamente pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei. Berlinul se află sub o presiune tot mai mare pentru a permite trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Dacă aveți [tancuri] Leopard, atunci dați-ne-le”, a declarat Zelenski la televiziunea publică germană. Acești leoparzi nu vor trece prin Rusia. Noi ne apărăm”, a spus el, în remarci care critică atitudinea ezitantă a guvernului german.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Oficiali din domeniul apărării din peste 50 de țări urmează să se întâlnească la Ramstein, la o zi după ce SUA și mai multe națiuni europene au promis mai multe echipamente pentru a ajuta Ucraina să respingă orice nouă ofensivă rusă.

La aproape 11 luni după ce Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, oficialii militari ai NATO cred că Moscova plănuiește o nouă ofensivă de primăvară, cu un număr de trupe sporit de o mobilizare parțială de la sfârșitul lunii septembrie.

De asemenea, Marea Britanie a oferit recent 14 dintre tancurile sale de luptă – dar Kievul vrea mai mult. În calitate de națiune producătoare, Germania trebuie să își dea acordul înainte ca țări precum Polonia sau Finlanda să se angajeze să trimită propriile tancuri Leopard. Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski a indicat vineri că Varșovia ar putea face acest lucru oricum.

Vom vedea. Cred că, dacă există o rezistență puternică, vom fi gata să luăm chiar și o astfel de acțiune non-standard. Dar să nu anticipăm faptele”, a declarat el la radioul polonez.

Aliații Ucrainei s-au confruntat vineri cu o alegere simplă”, a remarcat un consilier al ministrului apărării de la Kiev înainte de summit.

Tancurile pentru Ucraina sunt tancuri pentru libertate”, a declarat Iuriy Sak la emisiunea Newsnight de la BBC. Dacă acestea nu vor fi trimise, alte țări ar putea într-o zi „să fie nevoite să le folosească ele însele” împotriva Moscovei, a avertizat el.