• Din perspectiva Kremlinului, zona din jurul Bahmut este doar o parte din linia frontului pe care armata rusă trebuie să o țină.
  • Soldații ucraineni mențin presiunea și continuă lupta de pe pozițiile de la periferia vestică a Bahmutului.
  • „Lupta evoluează spre o nouă fază” a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Apărătorii ucraineni nu se retrag. Aceștia mențin presiunea și continuă lupta de la periferia vestică din Bahmut. Respingerea le oferă comandanților de la Moscova un alt lucru la care să se gândească înainte de o contraofensivă ucraineană mult așteptată, care pare să prindă contur.

Forțele rusești au declarat luna trecută victoria în orașul din estul țării, după cea mai lungă și mai mortală bătălie de când a început invazia lor la scară largă în Ucraina, în urmă cu 15 luni, scrie AP.

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat joi că Rusia a încercat să creeze impresia de „calm” în jurul Bahmut, dar, de fapt, bombardamentele de artilerie continuă la niveluri similare cu cele de la apogeul bătăliei pentru cucerirea orașului. Lupta, a spus ea, „evoluează spre o nouă fază”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Din perspectiva Kremlinului, zona din jurul Bahmut este doar o parte din linia frontului de peste 1.000 de kilometri pe care armata rusă trebuie să o țină. Această sarcină ar putea fi îngreunată de retragerea mercenarilor Grupului Wagner, care au ajutat la preluarea controlului asupra orașului. Aceștia vor fi înlocuiți cu soldați ruși.

Pentru forțele ucrainene, activitatea recentă a reprezentat o oportunitate. Forțele au încercat să extragă mici câștiguri de la inamicul lor și, astfel, au ocupat poziții strategice, în special pe cele două flancuri, din nord-vest și sud-vest.

Rusia a avut în vedere capturarea Bahmutului în urma ambiției sale de a prelua controlul asupra regiunii Donbas de est, centrul industrial al Ucrainei. Acum, forțele sale au fost nevoite să se regrupeze, să rotească luptătorii și să se reînarmeze doar pentru a menține orașul.

Patronul Wagner a anunțat o retragere după ce a recunoscut pierderea a peste 20.000 dintre oamenii săi. Soarta orașului Bakhmut, care zace în mare parte în ruine, a fost umbrită în ultimele zile de atacurile nocturne asupra Kievului, de o serie de atacuri cu drone în apropierea Moscovei și de anticiparea tot mai mare a faptului că guvernul ucrainean va încerca să recupereze teren.

Citește și